Görüş Bildir

Adı Var, Kendi Yok

Rahmet ve Bereket ayı Ramazan-ı Şerif'i uğurlayıp, Bayram'a sayılı günler kalırken, çarşı pazarki tatlı telaşın ne yazık ki, tadı-tuzu yok. Vatandaş pahalılıktan, esnaf ise siftahsız kepenk kapatmaktan veryansın ediyor.

Adı Var, Kendi Yok

Başı rahmet, ortası mağfiret sonu ise cehennemden kurtuluş olan 11 Ay'ın sultanı oruç ayı Ramazan-ı Şerif'i uğurlamaya, mübarek Ramazan bayramını da karşılamaya sayılı günler kala, Diyarbakır'da çarşı-pazarı saran telaşın boş bir kalabalık olduğu bildirildi. Vatandaşlar feyatlardaki pahalılığa veryansın ederken, esnaf ise iş yapamamaktan şikayetci oldu.

Söz Haber'in "Bırakın Vatanda Konuşsun" ekibi, Ramazan bayram alışverişi ve emeklilerin hükümetin verdiği bin liralık ikramiyeleriyle birlikte maaşlarını alabilme yönünde sokakta yaşanan telaşı yerinde gördü.

Söz Haber'e konuşan vatandaşlar gerek Ramazan ayı içerisinde gerekse bayram arifesinde dolar endeksli yaşanan pahalılığa veryansın ederek, "yaşam çekilmez hale" geldi derken, Diyarbakır esnafı da pahalılığı son aylarda dolar kurundaki yükselişin yansıması olduğunu ifade ederken, eski ramazan alışverişlerini aradıklarını söyledi.

Öte yandan hükümetin emeklilere bayram öncesi ikramiye olarak 1000 lira vermesi ve yine memur ile diğer çalışanların maaşlarını erken almaları nedeniyle banka ve PTT önlerinde ise uzun kuyruklar dikkati çekti.

İşte esnaf ve vatandaşlarımızın ramazan alışverişi ile ilgili görüşleri;

“KPSS’DE 85 PUAN ALDIM AMA ATANAMADIĞIM İÇİN GÖRÜYORSUNUZ BU İŞİ YAPIYORUM”

Mehmet Nihat Han, “Bende bayram öncesi burada sebze satıyorum. Çok şükür ekmeğimiz çıkıyor. Bayrama az kaldı ama sanki işlerimiz durgun ve piyasa çok durgun. Enflasyon yüksek, alım gücü az, durum bu. Allah’a hamdolsun ekmeğimiz çıkıyor. Az çok tabağımız doluyor. KPSS’de 85 puan aldım ama atanamadığım için görüyorsunuz bu işi yapıyorum. Allah büyüktür.”

“GEÇEN SENE BU MALI 3 LİRAYA ALIRKEN, BU YIL 5 LİRAYA ALIYORUZ”

Ramazan bey, “İşler çok durgun gördüğünüz gibi. Çarşının hali ortada kimse yok. Eski bayramları arıyoruz ama. Surdaki olaylardan sonra bayram alışverişleri de epey düştü. Surda eskiden bu arkada tarafta bir sürü ev vardı. Hepsi göç edip gitti. Oralara hala enkaz altında. Bundan dolayı işlerimiz epey düşmüş. İnşallah iyi olur, bekliyoruz. Enflasyon yüzünden de işler düştü biraz. Geçen sene bu malı 3 liraya alırken, bu yıl 5 liraya alıyoruz. Millette para da yok. Günlük 200-300 lirayla dükkan kapatıyoruz.”

“ESNAF TABİRİYLE KURU KALABALIK AMA ALIM GÜCÜ YOK MİLLETTE”

Veysel İlhan; “Çarşıda işler iyi değil. Fiyatlardan dolayı sanırım. Dolardan dolayı, doların artışı etkiliyor ama halkımız bunu pek anlamıyor. Dolar yükseldiğinde bu fiyatlara da yansır ister istemez. Millet mallardaki fiyat artışını bayramdan dolayı diye anlıyor ama öyle değil. Bizde eskisi gibi kazanamıyoruz. Kalabalık var, esnaf tabiriyle kuru kalabalık ama alım gücü yok millette.”

“BU ÜLKE KİMSENİN UMURUNDA DEĞİL. HERKES KENDİ ÇIKARININ PEŞİNDE”

Aziz Çetin, “Yıllardır burada esnaflık yapıyorum ama bu sene en kötü bayramımız. Bayram alışverişleri başlamış durumda ama bize başlamamış. Maalesef görüyorsunuz dükkanımızda tek tük müşteriler var. Buraların hıncahınç dolaması gereken yerler iken kimse yok. Yani olabildiğince durgun bir bayram alışverişi var. Buralarda fiyatlar en uygun olmasına rağmen yani en dipte fiyatlarda elbise satıyoruz ama müşteri potansiyelimiz ortada. Piyasalardaki bu durumu birazda dolardaki yükselişe bağlıyorum. Dolardır, seçimdir, krizdir, hepsi üst üste gelince iş olmuyor. Ülkemizin durumu böyle. Bu ülke kimsenin umurunda değil. Herkes kendi çıkarının peşinde.”

“ESKİDEN CUMA GÜNLERİ BİLE BAYRAMLAR GİBİYDİ”

Ömer Ekin, “Ben Et ve Süt Kurumundan emekliyim. Ben eski bayramları arıyorum. Ben dışarıda ve kendi şahsımda da görüyorum, o eski heyecan yoktur. Çünkü kanlarımız sıvılaşmış. O eski neşe yok. Bide birbirimizi çekemiyoruz. Bu tüm umum memlekette de böyle. Herkesin birbirini sevmesi lazımdır. Eskiden Cuma günleri bile bayramlar gibiydi. Herkes Cuma akşamı eve gelip yıkanıyordu. Temiz elbiseler giyiyordu. Yarın Cuma diye. Bugün bayram sabahı bile kimse kimseyi tanımıyor. Bizim binada 36 daire var. Ben şahsen kimseyi tanımıyorum. Çünkü geliş, gidiş yok, samimiyet yok. Bugünkü bayramlar eski cumalar gibi olmamıştır.”

“SATIŞ YAPIYORUZ, ÇOK ŞÜKÜR”

Ramazan İzsoylu, “Bu bayram işlerimiz daha iyi. Öteki bayramlara nazaran daha çok iş var. Vatandaş bayramda çörek yaptığı için bu malzemeleri kullanıyor. Bayram öncesi emeklilerin ikramiye alması ve memurların maaşlarını alması işlerimizi çok iyi etkiledi. Bizde faydalanıyoruz. Satış yapıyoruz, çok şükür.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi