Çocukların internette daha az zaman geçirmesini nasıl sağlarsınız?

Çocukların internette daha az zaman geçirmesini istiyorsanız onlara gerçek dünyada yer açın.

Çocukların internette daha az zaman geçirmesini nasıl sağlarsınız?

Tablet, telefon, bilgisayar bağımlılığına sebebin siz olduğunu hiç düşündünüz mü? Çocukların dörtte üçü doğada daha fazla zaman geçirmek istiyor. 7 ile 14 yaş arasındaki çocuklar üzerinde yapılan araştırmada ortaya çıkan sonuç şaşırtıcı. Peki, bunu nasıl yapıyoruz da çocuklar internet ortamından kopamıyor? Çocukların internette daha az zaman geçirmesini nasıl sağlarsınız?

Çocuklar için, internetten uzaklaşmak sıkıcı gibi görünse de, uyanık oldukları zamanları ekran karşısında kambur halde geçirmek istemezler. Gençler bile ara sıra gerçek dünyada başıboş dolaşmak isterler. Çocukların, telefonlarla ve tabletlerle olan ilişkileri karmaşık ve çıldırtıcı olabiliyor çoğu zaman. Ancak son zamanlarda ebeveynlerin çocukların ekran alışkanlıkları konusunda devam eden rahatsızlığı, daha çok isyana dönüşüyor. Yurt dışındaki dört okulun yönetim kurulu, sosyal medyanın "çocukların düşünme, davranış ve öğrenme biçimini yeniden şekillendirdiğini" belirtti. Okulların, bu olumsuz etkileri kontrol altına almakta zorlandığını iddia ederek, Tik Tok, Meta ve Snapchat'e dava açtıklarını duyurdu.

Çocukların interette daha az vakit geçirmesini nasıl sağlarsınız?

İngiltere’de, öldürülen bir gencin annesi, 13 yaşın altındakilerin interneti kullanmasının belli ölçülerde yasaklanması gerektiği söyledi. Ebeveyn izleme uygulamalarının yeni telefonlara varsayılan olarak yüklenmesi için bir kampanya başlattı. (suçlu bulunan iki gençten birisi, telefonunda son derece rahatsız edici şiddet içeren içerik izlemiş. Eski adıyla Twitter olan X'te kendine zarar verme ve anoreksi ile ilgili materyallere erişmiş). 

Çocukların internette daha az zaman geçirmesini nasıl sağlarsınız?

Ebeveynler, ABD'li psikolog Jonathan Haidt'in geniş çapta duyurulan yeni bir kitabı yayınlandı. Kitapta, gençlerde artan zihinsel sağlık sorunlarının kısmen akıllı telefonlara ve sosyal medyaya bağlı olduğunu vurguluyor.
Sosyal medya, güvensiz ve olgunlaşmamış gençlerin haricinde, birçok yetişkinin içindeki zorbayı veya narsisti ortaya çıkardığı içgüdüsel olarak doğru geliyor. Geriye dönüp bakıldığında, bu platformların dikkatsizce yıkıcı bir şekilde gelişmesine izin vermek delilik gibi görünüyor.
Çocukların dörtte üçünün doğada daha fazla zaman geçirmek istediği belirtiliyor. Gençlerin ruh sağlığındaki düşüşün, akıllı telefonların gelişiyle kabaca örtüştüğü düşünülüyor. Ancak ikisi arasındaki nedensel bağlantıya dair kanıtların da zayıf olduğu savunuluyor.

Sosyal medya, halihazırda mücadele ettikleri karanlık yetersizlik duygularını güçlendirmek için özel olarak tasarlanmış gibi görünüyor. Zorbalığa maruz kalan çocuklar için akıllı telefonlar günün her saatinde zulme olanak sağlıyor. Çocukların mutlaka bu durumu yönetmeyi öğrenmesi gerekiyor. Ancak tercihen başa çıkabilecek kadar olgunlaşmadan önce olmayan yasal zararları ele almak gerekir.

Ancak akıllı telefonları, çocukların mutsuzluğunun tek kaynağı olarak ele almak bilimsel olarak yeterli değildir. Ebeveyn ilgisizliği, sosyalleşememe, akranlarıyla ilişkilerde sıkıntı olduğunda çocuklar zamanlarını geçirmeleri için, ilginç ve alternatif yollar arıyor.

Çocuklar aslında doğada daha fazla vakit geçirmek istiyor

Ağaçlara tırmanmak, düşmek, sığınaklar yapmak, bisikletle dolaşmak gibi aktivitelerde çok fazla çocukta eksiklik var. Toplum olarak çocukların telefonlarını bırakıp gerçek dünyaya girmeleri için dırdır ediyoruz ama onlara yer açamıyoruz. Kendi rahatlığımızı ön planda tutuyoruz ve sonra çocuklar gelişmeyince şaşırıyoruz. Teknoloji devleri çocuklar için sağlıklı bir ortam yaratmak için çok daha fazlasını yapabilir ve yapmalıdır.

Kaynak: Diyarbakır Söz