Seçim Yasakları Ne Zaman Başlıyor?

Türkiye, Mahalli ve İdareler Yerel Seçimleri için 31 Mart Pazar günü sandığa gidiyor. Seçim yasakları, YSK tarafından yayımlanan seçim takvimine göre başlamaktadır. İşte 2024 seçim yasaklarının başlayacağı tarih...

Seçim Yasakları Ne Zaman Başlıyor?

Yerel seçimler için geri sayım ediyor. 31 Mart Pazar günü yapılacak, Mahalli ve İdareler Yerel Seçimlerinden önce seçim yasaklarının başlayacağı tarih gündemi meşgul etmeye başladı. Seçim dönemine girildiğinde, siyasi partiler Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenen yasaklar doğrultusunda hareket etmekle yükümlülerdir.  Seçim yasakları ne zaman başlıyor?Seçim yasakları neler? İşte YSK ile seçim yasakları...

Seçim Yasakları Ne Zaman Başlıyor?

31 Mart yerel seçimlerinden önce, bazı seçim yasakları ve propaganda serbestliği, 21 Mart 2024 Perşembe sabahı itibarıyla başlayacak ve oy verme gününden bir gün önce saat 18.00'de sona erecek.

Seçim yasakları nelerdir?

Yüksek Seçim Kurulu kararına göre uygulanacak yasaklar şu şekilde:

  • Siyasi partiler, 1 Ocak 2024 ile 30 Mart 2024'e kadar propaganda yapabilecek.
  • Siyasi partiler, kamu hizmeti görülen bina ve tesislerde, genel yollar üzerinde, okullarda, kışla, karargah, ordugah gibi askeri tesisler ile kamu hizmeti gören görülen diğer yerlerde mabetlerde ve ilçe seçim kurullarınca belirlenen meydanların dışında toplu olarak sözlü propaganda yapılması yasak olacak.
  • Açık alanlarda; güneşin batmasında sonra, güneşin doğmasına kadar olan süre içinde toplu olarak sözlü propaganda ve öğrenci yurtları ile fakültelerin etrafında da seçim propagandası ve toplantısı yapılamayacak. Seçim propagandasının denetim ve gözetim için yetki, 21 Mart'tan önce mülki idari amirlerde, 21 Mart saat 23.59'dan 30 Mart saat 18.00'de kadar ise ilçe seçim kurullarında olacak.
  • Seçime girecek siyasi partiler ve adaylar, 1 Ocak Pazartesi gününden 30 Mart saat 18.00'e kadar kendilerini tanıtır nitelikte katalog, broşür, el ilanları, poster, parti bayrağı, afiş, CD ve DVD gibi her türlü yayının dağıtılabileceği bildirildi.
  • Bu malzemeleri dağıtan kimselerin 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekecek. Ayrıca, bağımsız adayların ve siyasi partilerin yukarıda belirtilenler dışında, hediye ve eşantiyon vermeleri veya bu malzemeleri üçüncü kişiler, kurum veya kuruluşlar aracılığıyla dağıtmaları yasak olacak.
  • Bağımsız adaylar ve siyasi partiler, taşıt trafiğini engellememek ve halkın huzurunu bozmamak koşuluyla önceden izin alınmaksızın stant ve tanıtım yeri açabilecek.
  • Propaganda için kullanılacak broşürlerde ve el ilanlarında, Türk bayrağı ve dini ibareler bulunmayacak. Siyasi partiler veya adaylar yapacağı her türlü propagandalarda Türkçe'nin dışında farklı dil veya lehçeler kullanabilecekler.
  • Şehir içi veya şehir dışında toplu taşıma amacıyla kamu hizmetlerinde kullanılan hava, kara, deniz ve raylı sistem taşıtlarında propaganda içeren her türlü yayın yapılması yasak olacak.
  • Toplu taşıma araçlarına tahsis edilmiş duraklar ile yolcuların indiği kapalı alanlarda da yasaklar geçerli olacak. Bu yasakların denetimi, ilçe seçim kurulları tarafından gerçekleştirilecek.
  • El ilanları dağıtacak kişilerin seçme yeterliliğine sahip olması gerekecek. Merkezi bütçe kapsamındaki idareler, özel bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyelerle, bunlara bağlı müesseseler ve ortakları ile diğer kamu tüzel kişiliklerinde memur ve hizmetli olarak çalışanlar el ilanı dağıtamayacak.
     

Kaynak: Diyarbakır Söz