Anlık dikkatsizlikte yanıklar

Evdeki anlık dikkatsizlik hasarı ömür boyu taşınabilecek ağır yanıklara yol açabiliyor.

Anlık dikkatsizlikte yanıklar

Yaşam alanlarındaki anlık bir dikkatsizlik ya da tedbirsizlik, kalıcı hasarları ömür boyu taşınabilecek ağır yanıklara yol açan kazalara sebebiyet verebiliyor.

Evde yaşanabilecek kazalardan birini de yangınlar ve bunun hasarı olan yanıklar oluşturuyor. Çaydanlıktan kaynar su dökülmesi, ocağın altının açık unutulmasıyla mutfak gereçlerinin alev alması gibi kazalara evlerde sık rastlanıyor.

Öte yandan, deodorant ve lavabo açıcı gibi maddelerin patlaması, mangal ve masa şöminesi yakmada kullanılan jellerin alev alması ikinci-üçüncü derece yanıklara, elektrik kaynaklı kazalar da uzuv ve can kaybına neden olabiliyor.

- "Elektrik yanıkları gencecik insanların kayıplarına yol açabiliyor"

Yanık Merkezi Sorumlu Hekimi ve Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Turan, ev kazaları kaynaklı yanık vakalarına ilişkin bilgi verdi.

Mangal, soba ve masa şöminesi gibi ürünleri tutuşturmak için kullanılan jel yakıtların genellikle beyaz alevli olduğunu, bu nedenle yanmadığı düşünülerek tekrar üzerine jel dökülmesiyle patlayabildiğini anlatan Turan, altı açık unutulan ocaklardaki mutfak malzemelerinin de yangına sebebiyet verebildiğini ifade etti.

Çocukların üzerlerine çaydanlıktaki sıcak suyun devrilebildiğini belirten Turan, "Kalıcı cilt hasarlarından ömür boyu yüzünde iz kalma durumlarına kadar, ileride rekürren ameliyatları gerektirecek ev kazaları çok sık görüyoruz." dedi.

Prof. Dr. Turan, çocukların açıkta olan elektrik kablolarına dokunmaları ya da evde tamirat esnasında da yanıkla sonuçlanan kazalar meydana gelebildiğine işaret ederek, "Kofralar eskiyor, bağlantı malzemelerinde sıkıntı oluyor, en ufak müdahalede kofra patlaması yaşanıyor. Hem elektrik yanığı hem o süreçte ani kalp durmalarından dolayı kol kesilmelerine, gencecik insanların kayıplarına kadar gidebilecek elektrik yanıklarıyla karşılaşabiliyoruz. O yüzden yaşamımızda iş güvenliği, evdeki cihazların güvenliği ve onları uygun şekilde kullanmak çok önemli." diye konuştu.

- Yanık vakalarında solunuma dikkat

Prof. Dr. Mustafa Turan, vücudun herhangi bir bölgesi yandığında, o bölgedeki reaksiyonun giderilmesi için 10-15 dakika çeşme suyuna tutulmasını önerdi. Yanık vakalarıyla karşılaşanların ise kişinin solunumunu garantiye almaları, hızlıca 112'yi arayarak hastanın sağlık kuruluşuna götürülmesini sağlaması gerektiğini aktaran Turan, kişi hastaneye getirilirken de yanık bölgesinin ıslak bandajla sarılarak reaksiyonunun azaltılmasının öneminden bahsetti.

Özellikle tutuşan kızartma yağlarına su atılmaması gerektiğini, bunun çok büyük reaksiyonlara yol açabileceğini vurgulayan Turan, "En çok önerilen, bir battaniye veya havlu ıslatılarak ateşin azaltılması ya da yanan maddenin bir an evvel balkon veya dış ortama ulaştırılmaya çalışılması. Tüpün kapatılması, doğal gazın kesilmesi, elektrik şalterinin indirilmesi diğer yandaş sorunları da engellemek açısından çok önemli." diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz