Görüş Bildir

Kantin Alarmı

Milli Eğitim Bakanı Avcı imzasıyla geçen ay illere gönderilen genelge ile 2007 ve 2011'deki genelgelerinin kapsamı genişletildi. Yeni genelgede "okul kantinlerinde satışı yapılabilecek gıda ve içecekler, satışı yapılmayacak gıda ve içecekler ile belirli kriterler sağlandığında satışı yapılabilecek gıda ve içeceklerin" net listesi ortaya kondu.

Kantin Alarmı

Buna göre, 2016-2017 eğitim-öğretim yılından itibaren kantinlerde kızartma, cips, çikolata, gofret, şeker, kek ve tatlandırıcılı içecek gibi ürünler satılamayacak. İçme suyu, ayran, pastörize süt dışında kalan her türlü içecek, satışı uygun olmayan içecekler olarak sıralandı.

Okul kantinlerinde satılamayacak yiyecek ve içecek maddeleri şöyle:

"Enerji içeceği, gazlı, kolalı, aromalı doğal mineralli içecekler, aromalı şurup, meyveli içecek ve tozu, meyveli doğal mineralli içecek, yapay soda, meyveli şurup, sporcu içecekleri ve suları, meyve suyu konsantresi; kızartmalar, cipsler, çerezler; çikolatalar, gofretler, tüm şeker ve şekerleme türleri; guarana, guarana özü, eklenmiş kafein içeren ürünler; kremalı, çikolata dolgulu, jöleli kekler ve pastalar (yaş pastalar, ekler, kruvasan, donuk, parfe, mozaik pasta, muffin cupcake vb.); hamurlu, şerbetli tatlılar, tatlandırıcılı yiyecek ve içecekler; krema, Hindistan cevizi sütü ve kreması; çay ve kahve tarzı içecekler (liseler hariç)."

- Satışı serbest ürünler

Meyveler, çiğ tüketilebilen sebzeler, salatalar, kuru meyveler, kuruyemişler, içme suyu, süt (pastörize), taze sıkılmış meyve ve sebze suyu, yoğurt, ayran, pastörize peynir, günlük haşlanmış yumurta ve çeşnili ekmekler kantinlerde satışı uygun gıdalar olarak belirlendi.

Ayrıca tam buğday ekmeği, tam buğday unlu ekmek, karışık tahıllı ekmek ile yumurta, beyaz peynir, taze domates, havuç, marul, biber gibi sebzeler konularak yapılan sandviçlere, doğal mineralli su ve şekersiz gıdalara izin verildi.

- Kantinlerde eğitimliler görev yapacak

2013 tarihli Hijyen Eğitimi Yönetmeliği kapsamında, yemekhane, kantin, kafetarya, büfe ve çay ocağında görev yapan kişilerden doğrudan hizmetin içinde olanlar ile bizzat çalışmaları durumunda iş yeri sahiplerinin ve işletenlerinin, Milli Eğitim Bakanlığı Hayatboyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı halk eğitim, mesleki eğitim, turizm eğitim merkezleri ile olgunlaşma enstitülerinden hijiyen eğitimi almış olması gerekiyor.

Okul kantini ve diğer işletmelerde resmi kontrol, tarım il ve ilçe müdürlüklerince yetkilendirilecek gıda kontrolörlerince yapılacak. Kantinlerin genel denetimi ise okul müdürünün kendisi veya görevlendireceği bir müdür yardımcısı başkanlığında kurulacak komisyon tarafından ayda en az bir kez gerçekleştirilecek.

Komisyonda, en az bir öğretmen, okul aile birliğinden bir yetkili ve öğrencilerin oylarıyla seçilen okul meclis başkanı veya başkan yardımcısı yer alacak.

Denetimlerde uyarılara rağmen ilgili mevzuata uygun çalışmadığı ve yükümlülüklerini yerine getirmediği belirlenen işletmecilerin sözleşmelerinin feshi yoluna gidilecek ve bunlar hakkında yasal işlem uygulanacak.

- Kantinler, genelgeye uymaya başladı

MEB'e bağlı bir okulun kantinini işleten Hasan Şahin, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, genelge dahilinde onaylanan gıdaların satışına önem verdiklerini belirtti.

Öğrencilerin sağlıklı ve düzenli beslenmesi için genelge kapsamına alınan günlük haşlanmış yumurta, kuruyemiş, taze sıkılmış portakal suyu, taze meyve-sebzelerin satışına şimdiden başladıklarını kaydeden Şahin, "Sağlıklı beslenme için gerekli olan bu kurallar için öğretmenler, işletmeciler başta olmak üzere her kesime büyük görevler düşüyor." dedi.

Okul kantinlerinin genel denetimini yapan komisyonda yer alan okul meclis başkanı bir öğrenci ise, yeni genelgede satışı yasaklanan ve satışı uygun görülen gıdaların detaylandırılmasının, öğrencilerin sağlığı açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi