YEREL SEÇİM HAVASI?…

Hava sisli, siyaset ise hareketlilik noktasında puslu vakıaları ikmal ediyor?!.. Bu tanım, Siyasetin tepe yönetimini ifade etse de, Diyarbakır’ın yerel seçimlere doğru aldığı yolu da kısmi olarak tarif eder gibi.. Tabi bu tarif, hal-i hazırdaki solunan atmosferdeki oksijen düzeyi için geçerli.. Sonrası değişir.? Ki önümüzdeki hafta itibariyle sis kalkar, pus dağılır, vaziyet netleşir diyorum?!..

***

Kaldı ki, partiler arasında henüz keskin ve radikal bir yarış vücut bulmuş değil?.. Vaki olan partilerin bizatihi kendi arenalarındaki yarış!?. Kimin kuşanıp seçim meydanına inerek rol alacağı, kimin rol almayacağı noktasında stratejisi yüksek bir yarış var.. Partiler sahadaki kriterleri ve abilerin görüşlerini alırken, aday olmaya hevesliler ise bildik politikayı icra ediyorlar, kapalı kapılar ardında görüşme!…

***

Neyse!.. Bu kulvara girmeye gerek yok.. Zaten bilen biliyor, çıkacak sonuca dair de bu minvalde, fikir üreten çok olur.. Rey verecekler dillendirirler, buna mı oy vereceğiz diye.. Bu adamı mumla mı aradılar, getirdiler?!.. Öyle ya, Diyarbakır’ın yereldeki kısırlığı hep böyle olmadı mı?.. Yerelden iktidara giden yol, bizde hep tersi istikamette işlev gördü.. İktidardan yerele iniş!?..

***

Gelelim son durum ne!… Diyarbakır’ın özelinde, AK Parti cephesinde, geçtiğimiz hafta Ankara hayli hareketliydi!.. Tabir yerindeyse, Diyarbakır’ın AK Parti teşkilatları komu kuflet başkente çıkarma yaptı?.. Malum, Gençlik ve Kadın Kolları Başkanlarının ataması yapıldı.. Ki bu atamaların ardından, bu çıkarma işlem gördü. İl, İlçe ve Kadın ile Gençlik kolları başkanları yüz yüze” görüşmek üzere çağrıldılar..

***

Neler yaşandı, ya da neler yapıldı?!.. Bir süredir teşkilatlardan yükselen bir serzeniş, tepki ve sitem vardı?.. Ki bu, 81 il için geçerliydi.. Seçildik, atandık, görevlendirdik, gelip-gidiyoruz ama bir türlü, “Parti Liderimizle yüz yüze görüşemiyoruz, resim çekemiyoruz, tokalaşmıyoruz, dertlerimizi anlatamıyoruz” diye?.. İşte bu sitem üzerine; kapsamlı görüşmeler yapıldı?..

***

Önce, Parti Genel Başkanı Cumhurbaşkanı Erdoğan’la oval masa etrafında buluşuldu.. Partinin seçilmiş Milletvekilleri ile MYK üyesinin de hazır bulunduğu buluşmada, herkes kendisine özgü, meramını anlattı.. Sonra da, hatıra fotoğrafları çekildi.? Ki bu resimleri sosyal medyada görmeyen yok!.. Bu görüşme, teşkilat başkanları için, mülakat niteliğinde diyebiliriz!..

***

Tabi bu görüşme sonrası bir de temayül yoklaması yapıldı.. O da, Seçim ve Teşkilattan sorumlu Genel Başkan Yardımcılarının huzurunda.. Tek soru, istenilen yanıt ise üç isim üzerine.. “Siz kimi Büyükşehir ve ilçe Belediye Başkan adayı görmek istersiniz?”.. 17 İlçe başkanı, İl, Gençlik ve Kadın kolları toplamda 20.. Ki Meclis Üyeleri ve Belediye Başkanlarını da,. Eksersek; 40 isim temayülde yer aldı..

***

Peki verilen yanıtlardan çıkan sonuç ne? Yüksek düzeyde ekseriyetinin yanıtı Büyükşehir için seçilmiş bir milletvekili olsun isteği..  O isim kim derseniz?.. Bendeki bilgiye göre, Mehmet Galip Ensarioğlu.. Ki Ensarioğlu’nun 2014 seçimlerinde, Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı ve aldığı oy oranıyla, HDP’yi hayli zorlamıştı?..

***

Önümüzdeki hafta, AK Parti’de Diyarbakır için kimlerin aday olacağı, kesinlik kazanacak?.. Ben kesin olmamakla birlikte diyorum ki, 31 Mart’ta DEM’in rakibi Mehmet Galip Ensarioğlu olacak?.. Çünkü adaylık noktasında ismi geçenler arasında; sonuç getirebilecek isimlerin başında geliyor?…

***

Burada, Ak Parti İl Yönetimi de şekillendi.. Dün deklare edildi, 50 asil 25 de yedek yönetim kurulu üyelikleri.. Eski isimler de var, yeni isimler de var..  Konuşulmazı gereken isimler var ama, seçim arifesinde bizde saklı kalsın diyelim.. Görev dağılımı önümüzdeki günlerde olacak.? Önceki hafta Ankara bu haftada Diyarbakır’da hareketlilik yoğun olacak?..

***

Peki, DEM’de durum ne?.. İlçe ve İl düzeyinde, başvurular sona erdi..  Yoğunluk yüksek.. Bu hafta itibariyle, parti ülke genelinde taban uzlaşısı üzerine, ön seçimlerde bulunacak..  Ana kural ön seçime girmeyen hiç kimse, aday olmayacak?.. Geçmişte ister seçilmiş, ister atanmış olsun, gözetilmeyecek?..

***

Büyükşehir Belediye Başkan aday adaylığında; 12 isim var?.. Genç isimler var.? Tabi iki isim var.. Ki; onlar parti içerisinde belli kademelerde görev almış kişiler… Nimetullah Erdoğmuş.. İki Dönem Milletvekili.. Cabbar Leygara.. Bir dönem Bağlar Belediye Başkanlığını yaptı..

***

DEM önceki seçimlerden daha hassasiyeti önemseyen, stratejik bir aday tercihiyle, sahaya çıkmak istiyor!.. Gerek kayyım ve gerekse de adayın tabanda yerel düzeyde tanınırlığı, önceleyecek? Büyükşehir adayı kim olur diye sorulursa?.. Öyle düşünüyorum ki, bir çok kişi de benimle aynı fikirde olur?..

***

Ya, Nimetullah Erdoğmuş, ya da Cabbar Leygara olur!.. Ama, mevcut diğer 10 isim içerisinde tabanın tercih edebileceği, isimler de yok değil.. Ahmet Sormaz, Mahsuni Karaman.. İlçeler düzeyinde, aday bolluğu var.. 17 İlçe’ye 200’ün üzerinde başvuran var..

***

Sonuç itibariyle, AK Parti gelecek hafta sonu, DEM için de, Ocak ayının üçüncü haftasında, her şey netleşir?.. Seçimin iki iddalı partisinin dışında sahaya inen parti adayı var mı?.. Şu an Diyarbakır’a seçim havasını solduran DEVA Partisi Büyükşehir adayı Prof. Dr. Cenap Ekinci.. CHP, Saadet, İyi Parti ve MHP’den ses yok!.. 

***

Önemli olan, adayların belirlenmesinden sonraki süreci kim nasıl, yönetecek ve seçmene ne tür vaatlerde bulunacak?!.. Neyse daha zaman var.. Her şey bir netleşsin.. Bilahare kişi performansına ve proje sorgulamasına gireriz..!?. 

***

GÜNÜN SÖZÜ..

İlk düğme yanlış iliklenmişse, sonrası domino taşı misali seyreder!…