Bölge hayvancılığını geliştirecek

Dicle üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni bölümü, bölge hayvancılığına bir katkıda daha bulundu.

Bölge hayvancılığını geliştirecek

Dicle Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü tarafından hazırlanan ve GAP Organik Tarım Değer Zinciri Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı kapsamında Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen “Organik Etlik Tavuk Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi” sözleşmesi, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül ve Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral tarafından imzalandı.

Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü tarafından daha önce bölgede pilot uygulama olarak hayata geçirilen free-range (özgür tavuk) ve zenginleştirmiş kafes sistemlerinde yumurta tavukçuluğu bölgede hızla yaygınlaşmaya devam ederken, organik etlik tavuk yetiştiriciliği projesinin ilk adımları da atıldı.

İmza törenine Rektör Prof. Dr. Talip Gül ve Dr. Hasan Maral’ın yanı sıra Genel Sekreter Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ufuk Bircan, Ziraat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Öner Çetin ve Proje Koordinatörü Doç. Dr. Muzaffer Denli katıldı.

Projenin İlk Entegre Tesisi Pilot Bölge D.Ü

Projenin amacının, bölgemizde organik etlik tavuk yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması olduğunu söyleyen Proje Koordinatörü ve Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Doç. Dr. Muzaffer Denli, proje kapsamında Ziraat Fakültesi bünyesinde kurulacak olan entegre tesislerde bölgenin ilk pilot organik etlik tavuk yetiştiriciliğinin gerçekleştirileceğini belirtti.

Hayvansal Ürünlerde Organik Üretim

Proje süresince 30 girişimciye organik tavukçuluk konusunda teorik ve uygulamalı eğitimler verilerek bölgemizde hayvancılık faaliyetinin bilimsel bilgiler ışığında yaygınlaşmasının teşvik edileceğini kaydeden Denli, “Proje kapsamında gerçekleştirilecek organik etlik tavuk yetiştiriciliği ilimiz ve bölgemizde ilk kez yapılacak olan bir faaliyet olup bölge için bir örnek model olma özelliği taşımaktadır. Organik tavukçuluk ile başlayacak olan bu faaliyet basta diğer kümes hayvanlarının organik üretim modeline dönmesiyle yaygınlaşabilecektir. Bu kapsamda organik hindi eti, organik yumurta ve organik ördek ve kaz üretiminin de bölgemizde başlayıp yaygınlaşmasına ön ayak olabilecektir. Ayrıca organik kırmızı et ve organik süt üretiminin bölgede yapılmasını özendirecektir. Bölgede organik hayvancılığın yaygınlaşması organik yem hammaddesi üretici sayısının artmasını ve bunun sonucunda daha fazla organik bitkisel ürün üretimini teşvik edecektir” dedi.

Üniversitelerin görevlerinden birinin de kamuya her alanda öncülük etmek olduğunun altını çizen Denli, daha önce Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü olarak bölgede pilot uygulama olarak hayata geçirilen projelerden biri olan free-range (özgür tavuk) ve zenginleştirmiş kafes sistemlerinde yumurta tavukçuluğunun bölgede hızla yaygınlaştığını ifade etti.

Denli, organik etlik tavuk yetiştiriciliği projesinin de başta bölgede, ilerleyen zamanlarda da ülkemizde yaygınlaşacağı temennisinde bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz