Japon Uzman'dan illere deprem uyarısı! Diyarbakır yok ama komşusu var

Deprem beklenen iller hakkında açıklama geldi. Japon deprem uzmanı Moriwaki, illeri tek tek sıraladı.

Japon Uzman'dan illere deprem uyarısı! Diyarbakır yok ama komşusu var

Japon Uzman, Hangi İllerde Deprem Beklediğini Tek Tek Açıkladı! Diyarbakır Yok Ama Komşusu Var! Türkiye’de deprem beklenen yerleri duyurdu.

BEKLENEN DEPREMLER

Yüksek inşaat mühendisi ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki bir açıklama yaptı. TGRT Haber canlı yayınına katılan Japon Uzman, deprem beklenen illeri ve bölgeleri açıklayarak önemli uyarılarda bulundu. Peki hangi illerde deprem bekleniyor? İstanbul’da beklenen deprem kaç büyüklüğünde olacak? İşte gelen son dakika bilgileri.

Yıllardır beklenen Marmara depremi hakkında değerlendirmede bulunan Moriwaki, deprme yakında gelirse şaşırmayın, herkes hazır olsun diyerek, “Devlet de hükümet de aile de okul da… Hasar hesabı yapılabilir ve yüzde 70 hasar azaltılabilir” dedi ve şunları söyledi:

“Biriken enerji artık patlamak üzere, her an deprem olursa şaşırmayalım. Herkes hazır olsun. (Bireysel olarak neler yapabiliriz?) Öncelikle 3 kademe var. Zemin iyi mi kötü mü? Zemin iyiyse zarar fazla olmuyor. İkincisi ruhsat-iskan var mı?

Tam kontrolün ardından binanın yapılıp yapılmadığına bakılabilir. Üçüncü olarak da 2000’den sonra yapılan bir bina mı? Bu 3 madde kontrol edildikten sonra, biraz rahat olabilirsiniz. 3’ü de kötüyse ‘büyük bir depremde kötü olabilir’ diye düşünebilirsiniz”

Çanakkale’deki deprem İstanbul depremini tetikler mi? sorusuna da yanıt veren Moriwaki, “Kuzey Anadolu Fay Hattı, 1925’te Erzincan’dan başladı ve doğudan batıya doğru 1999 depremine kadar geldi. Düzce taraflarından, kuzey ve güney kolu… Güney kolunda İnegöl, Bursa, Bandırma ve Çanakkale, Balıkesir’e doğru gidiyor. Güney kolunda hazır enerji birikti diye söylenebilir.

Çanakkale’de 1-2 küçük deprem oluyordu ama büyük deprem yakında olabilir diye söylemiyorum ama riskin büyük olduğunu söyleyebilirim. Kuzey kolunda ise 110 km’lik fay hattı var. Onda da enerji biriktiğini söyleyebilirim. İstanbul’da 1509’da, 1766’da büyük depremler oldu. 257 gene geçti, tam zamanında geliyor diye söylemiyorum ama görünüş olarak 1766’dan sonra tekrar 257 yıl sonra 2023 oluyor.

Büyük İstanbul depremi yakında gelirse de şaşırmayalım. Herkes hazır olsun. Devlet de hükümet de aile de okul da… Hasar hesabı yapılabilir ve yüzde 70 hasar azaltılabilir” dedi.

İSTANBUL’DA DEPREME KARŞI EN RİSKLİ İLÇELER

Deprem durumunda bundan en çok etkilenen ilçeleri de sıralayan Moriwaki, “Avrupa yakasında daha yumuşak zemin var. Eski Atatürk Havalimanı’nın batı tarafı… Ataköy, Zeytinburnu, Esenyurt, Avcılar, Küçükçekmece, Büyükçekmece… O bölge çok yumuşak bir zemin. 99 depreminde İstanbul’da fazla hasar yoktu ama Avcılar’da hasar fazlaydı.

Onun için o bölgede daha çok hasar olabilir. Büyükçekmece-Avcılar tarafında” dedi ve “Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda 8 tane fay var. Onun yumuşak zeminli yerleri tehlikeli. Deniz içinde deprem oluyorsa tsunami de olur. Marmara küçük ama yine de dalga oluyor. Deniz kenarından uzaklaşın, yüksek yere kaçın diye söylüyorum.

Anadolu Yakası’nda ise Tuzla, Pendik deniz kenarı olduğundan yumuşak zemin diyebilirim. Ben de Tuzla’da oturuyorum. Yakınlarda çok kentsel dönüşüm başladı daha fazla yapılmalı diye düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

İSTANBUL’DA BEKLENEN DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ NE KADAR?

Moriwaki deprem büyüklüğünü de vererek, “6.8 olabilir ya da 7.2 olabilir. Az ihtimal ama sıfır ihtimal diye söyleyemeyiz. 7.4-7.5 gibi bir deprem meydana gelebilir. Elazığ’da iki kez oldu, Hatay’da iki kez oldu, Kahramanmaraş’ta iki kez deprem oldu. İki deprem meydana gelebilir” dedi ve fay hattının geçtiği diğer yerleri şu şekilde sıraladı:

“Marmara’nın içinden geçiyor. İstanbul şehrinin içinde yok. Güney kolunda Bursa, İnegöl, Bandırma, Çanakkale ve Ege diye gidiyor. Hatay da fay hattı üstündeydi ama kaya üstündeki bina çökmedi, faydan uzakta ama yumuşak zemindeki binalar çöktü”

TÜRKİYE’DE DEPREM BEKLEDİĞİ İLLERİ DE AÇIKLADI

Türkiye’de hangi şehirler deprem açısından riskli durumda? Sorusuna ise Yoshinori Moriwaki, şunları söyledi:

“Elazığ’dan sonra domino taşı gibi… Bingöl-Karlıova, Muş-Bitlis. Üçüncü olarak İzmir. İzmir’de 2020’de de deprem olmuştu ama Ege taraflarından uzak yerlerde binalar çöktü. İzmir’deki fay hattı kırılmadı, kırılabilir.

Ege’de sık sık deprem meydana gelebilir, çok büyük deprem yok, 6.5’lik depremi görebilir. İzmir, Karşıyaka, Bornova’da çok yumuşak zeminler var. Gökdelenler çok yapıldı. Zeminde iyileşme yapıldıysa sorun yok ama yapılmadıysa sıkıntı olabilir”

HABER MERKEZİ

Kaynak: Diyarbakır Söz