Kamuda Alarm!

Başbakanlık Genelgesi ile tüm kamu çalışanlarının ikinci bir emre kadar yıllık izinleri kaldırıldı. Yurt dışına çıkışlar durduruldu. Hastanelerde sağlık raporlarına ise sınırlama getirildi.

Kamuda Alarm!

Darbe girişimine karşı kamuda gözaltı ve görevden alınmaya yönelik büyük bir operasyon başlatılırken, Başbakan Binali Yıldırım'ın emriyle kamudaki tüm izinler kaldırılırken, izinde bulunanların da en kısa sürede görev başlarına dönmeleri istendi. Hastanelerde sağlık raporu verilmemesi yönünde uyarı gelirken, kamuda yurt dışı çıkışlar da donduruldu.

İZİNLER KALDIRILDI

Başbakanlık Genelgesi ile tüm kamu çalışanlarının ikinci bir emre kadar yıllık izinleri kaldırıldı. Başbakan Binali Yıldırım'ın imzasıyla Resmi Gazete'nin bugünkü mükerrer sayısında "yıllık izinlerin kaldırılması" ile ilgili Başbakanlık Genelgesi yayımlandı. Başbakanlık Genelgesi'nde, "Tüm kamu çalışanlarının ikinci bir emre kadar yıllık izinleri kaldırılmıştır. Söz konusu kamu çalışanlarından halen izinde bulunanlar, en kısa sürede görevleri başına döneceklerdir." ifadesine yer verildi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, darbe girişimi sonrasında iki gündür aralıksız mesai yapan sağlık çalışanlarının idari izinlerini iptal ettiğini açıkladı.

HERKESE RAPOR VERMEYİN

Buarada, özellikle Türk Silahli Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Adalet Bakanlığı'nda devam eden gözaltına alma ve görevden uzaklaştırmalar devam ederken, Sağlık Bakanlığı, 81 ildeki tüm birimlere gönderdiği genelgeyle herhangi bir sıkıntısı olmadığı halde rapor almak isteyenlere izin verilmemesini; hasta olanların ise yatırılmasını istedi. Bakanlığın bu genelgesi Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği tarafından illerdeki tüm hastanelere acil olarak gönderildi.

EMNİYET VE TSK'DA DA İZİNLER İPTAL

Emniyet Genel Müdürlüğü dün öğle saatlerinde 81 il emniyet müdürlüğüne "acil" kodlu mesaj göndererek tüm izinlerin kaldırıldığını duyurdu. Duyuruda, "Sağlık izninde bulunanlar dışında tüm personelin izinleri kaldırılmıştır. Herkes görev yerine dönsün" yazılı talimatı verildi. TSK'da da birimlerde de zorunluluk durumu hariç tüm personelin izinlerinin kaldırıldığı öğrenildi.

ADLİ TATİL İPTAL EDİLDİ

Darbe girişimi nedeniyle çıkan olayların ardından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından tüm hakim ve savcıların cep telefonlarına mesaj gönderildi. Mesajda, "Ülkemizde yaşanan son olaylar nedeniyle, bir yıllık izinli bulunan veya yıllık izine gönderilen tüm hakim ve cumhuriyet savcılarının yıllık izin onayları iptal edilmiş olup, izinli bulunan tüm hakim ve savcıların izinlerini keserek, derhal görevlerine başlamalarına, 2016 yılı yıllık ara verme işleminin iptaline karar verilmiştir." ifadelerine yer verildi.

 YURTDIŞI ÇIKIŞLAR DONDURULDU

Darbe sonrası yaşanan bu gelişme sonrasında haklarında gözaltı kararı verilen ya da açığa alınan polis, asker ve yargı mensuplarının yurt dışına kaçışlarının önlenmesi için önemli bir gelişme yaşandı. Sınırı kapısı görevlilerinden, yeşil pasaportları dahi olsa hiçbir kamu kurumu çalışanının yurt dışına çıkmasına izin verilmemesi, acil olarak polise bilgi verilmesi istendi.

BELGESİ ORTAYA ÇIKTI

Sınır kapılarının bulunduğu tüm il ve ilçelerin mülki amirlikleri adına polis tarafından gönderilen resmi yazıda şöyle denildi: "Ülkemizde yaşanan olaylara istinaden, …. Limanı geçici hudut kapısında bulunan gemilerle yolculuk yapmak maksadıyla başvurularda bulunan devlet memurları, (hakim, savcı, subay, astsubay veya emniyet teşkilatı vb) başvuruda bulunmak isteyen şahıs yada şahıslar olduğunda tereddütsüz reddedilerek, ivedi biri şekilde müdürlüğümüze bilgi verilmesi hususunu rica ederim" denildi. Aynı yazının yolcu taşımacılığı yapılan seyahat firmaları ve denizcilik şirketlerine de gönderildiği kaydedildi.

GRİ VE YEŞİM PASAPORTA İNCELEME

Atatürk Havalimanı'nda, "darbe girişimine destek verenlerin kaçma ihtimaline karşı" alınan güvenlik önlemleri kapsamında, yeşil ve gri pasaport sahiplerinin yurt dışına çıkışlarına detaylı incelemenin ardından izin veriliyor.  Yeşil ve gri pasaportlar üzerindeki detaylı incelemeler, havalimanında uzun kuyruklar oluşturuyor. Bu nedenle uçaklarını kaçıran bazı yolcular, duruma tepki gösteriyor. KKTC yolcularının da kimlikleri üzerinde detaylı inceleme yapılıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz