Lice depreminin yıldönümünde deprem hatırlatması

6 Eylül 1975'te yaşanan Lice depreminin 48'inci yıl dönümünde deprem gerçekliğini bir kez daha hatırlatan Jeoloji Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır’ın ciddi deprem tehlikesi altında olduğunu belirterek, “Deprem değil çürük bina öldürür” dedi.

Lice depreminin yıldönümünde deprem hatırlatması

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne  (TMMOB)  bağlı Jeoloji Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi, 6 Eylül 1975'te gerçekleşen Lice depreminin 48'inci yıl dönümüne ilişkin şube binasında basın toplantısı düzenledi.

Burada açıklama metnini okuyan Jeoloji Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Dicle Barç, Lice depreminde 2 bin 385 insanın yaşamını yitirdiğini, 8 bin149 binanın yıkıldığını ve 20 bine yakın binanın ise ağır hasar gördüğü bilgisini paylaşarak, “Lice Depreminin yıldönümünde bu gerçeği bir daha hatırlatmak istedik” dedi.

‘DİYARBAKIR CİDDİ DEPREM TEHLİKESİ ALTINDADIR’

Barç, aktif Fay Haritası’nda Diyarbakır ili kuzeyi ve yakın çevresinin aktif fay hatlarının etki alanında yer aldığını, bu nedenle hem tarihsel hem de aletsel dönemde büyük yıkıcı depremlere sahne olduğu yönünde bilgi paylaştı. Barç devamla “AFAD tarafından 2019 yılında hazırlanan Türkiye Deprem Tehlike Haritası’na göre,  Diyarbakır il merkezi ve kuzey ilçeleri büyük yer ivme değerlerinin etki alanı içinde yer almaktadır Birbirine yaklaşık paralel ve kuzeyden bindirmeli birkaç sıra fay halinde görülen Güneydoğu Anadolu Bindirme Fay Zonu veya diğer adıyla Bitlis-Zagros Kenet Kuşağı üzerinde yer alan Diyarbakır’ın kuzeyindeki Çermik, Çüngüş, Ergani, Dicle, Hani, Lice, Kulp ve Hazro ilçelerinin, Doğu Anadolu Fay Zonunun etki alanı içinde oldukları da göz önüne alındığında, çok ciddi deprem tehlikesi altında olduğunu görmekteyiz” şeklinde konuştu.

Barç, önlem olarak dikkate alınması gereken durumları şu şekilde sıraladı:

*“Dere yataklarının taşkın tehlikesi yük¬sek alanları ile heyelan, kaya düşmesi ve yüzey deformasyonuna neden olabilecek büyüklükte deprem üreten aktif (diri) fay zonlarının sakınım ban¬dı içindeki alanlarda; bina ve bina türü yapıların yapılmasına kısıtlama getirilerek halkın can ve mal güvenliği sağlanmalıdır.

*Deprem, heyelan, kaya düşmesi afet riski olan Çermik, Çüngüş, Ergani, Dicle, Hani, Lice, Kulp ve Hazro ilçeleri ile sıvılaşma riski olan Bismil ilçesinde çok katlı yapılara izin verilmemelidir.

*Dicle nehri kıyı-kenar çizgileri belirlenerek bu alanlar imara kapatılmalıdır.

*Riskli alanlarda aksi yönde çalışma yürü¬ten etüt ve proje müellifleri, fenni mesuller ve altyapı veya üstyapının yapılmasına müsaade eden kişilere karşı caydırıcılığı yüksek cezalar getirilmeli, kamu zararına neden olanlardan bu zararların tahsili zorunlu hale getirilmelidir.”

‘DEPREM ÖLDÜRMEZ ÇÜRÜK BİNALAR ÖLDÜRÜR’

Barç, 47 yıldan beri unutulmuş ve mağdur edilmiş Lice depremi yaralarının sarılması gerektiğini de söyleyerek, “Lice depremzedelerine de kalıcı konutlar inşa edilmeli ve ücretsiz tahsis edilmelidir” dedi. Barç ayrıca, “Şu bilinmelidir ki deprem öldürmez zemine uygun yapılmayan ve çürük binalar öldürür” diye ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz