Barış gelmeden kentsel dönüşüm olmaz

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Hafize İpek, toplumsal problemleri çözmeden en güzel, en ekolojik konutlarda yaşatsanız da insanların mutlu olmasını sağlamanın zor olacağını söyledi.

Barış gelmeden kentsel dönüşüm olmaz

DİYARBAKIR-Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği (GABB)’ın Hollanda Büyükelçiliği ile Hollanda Deventer Belediyesi işbirliğinde yürütülen ve toplam beş eğitim ve sempozyumdan oluşan “Yerel Yönetimlerde İşbirliğinin Geliştirilmesi ve En İyi Uygulama Örneklerinin Paylaşılması” projesi kapsamında “Kentsel Planlama ve Sosyal Konutlar” eğitimi verildi.

Dies Otel’de yapılan toplantıda konuşan GABB Genel Sekreteri İsmail Doğan, bugüne kadar yapılan eğitimlerden 150’yi aşkın belediye yöneticisinin faydalandığını söyledi. Yerel yönetimlerin hizmet kapasitesini güçlendirmenin önemini anlatan Doğan, “ Dünya örneklerini yerele taşımanın ve bu örnekleri kendi deneyim ve bilgilerimizle harmanlayarak kendi modelimizi oluşturmanın öneminin farkındayız. Bu çalışmalarla da bu hedefimizi gerçekleştireceğiz” dedi.

‘BÜYÜK GÖÇ DALGASI OLDU’

Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Hafize İpek, sözlerine cezaevlerinde süren açlık grevlerine destek olmak ve müzakere kapılarını aralamak için açlık grevine giren Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in selamını ileterek başladı.

“Kentlerde planlama kentin anayasası niteliğindedir” diyen İpek, büyük nüfus alt üst oluşların yaşandığı, göç hareketlerinin olduğu bölge ve şehirlerde planlama daha da önem kazandığına dikkat çekti. İpek “Zira gelen bir nüfus vardır ve o nüfusun ‘kentsel plan kararları’ doğrultusunda konut ve yaşam alanlarını iyileştirmek veya kısmen yer değiştirmek gibi oldukça meşakkatli bir çaba gerektirir” diyerek, bu çabayı ortaya koyarken uyguladığınız yol ve yöntemler, karar alma ve uygulama sürecine katılan aktörlerin önem kazandığına dikkat çekti. Diyarbakır’ın da, 1990’lı yıllarda zorunlu göçle gelen nüfusa ev sahipliği yaptığını hatırlatan İpek, bu nüfusun bir bölümünün sağlıksız konutlarda, kentsel sit alanlarında yaşadıklarını anımsattı.

‘DOĞAYA SAYGILI BİR YAŞAM ALANI’

Tarihi Suriçi’nde konut yapma planı arkeopark alanı için yerel ile merkezi hükümet birlikte çalışmaya başlattıklarını anımsatan İpek, bunun paralelinde Suriçi bölgesi için Koruma Amaçlı İmar Planı hazırlanarak yürürlüğe konulduğunu söyledi. Doğaya saygılı, insanın rahat nefes alacağı, sağlıklı bir yaşam alanı sunma hizmetini hedeflediklerini söyleyen İpek, bunun için her türlü planlama ve tedbiri düşündüklerini ifade etti.

Yerel yönetimler olarak çok daha büyük sorumluluklarla karşı karşıya olduklarını belirten İpek, “Kentinizin mutluluğu ve mutsuzluğuyla direkt bağlantılısınız. Maalesef kentimizde yine mutsuz günleri yaşıyoruz” dedi. Bütün bu politikaların yaşama geçirilebilmesi için o kentin sosyal konut anlayışından daha ileri düzeyde problemlerinin olmaması gerektiğine dikkat çeken İpek, “Toplumsal problemleri çözmeden en güzel, en ekolojik konutlarda yaşatsanız da o insanların mutlu olmasını sağlamak zor olacaktır” şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz