Yeterince Medeni miyiz?

Şu anda saat 23. Siz dinlenmeye çekilmişsiniz. Ama birileri kendi zevkleri için, sizin muhitinizde havai fişekler patlatıyor. Üstelik bu hemen hemen her gece yapılıyor! Nasıl bir tepki verirsiniz? Hiç bir şey yapamazsam, beddua ederim!

Onlar da öyle yapıyorlar! Kimler derseniz?

Güvercinler ve diğer kuşlar. Onlar tam uyku modunda iken, birden korkunç birçok patlama... Yüzlerce Güvercin can korkusuyla sağa sola uçuşmalar, nereye konacağını bilmeden, eşinden dostundan ve arkadaşından ayrılmalar…

Ben bu satırları yazarken, binamızın önündeki düğün salonundan patlatılan havai fişekler ile irkildim, saatte 23:30, ardından dakikalarca korna ve yüksek sesle müzik ve bağırmalar... Bu nasıl medeniyet! Yetkililer bu amigoluğa bir çare bulamazlar mı?

Haydi, kendi rahatsızlığımızdan vazgeçtik. Ancak dilsiz hayvanların bir sahibi yok mu? Efendimiz Hz. Muhammed(sav): "Merhamet etmeyene, Yüce Allah’ta merhamet etmez " diye ferman buyurmamış mı? Yine Önderimiz, Efendimiz: “Eğer takva sahibi gençler, beli bükülmüş yaşlılar, süt emen çocuklar, yayılan hayvanlar olmasaydı, belalar sel gibi üstünüze dökülecekti.” (Taberani, el-Evsat, 7/134)

Sizce bu kuraklık, seller ve yangınlar ve felaketler neden oluyor? Yüce Rahman, Kur’an-ı Kerim Rum Suresi 41.Ayetinde "İnsanlar eliyle karada ve denizde fesat çıkaracaklar " diye bizleri uyarırken, bu iklim değişikliğine ve küresel ısınmaya kim, kimler neden oluyor?

Dolayısıyla aklımızı başımıza alarak; aklıselim ile hareket etmeliyiz. Gerek beldemizde, ülkemizde veya dünyamızda olup, bitenlere kayıtsız kalamayız! Bana ne diyemeyiz. Yâda bana dokunmayan yılan bin yaşasın diyemeyiz! Gün gelir, o yılan seni de, hepimizi de ısırır.

Bu konuda söylenecek çok söz var… Ancak şu özdeyişle yazıma nokta bırakayım. Anlayana sivrisinek saz; anlamayana davul zurna az! İlgili ve yetkililere arz ederim.