"Keçe artık şark köşelerini süslüyor"

Bir zamanlar ailelerin evlerinde kullandığı, çobanların soğuklardan korunmak için giydiği keçe bugün şark odalarında tercih ediliyor. Keçe ustası Minteş: "Eskinden keçeler evde çok kıymetliydi, teknolji geliştikçe insanlar halıyı tercih etmeye başladı"

Geçmişte ustaların büyük emek vererek insanların kullanımına sunduğu keçe, şimdilerde ise nostalji amaçlı hazırlanan şark köşelerinde değerlendiriliyor.

Hayvancılığın en çok yapıldığı bölgelerin başında gelen Siverek ilçesinde küçükbaş hayvan yünleri, el emeği göz nuruyla işlenip keçe haline getiriliyor. Bir zamanların en popüler mesleği olan keçeciliği ise ilçedeki iki usta yaşatmaya çalışıyor.

Yünün kalitesi ve ve büyüklüğüne göre fiyatı 60 liradan bin liraya kadar değişen keçe, azda olsa yurt içi ve dışından talep görüyor.

Yaklaşık 50 yıldır keçecilik yapan Mehmet Minteş, el emeği göz nuruyla yaptıkları keçeye ilginin zamanla azaldığını söyledi.

Daha önce elle ortaya çıkarılan keçelerin bugün makineyle yapıldığını anlatan Minteş, şunları kaydetti:

ŞARK KÖŞELERİNDE YER ALIYOR

"Baba mesleğine 8 yaşında başladım. Baharda koyunların yünü kesilmeye başlayınca bizde bunu satın alıp iş yerinde işliyoruz. Keçenin 1 metresini yaklaşık 100 liraya satıyoruz. Bir keçeyi iki günde işleyebiliyorum. Eskinden keçe çok kıymetliydi, teknoloji geliştikçe insanlar halıyı tercih etmeye başladı."

Gelecekte keçe yapacak ustaların kalmayacağını vurgulayan Minteş, fabrika halısı nedeniyle keçeye ve bu mesleğe ilginin azaldığını dile getirdi.

Geçmişte ilçede çok sayıda keçe ustasının bulunduğunu anlatan Minteş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Şimdi ise sadece iki usta kaldık. Artık çalıştıracak çırak bulamıyoruz. Yetkililerin bize destek olmasını istiyoruz. Yurt dışında yaşayan bölge insanı tatil zamanlarında gelip buradan keçe satın alıp evlerinde dekorasyon veya şark köşelerinde süs amaçlı kullanmaya başladı."

Kaynak: Diyarbakır Söz