KÜRTLERİN KÖKENİ (1)

Yukarı Mezopotamya’nın eski ve yerli halklarından olup Toros dağlarından Zagros dağlarına uzanan bölgelerinde yaşamlarının tohumlarını atmışlardır. Hint Avrupa dil ailesine mensuptur Kürtler.

Medeniyetin beşiği kabul edilen Mezopotamya yöresinin kadim halklarından biri olan Kürtler antik çağlarda birçok beylik, krallık, ve devlet kurmuşlardır.

M.Ö. 3000 – 4000 lerde yaşam süren Subaruların kurdukları Mitanni Krallığı’nı Kürtlerin kurduğuna inanılır. Subaruların aslının Kürt olduğu Hitit tabletlerinde mevcuttur.

Bugün Irak – erbil de halen yaşayan Subarular vardır, tarihi Kürt aşiret konfederasyonu olan Zubaru adıyla.

Zagros ve aşağı zap nehrinin kıyılarında yaşayan Gutiler günümüz kürtlerinin atalarıdır. M.Ö. 2700 yıllarında bağımsız bir devlet kurarlar.

Ve Gutiler’in bilinen 21 tane kralı olmuştur.

Tabi bizler için böyle bir ırk yoktur “kurt- karttan” isim türemiştir diyenler bu gerçekleri kabul etmezler.

Binlerce yıl önce tüm kadim gelenekleriyle, yaşayışlarıyla savaşları ile tarih kayıtlarında olan koca bir halk – ırk nasıl yok sayılır akıl alır gibi değil.

Gelelim Medlere; ari özellik taşıyan bütün aryanları bir bayrak altında toplayan Kürt imparatorluğu Medler.

Yaklaşık 2500 yıl öncesi bugünkü sınırları ile Türkiye’nin doğu kolunda Irak ve İran’ı da kapsayan Med başka deyişlerle, Mute, Medya da varlıklarını sahnelediler.

Medler doğarken İran da Asurlular hüküm sürüyordu. Asurlular ve kuzeyden gelen Kimmerler dahi İskitlerle çetin savaşlar vermişlerdir.

Hindistan dan Zagros dağlarına göç eden farslara (o dönemde) Kürtler, parsek adını vermişlerdir. Ve varlıklarını tehdit olarak görmemişlerdir.

Parsek kürtçe de “dilenci, sürekli el açan kimselere verilen addır.” Asur kaynakların da aynen böyle geçer.

O beğenmediğimiz Parsekler, daha sonraları ünlü pers imparatorluğunu kuracak günümüzdeki farslar olarak karşımıza çıkacaklardır.

Tarihin tozlu ve sınırlı kaynaklarından da anlaşılıyor ki Hint menşeli farslar, orta Asya bozkırının Turancıları, Afrika kökenli Araplar;

Kürt yurdunu ve kürt kültürünü talan ederek kendilerine yaşam alanları yaratmışlardır.

Med kralı Qeyser Kerkük bölgesini ele geçirerek ninovay’ı (musul) kuşatır. Daha sonra güneye yönelerek diğer Asur kentlerini ve başkentini ele geçirir.

Tarih ilerledikçe Medler’in Kızılırmak sınırlarına doğru genişlemesiyle kendini küçük Asya’nın hakimi gören Lidya kralı Algates ile Med kralı Qiya-seri karşı karşıya getirir ve savaş başlar.

5 yıl süren savaş sonunda barış yaparlar. Med devletini imparatorluk yapan kral ölünce yerine oğlu Astyages geçer. (M.Ö. 585/550)

Zaman içersin de perslerle kız alıp vermelerden dolayı pers imparatorluğu içinde prensliklere de sahip olmuştur Kürtler.

Astyages’in damadı da perslerdendir. Bu evlilikten torunu Kyros dünyaya gelir. Ve kyros dedesine karşı büyük üstünlük ve güç oluşturur. (dedesi Astyages’in verdiği yetkilerle)

Med ordusunda ihtilaf çıkar ordu Kyros’un tarafında yer alır. Özetle anne tarafından fars olan kyros medya ya hâkim olur. Med imparatorluğunu var olan pers imparatorluğuna katar.

Kürtler topraklarını ve iktidarlarını kaybetmekle kalmamış Rus tarihçi Grigeft’in dediği gibi “farslar Medlere ait tüm kültür ve hazinelere sahip çıkıp med saltanatını yürütmüşlerdir.

Ayrıca aryan topraklarının da adını da İran olarak değiştirmişlerdir.

Tabi bu konuda tarihçiler kavgalı Kürtlere ait üstünlük ve varlık ile ilgili hiçbir olgu kabul etmeyenler olayların farklı örgülerini anlatıp yazmışlar.

Benim kaynağım ünlü tarihçi Heredot.

Kürt aydınlar Selçuklu ve Osmanlılar da sık kullanılan farsça dilinin aslında eski Kürtçe olduğunu savunurlar.

Makalemi hazırlarken böyle örneklemlerle ispat ve kanıtlar sunmak bir Kürt olarak beni rahatsız etti.

Biz kendi varlığımızı atalarımızın yaşamışlığını bilmediğimiz dillerde ki ansiklopedilerin tozlu sayfalarından çekip çekip neden ispatlamaya ihtiyaç duyuyoruz ki!

Laboratuvar da üretilmediğimize göre gökten 1900’lü yıllara düşmediğimize göre elbette ki bir kültürümüz ve geçmişimiz vardır.

2000 li yıllarda halâ Kürtlerin varlığı ile ilgili anekdotlar bulmak yayımlamak Kürtlere hakarettir zannımca. Diye düşünsem de bilmeyenler için yazmaya devam edeceğim.

Yazının devamı haftaya.