TÜGVA – DİYARBAKIR

Bu hafta fenerimi, Türkiye Gençlik Vakfı Diyarbakır’a yönelttim. Gençler için yürüttükleri faaliyetler, düzenlenen etkinlikler, verilen dersler, küçücük bir farkındalık yaratmak için bile hiç üşenmeden, verilen çabalar çalışmalar…

Tügva’nın Diyarbakır il genelinde merkez dışında Kayapınar, Sur, Bağlar, Ergani, Bismil, Silvan ve Lice ilçelerinde temsilcilikleri de var.

“İşimiz gücümüz gençlik” sloganıyla gençlerin ve dahi çocukların yetişip aydınlanmasına büyük katkıda bulunuyorlar.

Merkez Tügva da Spor alanında 3 ayrı kategoride Taekwondo, Kıck box, Kung fu dersleri…

Çağın olmazsa olmaz derslerinden robotik kodlama, 3B tasarım ve yazılım dersleri hatta robotik derslerinde tüm hafta boyunca online eğitimde veriliyor.

Kuran-ı Kerim dersleri, ilmihal, siyer, fıkıh, eğitimleri, tecvidli okuma ve hafızlık eğitimleri verilmekte. (Gençler ve çocukların yanı sıra yetişkin bayan ve erkeklere)

 

 

Hüner Hane projesi ile kaligrafi, kanaviçe, aşçılık eğitimleri veriliyor bayanlara.

Resim, işaret dili, Arapça dersleri, müzik eğitimleri aralıksız devam ediyor.

Merkez şubede ki Gitar, keman, erbane, piyano ve sazların yepyeni, müzik odasının alelade değil tüm aletlerin duvarda simetrik duruşu eğer giderseniz sizin de gözünüzden kaçmaz.

Bir kıssa ile araya girmek istiyorum.

Bir Müslüman kardeşimiz Avrupa’nın bir kentinde bir başka lokasyona geçmek için taksiye biniyor. Şoför Hristiyan, yolculuk esnasında müşterisine nereli kim olduğunu falan soruyor. Bizim ki Türkiye’den geldiğini ve Müslüman olduğunu söylüyor. Gidilecek konuma varınca şoför bilerek fazla para üstü uzatıyor, bizimki arabadan inmiş parayı sayıyor ve fazla olduğunu anlıyor şeytan dürtüyor “ amaan sen çalmadın ya, o verdi yürü git daha 20 günün var burada nakit’e çok ihtiyacın olacak” şeytanla kısa bir müsabaka yaptıktan sonra taksiye arkadan seslenip durduruyor. Sen bana fazla para verdin diyor bizimki, _ hakkın geçmesin.

Şoför diyor ki; sen Müslümanım deyince bakayım şu Müslümanlar anlatıldığı gibi dürüst insanlar mı denemek istedim. Helal olsun gerçekten İslamiyet’i yaşıyorsunuz diyor.

Bizim Müslüman buz gibi… Kendi içinde tefekkür ederken “Yarabbi kendi amelimi geçtim neredeyse tüm İslam âleminin adını kötüye çıkaracak tüm Müslümanların günahını boynuma alacaktım” diyor.

Gelelim kıssadan çıkaracağımız hisseye kurumların, derneklerin, projelerin, vakıfların kimlerin eline emanet edildiği hayati önem taşır.

O eller yanlış işler tutarsa faturası kişiye kesilmez kuruma kesilir.

Tügva Diyarbakır 21 kişilik yönetim kadrosuyla şimdilik emin ellerde.

Araştırıp yazan bir kimse olarak değil 5 yıl önce çocuğunu kurslarında eğiten bir veli olarak söylüyorum. O günden bugüne çok tuğla dizilmiş çok emek verilmiş Tügva Diyarbakır’a.

Tügva desteğiyle 81 ilde açılan ihtisas Akademi Diyarbakır’da da Dicle ihtisas Akademi olarak açıldı. 2024 de başlayacak.

İhtisas Akademi projesinde üniversiteli gençler 9 başlık altında eğitimler alacak. (yeni medya ve iletişimi tanıyabilme, diplomasi ve siyasette teknolojinin rolü, İslami finans – İslam iktisadı, siber güvenlik vs.)

MUHABBET MECLİSLERİ:

Kadın aile koordinatörlüğü haftada bir gün Muhabbet Meclisleri düzenliyor. Hem merkez de hem ilçelerde her hafta farklı bir konu seçilerek manevi ve dini atmosferde hanımlar toplanıyor.

Tügva Diyarbakır; bayan ve erkek öğrencilerini yılda iki defa yaz ve kış olmak üzere kamplara götürüyor.

Lise öğrencilerine mesleki tanıtım için üniversite gezileri düzenliyor.

Ortaokul öğrencilerine yaz okulu çalışmalarına başlanmış, tüm ilçelerde yapılması planlanıyor.

İsrail’in Filistin’e saldırısı başladığından beri Tügva Diyarbakır zulme karşı olduğunu yürüyüşlerle, verilen konferanslarla, yayın kanalları ile gerek yazılı gerek sözlü elinden gelen tüm mücadeleyi verdi veriyor özellikle de herkesin 3 maymunu oynadığı bir dönemde.

Tügva da hiçbir gün boş geçmiyor. Kudüs’ün ışıkları sohbetleri, velhasıl programları, şiir yarışmaları, öğrencilerle fidan dikme çalışmaları…

Tügva Diyarbakır’a kalbiyle, ışıklı fikirleriyle, öngörüsüyle dokunan ayrıca bize Tügva’nın kapılarını açan İl Başkanı Ömer Buğday’a sonsuz teşekkürlerimle.

Bu arada Tügva Diyarbakır’ın kapıları herkese açık, ister gönüllüsü olun ister sohbet dinleyeni.

Ortaokul öğrencileri için kitap kurdu yarışması düzenleniyor. Son başvuru tarihi 18.03.2024 sınav tarihi 28.04.2024 (detaylar tügva internet sitesinde)