Görüş Bildir

GAP Eylem Planı revizyon toplantısı

Kalkınma Bakanı Yılmaz: ''GAP Eylem Planı ilan edildikten sonra, bölgedeki kamu yatırımlarının ivmesinde çok ciddi bir artış meydana geldi''

GAP Eylem Planı revizyon toplantısı

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ''GAP Eylem Planı'' ilan edildikten sonra, bölgedeki kamu yatırımlarının ivmesinde çok ciddi bir artış meydana geldiğini belirterek, ''Toplam kamu yatırımlarının içinde sadece yüzde 7 civarında paya sahip olan GAP illerimizin yatırımları, yüzde 14'lere kadar çıktı'' dedi.

Hilton Garden Inn Mardin Otel'de düzenlenen ''GAP Eylem Planı revizyon toplantısında konuşan Yılmaz, Güneydoğu Anadolu bölgesinde önemli gelişmeler yaşandığını bildirdi.

Bölgede yapılan yatırımları ve gelişmeleri rakamlarla anlatan Yılmaz, bölgenin altyapı yatırımlarının önemli ölçüde tamamlandığını, eylem planı döneminde yapılan yaklaşık bin 500 kilometre il ve devlet yolu ile bölgenin karayolu ağının iyileştirildiğini kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2008 yılında GAP Eylem Planı'nın ilan edildiğini ifade eden Yılmaz, ''GAP Eylem Planı ilan edildikten sonra, bölgedeki kamu yatırımlarının ivmesinde çok ciddi bir artış meydana geldi. Toplam kamu yatırımlarının içinde sadece yüzde 7 civarında paya sahip olan GAP illerimizin yatırımları, yüzde 14'lere kadar çıktı. Birçok konuda yatırımlar yapıldı'' diye konuştu.

GAP denilince akla ilk enerji ve sulama konularının geldiğini vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu:

''Enerjide Ilısu Barajı sulamada da Silvan Barajı ile aslında bu kritik eşikleri aşmış oluyoruz. Önümüzdeki yıllarda zaten başlamış olan bu yatırımların tamamlanmasıyla, klasik anlamda GAP'ı bitirmiş olacağız. GAP'taki kalkınma süreci, hiçbir zaman bitmeyecek. Diğer bölgelerimizdeki kalkınma sürecinin bitmemesi gibi, bu bölgemizde de bitmeyecek. Yeni dönemde hem klasik anlamda GAP'ı tamamlayacak yatırımlar hem de yeni GAP kalkınma anlayışımızı yansıtacak eylemlerle birlikte GAP Eylem Planımızı revize edeceğiz.''

''GAP, hepimizin geleceğine yapılan bir yatırımdır''

Yılmaz, GAP Projesi'nin artık sadece enerji ve sulama yatırımlarından oluşan bir altyapı projesi olmadığını belirtti.

Projenin, yeni kurulan kalkınma ajanslarının ortak işbirliği platformundan yararlanılan ve yerel girişimleri harekete geçiren, entegre bir bölgesel gelişme programı olarak ele alındığını dile getiren Yılmaz, şunları söyledi:

''Bu kapsamda, modern sulama tekniklerinin uygulanması, ulaşım ve konut altyapısının tamamlanması, rekabetçi ürün türlerine geçiş, pazarlama olanaklarının genişletilmesi, insan kaynakları ve kurumsal kapasitelerin geliştirilmesi, doğal ve kültürel dokunun değerlendirilmesi gibi ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmeyi kolaylaştırıcı yeni politikalar uygulanarak bölgenin rekabet gündemi desteklenmeye devam edilecektir.

Güneydoğu Anadolu Projesi hepimizin geleceğine yapılan bir yatırımdır. GAP'a yapılacak yatırımlar, 21. yüzyılda Türkiye'nin dünyada rekabet gücünü sağlaması ve kendine yeterliliği anlamında fayda sağlayacaktır. GAP sadece Güneydoğu Anadolu için değil tüm Türkiye için başarı, kalkınma ve zenginlik sağlayacaktır. Tüm bunların yanı sıra proje, insanların refah seviyesini artırarak sosyal barışı, huzuru tesis etmek açısından da son derece önemlidir.''

-''İşsizlik oranı yüzde 11,7'ye düşmüştür''-

Yılmaz, eğitim, sağlık, istihdam, sosyal koruma gibi toplumsal gelişmenin temelini oluşturan alanlarda gerçekleştirilen yatırımlar sonucunda, sosyal göstergelerde hızlı ve olumlu gelişmeler yaşandığını belirtti.

Bölgede okullaşma oranlarının arttığını, ülke ortalamasına yaklaştığını belirten Yılmaz, şunları aktardı:

''Bölgede yeni kurulan üniversitelere destek verilmiş; derslik ve merkezi birimlerin tamamlanması ile fakülte sayısı, program sayısı ve üniversiteye kabul edilen öğrenci sayısı artmış, hem de öğrenciler daha modern koşullarda eğitim olanağına kavuşmuştur. Hastanelerimizde nitelikli oda sistemine geçilmeye başlanmış, sağlık hizmetlerinin sunumu ve kalitesi yükselmiş, buna bağlı olarak sağlık göstergelerinde de iyileşmeler gözlenmiştir. Bölgedeki yatırımların artması ekonomik göstergelerde de olumlu değişikliklere neden olmuştur. TÜİK verilerine göre; 2009 yılında GAP bölgesinde yüzde 17,4 olan işsizlik oranı, 2011 yılında yüzde 11,7'ye düşmüştür.''

-''Sadece ülkenin büyümesi yetmez''-

Dünyada çok önemli bir noktaya gelen Türkiye'nin, son 10 yılda sadece ekonomisinin büyümediğini, sosyal alanda da büyük ilerlemeler katettiğini belirten Yılmaz, şunları aktardı:

''Fakat biz hep şunu söylüyoruz; sadece ülkenin büyümesi yetmez. Ülke için de adaletin sağlanması da çok önemli. Değişik kesimler arasında ve değişik bölgeler arasında ekonominin nimetlerinin daha adil dağılması lazım. Bizim kalkınma anlayışımız buna dayanıyor. Bizim kalkınma anlayışımız, mümkün olan en geniş kesimleri kalkınma sürecine katmak, kalkınmanın nimetlerinden de mümkün olan en geniş kesimleri faydalandırmaktır. Bu kalkınma anlayışı sadece ekonomiden ibaret değil. Sosyal, çevresel, hatta temel hak ve hürriyet boyutunu da kapsayan geniş bir kalkınma anlayışına, insan odaklı bir anlayışa sahibiz.''

Çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisinin katıldığı toplantı basına kapalı olarak devam ediyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi