Desteklemede büyük vurgun

Emniyet Genel Müdürlüğü raporuna göre 2011’de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan Tarım Destekleme Ödemeleri'nde görülen usulsüzlük, yolsuzluk suç türlerinde ön plana çıktı. Bu alanda operasyon sayıları 2010’a oranla yüzde 60 arttı.

Desteklemede büyük vurgun

Emniyet Genel Müdürlüğü 'Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı (KOM) 2011 Yılı Faaliyet Raporu'nda yolsuzluklara dair dikkat çekici bilgiler yer alıyor. Mali suçlar ve suç gelirleriyle mücadele alanında 2010 içinde 11 bin 726 olay meydana geldi; 28 bin 544 şahıs hakkında işlem yapıldı. 2011’de ise 11 bin 836 olay vuku buldu; 29 bin 573 şahıs hakkında işlem yapıldı. 2007 yılında 175 olan planlı operasyon sayısı, 2011 yılında 386'ya ulaştı.

Geçen sene suç gelirleriyle mücadele kapsamında 482 el koyma işlemi yapıldı. Bu minvalde 26 milyon 766 bin 229 TL tutarında paraya, 716 adet araca ve 82 adet gayrimenkule tedbir uygulandı.

KAMU GÖREVLİLERİ İHALEYİ İSTEYEN FİRMA YETKİLİLERİYLE ORTAK HAREKET EDİYOR

Türkiye'de 2011 yılı içerisinde gerçekleştirilen yolsuzluk operasyonlarında; yerel yönetimler, Sosyal Güvenlik Kurumu ve tarım sektörlerinde meydana gelen 'İhaleye ve Edimin İfasına Fesat Karıştırma' ile 'Kamu Kurumu Dolandırıcılığı' suçları ön plana çıktı. Yerel yönetimler alanında meydana gelen ihaleye fesat karıştırma suçlarının, kamu görevlilerinin ihaleyi almak isteyen firma yetkilileriyle müşterek hareket etmeleri suretiyle işlendiği tespit edildi.

Ayrıca yerel yönetimler tarafından düzenlenen ihalelere katılan firma yetkililerinin kendi aralarında anlaşma yaparak karşılıklı menfaat temin ettikleri ve ihalelerin belirli firmalarda kalmasını sağladıkları de saptandı. Bununla birlikte kamu kurumları tarafından düzenlenen ihaleleri kazanan firma yetkililerinin ihale sözleşmelerine aykırı olarak eksik-kalitesi düşük mal teslim etmek suretiyle edimin ifasına fesat karıştırdıkları da belirlendi.

Sosyal güvenlik alanında gerçekleştirilen operasyonlarda ise suç örgütlerinin illegal faaliyetlerinde; sigortalı işçi çalıştıran firma yetkilileri, bazı kamu-özel sağlık kuruluşları ile Sosyal Güvenlik Kurumu görevlileri, ilaç ve medikal cihaz satışı yapan bazı firma çalışanlarıyla müşterek hareket ederek kurumu dolandırdıkları anlaşıldı.

Ayrıca suç örgütlerince veya art niyetli kişilerce usulsüz olarak özellikle pahalı ilaç veya medikal cihaz yazdırılarak ya da muayene ve tetkik yapılmış gibi gösterilerek Sosyal Güvenlik Kurumu'nun zarara uğratıldığı belirlendi. Diğer yandan Sağlık Bakanlığı tarafından karekod uygulamasına geçilmesi sonrasında, bazı suç örgütlerince sahte raporlar ve reçeteler ile alınan ilaçların karekod okutularak devlete fatura edildiği, karekod okutulması yapılan ilaçların ikinci kez devlete fatura edilmesi mümkün olmadığından, bu ilaçların büyük kısmının satılmak üzere kaçak yollarla yurt dışına çıkarıldığı öğrenildi.

SAHTE ÇİFTÇİ BELGELERİNE ÖDEME YAPILIYOR

'Tarım Destekleme Ödemeleri' konusunda gerçekleştirilen operasyonlarda; hayvan yetiştiricileri, çiftçiler, birlik veya kooperatif yetkililerinin, bu alanda faaliyet gösteren bazı firma ile banka ve kamu görevlilerinin suç örgütleri ile müşterek hareket etmek suretiyle haksız destekleme ödemeleri aldıkları ve bu şekilde kamu zararına neden oldukları tespit edildi.

Usulsüz olarak yapılann bu tarım destekleme ödemelerinin ise daha çok sahte çiftçi belgeleri, sahte müstahsil makbuzları, sahte tapular, gerçeğe aykırı olarak düzenlenen faturalar ve müracaat evrakı ile yapıldığı anlaşıldı.

174 KAMU GÖREVLİSİ TUTUKLANDI

2011 yılında yolsuzluk suçlarına yönelik yapılan 207 planlı operasyonda 617'si kamu görevlisi olmak üzere toplam bin 712 şüpheli yakalandı. Bunların 174'ü kamu görevlisi olmak üzere toplam 672'su tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Yerel yönetimler alanında gerçekleştirilen operasyon sayısında bir önceki yıla göre yüzde 37,8 artış olurken; sosyal güvenlik ve sağlık alanındaki yolsuzluk suçlarında ise 2010 yılına göre yüzde 12,8 arttı.

TÜRKİYE YURT DIŞINDA İŞ YAPARKEN RÜŞVET VERMEDE 21. SIRADA

Uluslararası Saydamlık Örgütü (Transparency International), yolsuzluk algılamalarının ölçümüne yönelik her yıl 'Yolsuzluk Algı Endeksi' raporları yayınlıyor. 2011 raporuna göre Türkiye 4,2 puanla 183 ülke arasında 61. sırada yer alıyor. Türkiye 2007 yılında 4,1 puan ile 179 ülke arasında 64; 2008 yılında 4,6 puan ile 180 ülke arasında 58; 2009 yılında 4,4 puan ile 180 ülke arasında 61; 2010 yılında 4,4 puan ile 178 ülke arasında 56; 2011 yılında 4,2 puan ile 183 ülke arasında 61. sırada bulunuyor.

Ayrıca örgüt tarafından 2011 yılı içerisinde 'Rüşvet Verenler' konulu bir bölüm de yayınlandı. Uluslararası ve bölgesel ihracatta önde gelen 28 ülke ve bu ülkelere ait firmaların yurtdışında iş yaparken rüşvet verme derecesine göre bir sıralama yapılmak suretiyle oluşturulan endekste; Türkiye 7,5 puanla 28 ülke arasında 21. sırada yer alıyor. Hollanda 8,8 puan ile 1, İsviçre 8,8 puan ile 2, Türkiye 7,5 puan ile 21, Çin 6,5 puan ile 27, Rusya 6,1 puan ile 28. sırada bulunuyor.

Ülkelerde iş yapan firma yetkililerine, kamu görevlilerine ne sıklıkla rüşvet verdikleri sorularak yapılan ve cevaplara göre '0' ile '10' arasında bir not verilen endekste, Rusya ve Çin en fazla rüşvet veren firmalara sahip ülkeler iken, Hollanda ve İsviçre en az rüşvet veren firmalara sahip ülkeler olarak belirlendi.

Kaynak: Diyarbakır Söz