Görüş Bildir

Yürüyüş çağrısı karşılık bulmadı

Demirtaş'ın, PKK'ya yönelik operasyonların sürdüğü Sur ilçesine yürüyüş çağrısı kentte ilgi görmedi. Kentin bazı bölgelerinde toplanan az sayıdaki gruplara müdahale edildi.

Yürüyüş çağrısı  karşılık bulmadı

ÇAĞRI KARŞILIK BULMADI

Sur ilçesine yürünülmesine yönelik HDP Eş başkanı Selahattin Demirtaş'ın yaptığı çağrıya vatandaşların büyük kesimi göstermedi. gözlendi. Güvenlik önlemlerinin artırıldığı kentte, vatandaşlar günlük yaşamlarını olağan akışında sürdürdü, esnaf ise iş yerini kapatmadı.

VATANDAŞLARDA KAYGI BÜYÜKTÜ

PKK'lıların saldırıları sonucu evlerini terk etmek durumunda kalan, göçe zorlanan ve büyük mağduriyet yaşayan vatandaşlar, çağrının provokasyona dönüşmesinden ve yine HDP'nin çağrısıyla 6-7 Ekim 2014'te yaşanan 31 kişinin hayatını kaybettiği olayların benzerinin yaşanmasından ciddi tedirginlik duydu.

MARJİNAL GRUPLAR

Çağrıya uyan ve şehrin farklı noktalarından gelen küçük marjinal gruplar, Sur ilçesine "izinsiz" yürümek istedi. Polis, zırhlı araçlarla yoğun şekilde bu gruplara müdahale ederek gözaltına aldı. Polis, Urfakapı, Mardinkapı, Yenikapı, Dağkapı ve Tekkapı’da yoğun güvenlik önlemleri alarak kimseyi yaklaştırmadı.

YÜZÜ MASKELİ KİŞİLER

Gruptan yüzü maskeli kişiler polise havai fişek ve taşlı saldırıda bulundu. Polis ise TOMA ve zırhlı araçlardan yoğun biber gazı kullandı. Gazdan, Yenişehir ilçesindeki semt pazarındaki vatandaşlar etkilendi. Vatandaşların tüm ısrarına rağmen, yüzü kapalı bazı kişilerin pazardan taş atması nedeniyle polis bu bölgeye müdahale etti.

VALİ AKSOY'UN SAĞDUYU ÇAĞRISI

Vatandaşların çağrıya karşılık vermemesi, Vali Hüseyin Aksoy'un önceki gün Valilikte düzenlediği basın toplantısında, yaptığı sağduyu çağrısının etkili olduğu bildirildi. Aksoy, sokağa çıkma yasağı kararını sivillerin zarar görmemesi için aldıklarını, güvenlik güçlerinin sivil hassasiyetini ön planda tuttuğunu belirterek, bölgede sık sık teröristlere "teslim ol", sivillere "tahliye" çağrısı yapıldığını anımsatmıştı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın dün saat 16.00'da halkı, PKK'ya yönelik operasyonların sürdüğü Sur ilçesine yürüyüş çağrısı kentte karşılık bulmadı. Çağrıya uyup saat 15.30 sıralarında  Urfakapı'da toplanıp Sur'a girmek isteyen küçük marjinal gruplar dağılmaları için yapılan çağrıya uymayınca polis, tazyikli su, gaz bombası ve plastik mermiyle müdahale etti.

Diyarbakır'ın hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması ve PKK'lıların etkisiz hale getirilmesi için merkez Sur İlçesi'nin 6 mahallesinde yürüttüğü operasyonlar ve 2 Aralık günü ilan edilen sokağa çıkma yasağı devam ederken, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, önceki gün Diyarbakır'da yaptığı açıklamada bugün(dün) saat 16.00'da herkesi bulunduğu yerden Sur'a yürüme çağrısı yaptı. Çağrı üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Demirtaş hakkında soruşturma başlattı. Diyarbakır Valiliği de bugün saat 12.00'den itibaren ikinci bir emre kadar Sur İlçesi'nde ikamet edenlerin haricinde ilçeye girişleri yasakladı.

SUR'A GİRİŞLER YASAKLANDI

Çağrı üzerine Sur'a yürümek isteyecek grupların engellenmesi için polis ekipleri kente sabahın erken saatlerinden itibaren sıkı güvenlik önlemleri aldı. Özellikle Sur'a giriş kesimlerinde asker ve polisten oluşan güvenlik güçleri, zırhlı araçlarla önlemleri artırırken, içeri girenleri tek tek kimlik kontrolünden geçirdi.

VATANDAŞLARDA KAYGI BÜYÜKTÜ

PKK'lıların saldırıları sonucu evlerini terk etmek durumunda kalan, göçe zorlanan ve büyük mağduriyet yaşayan vatandaşlar, çağrının provokasyona dönüşmesinden ve yine HDP'nin çağrısıyla 6-7 Ekim 2014'te yaşanan 31 kişinin hayatını kaybettiği olayların benzerinin yaşanmasından ciddi tedirginlik duydu.

POLİS TATLI İKRAM ETTİ

Kentte girişinde araçlarda arama yapan polis ekipleri, sürücüler ile araçlardaki vatandaşların kimliğini kontrol etti. Vatandaşların kimlik ve ikamet bilgilerine bakılıp üst araması yapıldıktan sonra Sur'a geçişine izin verildi. Polis, ilçeye geçiş için kontrol noktalarında sırada bekleyen vatandaşlara "Sur'da ikamet etmeyenlerin içeri alınmayacağı" konusunda uyarıda bulunuyor. Polisler, kontroller sırasında vatandaşlara lokum ve pişmaniye ikram etti. Güvenlik önlemleri kapsamında, Sur ilçesi çevresindeki bazı caddeler trafiğe kapatılırken, bu caddelerde park halindeki araçlar da çekici yardımıyla kaldırıldı.

ÇAĞRI KARŞILIK BULMADI

Çağrıya vatandaşların büyük kesiminin ilgi göstermediği gözlendi. Güvenlik önlemlerinin artırıldığı kentte, vatandaşlar günlük yaşamlarını olağan akışında sürdürdü, esnaf iş yerini kapatmadı.

MARJİNAL GRUPLAR YÜRÜDÜ

Saatler saat 15.30'u gösterince, Sur'a yürümek için Urfakapı'da bekleyen yaklaşık 200 kişiden polis dağılmaları yönünden anonslar yaptı. Son yapılan anonsta 2 dakika süre verilen grup dağılmayınca polis, gaz bombası, tazyikli su ve plastik mermi ile müdahale etti. Gruptakiler de polise taş, havai fişek attı. Bir süre devam eden olayların ardından göstericiler ara sokaklara kaçarak dağıldı. Bölgede güvenlik güçlerinin aldığı önlemler de sürüyor.

Bu arada merkez Yenişehir İlçesi'ndeki Demokratik Toplum Kongresi binası önünde öğleden sonra toplanan yaklaşık 300 kişi Sur'a yürümek için hazırlık yaparken, polis ekipleri de bölgede geniş güvenlik önlemleri aldı. Polisin dağılmaları uyarısına rağmen yürümekte ısrar eden gruba saat 16.00'dan itibaren polis basınçlı su ve gaz bombasıyla müdahale etti.

OLAYLAR KENT MERKEZİNE SIÇRADI

Olaylar kentin diğer semtlerine de sıçradı. Urfakapı'da plastik mermi, gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale edilen gruptan bazı kişiler polis tarafından gözaltına alındı.

Olaylara müdahale eden zırhlı araçla, bir TOMA aracı çarpıştı, şans eseri yaralanan olmadı. Olaylar sırasında yanlarında çocuk bulunan aileler gazlardan etkilenince polis tarafından barikatlardan Sur tarafındaki güvenli bölgeye alındı. Polisin müdahalesiyle kaçan grupların girdiği semt pazarında olaylar sürdü. Olaylar nedeniyle pazardaki tezgahlar devrildi pazarcılar zarar gördü.

OFİS'TE TOPLANANLARA MÜDAHALE

Merkez Yenişehir İlçesi'nde Demokratik Toplum Kongresi binası önünden yürümelerine izin verilmeyen ve Urfakapı'dan dağılan gruplar, kentin merkezi olan Yenişehir İlçesi Ofis semtinde toplandı.  Kentin en önemli caddesi üzerinde toplanan grupları polis, gaz bombası ve basınçlı su kullanıp, zaman zaman havaya ateş açarak dağıtmaya çalıştı. Olaylar nedeniyle Ofis semtindeki esnaf işyerlerinin kepenklerini kapatırken, halk evlerine çekildi.

TOMA VE ZIRHLI ARAÇ ÇARPIŞTI

Öte yandan, gruba müdahale etmek isteyen TOMA ile polis zırhlı aracı kaza geçirdi. Yaralananın olmadığı olayda maddi hasar oluşurken, tekerleği patlayan zırhlı araç polis noktasına çekildi.

SOSYAL MEDYADA ALGI OPERASYONU

Geçmiş yıllardaki eylem ve gösterilerde çekilen fotoğraf ve videolarla sosyal medyada paylaşımlarda bulunularak izinsiz yürüyüşe katılımın sağlanması amaçlandı. Trenle ya da farklı bölgelerden araçlarla kalabalık grupların Diyarbakır'a geldiğine ve bu grupların Sur'a doğru yürüdüğüne ilişkin asılsız paylaşımların yapıldığı sosyal medya hesaplarıyla yürüyüşe yoğun ilgi olduğu şeklinde algı oluşturulmaya çalışıldı.

HDP Eş genel Başkanı Demirtaş da EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek ve HDP Milletvekili Osman Baydemir ile Sur ilçesindeki Dicle Fırat Kültür Merkezinde gelişmeleri takip etmesi dikkat çekti. Burada partililerle Sur'da destek vermek için bekleyen Demirtaş, çağrıya istenilen karşılığı görmeyince, saat 18.00 sıralarından Sur'dan ayrıldı.

VALİ AKSOY'UN SAĞDUYU ÇAĞRISI

Vatandaşların çağrıya karşılık vermemesi, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy'un önceki gün Valilikte düzenlediği basın toplantısında, yaptığı sağduyu çağrısının etkili olduğu bildirildi. Aksoy, sokağa çıkma yasağı kararını sivillerin zarar görmemesi için aldıklarını, güvenlik güçlerinin sivil hassasiyetini ön planda tuttuğunu belirterek, bölgede sık sık teröristlere "teslim ol", sivillere "tahliye" çağrısı yapıldığını anımsatmıştı.

Özellikle içeride vatandaşların olduğu konusunda sivil toplum örgütleri tarafından bazı taleplerde bulunulduğunu hatırlatan Aksoy, sivillerin zarar görmemesi adına her türlü tedbiri alarak, zaman zaman operasyonlara ara verip, bölgeden çıkmak isteyenlere her türlü kolaylığı sağladıklarını ifade etmişti.

DİYARBAKIRIN HUZUR VE GÜVENİ

Diyarbakır'da vatandaşlara izinsiz gösteri ve yürüyüş çağrıları yapıldığına, vatandaşlardan bu çağrılara karşı sağduyu beklediklerine işaret eden Aksoy, konuşmasında şunları kaydetmişti: "Diyarbakır'da toplantı ve gösteri yürüyüşleriyle ilgili her türlü toleransı göstermeye büyük gayret gösteriyoruz. Basın açıklamalarına müdahale etmiyoruz. Ancak yürüyüşlerin nasıl yapılacağı Toplantı ve Yürüyüş Kanunu'nda açıkça belirtilmiştir. İzin alınması gerekir ve yürüyüş yapılacak güzergah da bellidir. Dolayısıyla kanunsuz eylemlere hiçbir Diyarbakırlının katılmamasını temenni ediyorum. O anlamda da herkesi sağduyuya davet ediyorum. Bu yönüyle baktığımızda da Diyarbakır'ın huzur ve güven ortamını bozmama adına herkesin sağduyulu hareket etmesi büyük önem taşımaktadır."

İL MERKEZİNDEKİ OPERASYON

Buarada, İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince merkez Yenişehir ilçesindeki metruk bir binada arama yapıldı. Aramada 26 el yapımı patlayıcı, 14 molotofkokteyli, 16 av tüfeği fişeği ele geçirildi.

Polis ekipleri tarafından Bağlar ilçesi Mevlana Halit Mahallesi'ndeki operasyonda da 11 molotofkokteyli, 9 el yapımı patlayıcı, 3 çift eldiven, 4 eşarp, 3 eşofman altı bulundu.

Kentin bazı noktalarında toplanan, dağılmaları yönündeki uyarıya rağmen polise taş ve molotofkokteyli ile saldıran gruplara güvenlik güçlerince müdahalede bulunuldu. Çıkan olaylarda 33 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin emniyetteki işlemleri sürüyor.

POLİS BARİKATLARINI DEVİRDİLER

Dağkapı’da bir araya gelen gruplar, burada ilçenin girişinde bulunan polis barikatlarını devirdi. Ardından polisin müdahalesi ile ara sokaklara kaçan grup, gürültü eylemi yaparak, zırhlı araçlara taşlarla saldırdı. Polis, ara sokaklara biber gazıyla müdahale ederken bazı binalardan göstericilere limon atıldı.

BAĞLAR’DA SİLAH SESLERİ DUYULDU

Kentin Bağlar ilçesinde ise bir araya gelen gruplar, barikat kurup ateş yakarak, yolları trafiğe kapattı. Sento, Sakarya ve Emek caddelerindeki gruplara, polis müdahale etti. Bunun üzerine grup, ara sokaklara kaçarak, polise ses bombaları ile saldırdı. Bölgelerden zaman zaman silah sesleri de yükseldi. Olaylarda, biber gazından etkilenen çok sayıda kişi ambulanslarla hastaneye taşındı. 

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi