TEKNOLOJİK GELİŞMELER

Teknoloji tutkunları son 10 yıldır, yapay zekâ ile uyuyup kalkıyor. Yapay zeka; Günümüzde, görüntü ve konuşma tanıma,

araç paylaşım uygulamaları, mobil kişisel asistanlar, navigasyon uygulamaları ve diğer çeşitli uygulamalardaki varlığıyla tanınmaktadır. 

Gelecekte de deprem, sel, kasırga gibi felaketleri önceden sinyal yoluyla haber verebilecek.

Daha çok alanda yarar sağlaması adına tüm dünya üzerinde çalışıyor.

Bulut sistemi internet dünyasında yine son yıllarda kullanılan depolama alanı olarak biliniyor. Flash belleklerin, internet ortamındaki hali diyebiliriz.

Bulut sisteminde ilerde sıkıntı yaşanmaması adına “edge bilişim” teknolojisi geliştirildi.

Düşük gecikme süresi ve yüksek hızlı veri işleme sağlayan yeni bir teknolojidir. (sanal ortamda) edge bilişim Veri ve hesaplama arasındaki boşluğu kapatmak,

sunucu ve istemci arasındaki uzun mesafeli iletişimi ortadan kaldırarak işlem hızının artmasını sağlayacak.

İnsan geliştirme (Human Augmentation), insan yeteneklerini ve üretkenliğini iyileştirmeyi amaçlayan yenilikleri kapsayan geniş bir terimdir.

Protezler, AR lensler ve insanlara aşılanan RFID etiketleri gibi fiziksel güçlendirme, insan geliştirme alanının bir parçasıdır.

Bu, insanın kavrama, algı ve eylem yeteneklerinin geliştirilmesine yardımcı olabilir. Algılama ve çalıştırma teknolojisi de hızla ilerliyor.

Ülkemizde de savunma, havacılık ve uzay sanayi alanlarında kullanılmak üzere ince film laboratuvar kuruldu.

Güneş pilleri, radar soğuran sistemler, akıllı koruyucu giysiler, elektronik ve optik sensörler için ince film, elektronik malzemeler gibi pek çok yüksek teknolojili ürün geliştirmektedir.

 

 

 

Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde hâlâ ehliyet sınavından geçmeye çalışmanın yolları aranırken Avrupa ve ABD de sürücüsüz araçlar üzerinde devam eden çalışmalar tamamlanmak üzere.

İnsanın insana tahammülü kalmadığından “sen çekil araba kendisi gider” repliği çok yakında sinemalarda.

Tesla, (Elon Musk’ın teknoloji firması) şebek ölçekli enerji depolama çözümlerini üretecek yeni bir fabrikayı Çin’de kuruyor. Kısa süre önce Tesla, Şanghay Megafactory için imza töreni düzenleyerek sürece başladı.

Tesla, Şanghay Megafactory de yılda 10.000 Megapack batarya veya yaklaşık 40 GWh enerji depolama üretimi gerçekleştirilecek.

Evinize hidrojen ile kışlık elektrik depolama teknolojisi

Firma hibrit bir bataryalama teknolojisi kullanılıyor. Gündüz ürettiği enerjiyi önce lityum iyon bataryasına dolduruyor

Kış geldiğinde ve lityum iyon batarya tükenince hidrojen ile yakıt hücresi hidrojenle elektrik üretip hem lityum iyon bataryayı şarj ediyor hem de evinizin ihtiyacını karşılıyor.

Hidrojenin en büyük sıkıntısı gerek üretirken, gerek tüketirken oluşan atık ısı enerjisi üretmesi. Bu sistem ise bunu yazın sıcak su deposunun ısıtılması, kışın ise merkezi havalandırma sistemine ısı enerjisi olarak aktarılmasını sağlıyor. 

Türkiye, 56 bin çekirdekli süper bilgisayarını kullanıma alıyor

Türk Ulusal Bilim e-Altyapısı’nın (TRUBA) bu süper bilgisayarı TÜBİTAK ULAKBİM’de şu anda inşa edilmiş durumda ve çeşitli testlerden geçiriliyor.

126 TB belleğe sahip, sunucu başına 256 GB bellek, sıvı ile soğutulan sistem gibi özellikleri mevcut.

Quantum hesaplama ve kuantum bilişim bir sonraki dikkate değer teknoloji trendi. 

Kaynaktan bağımsız olarak verileri anında sorgulama, izleme, yorumlama ve bunlara göre hareket etme yeteneği nedeniyle bu inanılmaz teknoloji trendi,

 

 

 

sağlık sektöründen tutun da bankacılık ve finansta kredi riskini izlemek, yüksek frekanslı ticaret yapmak ve dolandırıcılığı tespit etmek için kullanılmaya başlandı.

Şimdi hepsi iyi güzel farkındaysanız teknolojik sıçramaların yolu elektrik ve internetten geçiyor.

YA BİRİ FİŞİ ÇEKERSE J

Önümüzdeki asırlarda su savaşlarının çıkacağını öngörüyorlardı bence 3. Dünya savaşı olacaksa siber ve elektrik için olacak.