Çiftçi tarımdan uzaklaşıyor mu?

Ziraat Mühendisi Doğan: İnsanlar her geçen gün tarım ve hayvansal üretimden kopuyor.

Çiftçi tarımdan uzaklaşıyor mu?

Tarımdaki yanlış politikalar ve girdi maliyetlerindeki artışlar nedeniyle tarım ve hayvansal üretimle uğraşan insan sayısının her geçen gün azaldığını belirten Ziraat Mühendisi Ebubekir Doğan, bu sorunun ileriki yıllarda üretim açısından kötü sonuçlar doğuracağını söyledi.

Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri ve Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, tarım ve hayvansal üretimin geldiği son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Tarımın insanlık tarihinde çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Doğan, tarım sektörünün bitkisel ve hayvansal üretim olarak ikiye ayrıldığını anlattı.

Özellikle kırmızı ve beyaz etin temel kaynağını oluşturan hayvansal üretimin insanlar için son derece önemli olduğunu vurgulayan Doğan, son yıllarda nüfus oranının artmasıyla birlikte tüm dünyada et tüketiminin de arttığını vurguladı.

Ancak Türkiye'de ve dünya genelinde insanların kırmızı veya beyaz et proteini bakımından yeterinde beslenemediğine işaret eden Doğan, bunun en temel sebebinin ise insanların tarımdan kopmasından kaynaklandığını söyledi.

"TARIM ARTIK KAZANDIRMIYOR"

Tarımla uğraşan insan sayısının her geçen gün azaldığına dikkat çeken Doğan, "Bugün Batman'da tarımla uğraşan çiftçilerimizin ortalama yaşı 55'tir. Yani genç nüfus artık tarımla uğraşmamaktadır. Bunun nedenleri ise çoktur. Ama temel nedenleri diğer sektörlere göre iyi bir getiri ve kazancının olmamasıdır." dedi.

Bilgi ve teknoloji çağında olduklarını, teknoloji ve bilginin daha çok kazanç getirmesi nedeniyle kırsaldan kente doğru bir göçün olduğunu vurgulayan Doğan, bu durumun tarımsal ve hayvansal üretimi olumsuz etkilediğini, geride bıraktığını kaydetti.

"Girdilerin çok pahalı olması da önemli bir etken"

Özellikle gençlerin tarım ve hayvancılıkla uğraşmadığını dile getiren Doğan, "Yaşlılarda artık ya uğraşamamakta ya da bırakma noktasına gelmektedir. Bunun temel nedenlerinden bir tanesi de girdilerin çok pahalı olmasıdır.

Özellikle yem konusu çok önemlidir. Yine hayvan sağlığı için önemli olan ilaçların çok pahalı olmasıdır. Meralarımızın bakımsız olması ve mera hayvancılığının artık hayvansal üretim için yeterli olmamasıdır." diye konuştu.

"HAYVAN SAYISI YETERLİ DEĞİL"

Mera alanlarının da yeterince kullanılamadığını belirten Doğan, "İnsan nüfusuna oranla hayvan sayısının düşük kalması nedeniyle hayvansal üretim olan kırmızı veya beyaz et üretimi yetersiz kalmaktadır.

Türkiye yılda bir milyon ton kırmızı et üretmekte ve dünyada 9'uncu sıradadır. Beyaz et üretiminde ise 10'uncu sırada olup yıllık 2 buçuk milyon ton üretimi söz konusudur. Ama dengeli ve sağlıklı beslenmede henüz yeterli değil." ifadelerini kullandı.

"GİRDİ FİYATLARI DÜŞÜRÜLMELİDİR"

Girdilerin artması dolayısıyla et, süt, peynir fiyatlarının olumsuz etkilendiğini kaydeden Doğan, şöyle devam etti:

"Çiftçinin ve üreticinin cebine giren esas paranın yetersiz kalmasından dolayı üretim gittikçe azalmaktadır. Özellikle yem bitkisi girdilerinin düşürülmesi lazım, kullanılan ilaçların ve üretimden markete olan zincirdeki masrafların ve vergilerin düşürülmesi lazım ki çiftçinin alabileceği kâr marjı daha fazla olsun. Kâr marjı daha fazla olduğu zaman üretimde ona göre artacaktır."

HABER MERKEZİ

Kaynak: Diyarbakır Söz