İyi çiğnenmeyen besinler sindirim sistemini bozuyor

İyi çiğnenmeyen besinler sindirim sistemi problemlerine yol açabiliyor. Isparta Devlet Hastanesi diyetisyeni Sema Sönmez, doğru beslenme şeklini kazanabilmek için doğru beslenme ve egzersiz programının şart olduğu belirtti.

İyi çiğnenmeyen besinler sindirim sistemini bozuyor

Özel Altınbaşak Bedri Ayhan Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencilerine yönelik sağlıklı beslenme ve diyet konulu konferans veren Sönmez, her insanın vücut yapısı, beslenme alışkanlıkları, yaşam şekli, çalışma koşulları ve daha başka birçok konuda birbirinden farklı olduğunu vurguladı.

İYİ ÇİĞNENMEYEN BESİN

Sönmez, "Bunlar göz önünde bulundurulduğunda herhangi bir diyet sizin için doğru olmayacaktır. Doğru beslenme şeklini kazanabilmek için sizinle ilgili bütün detayların incelenmesi ve bunların göz önünde bulundurularak, sağlıklı, uygulanabilir ve size işkence haline gelmeyecek bir beslenme ve egzersiz programı yapılmalıdır. İşte bizim asıl amacımız da bunu sağlamaktır." dedi.

Öğrencileri kilo vermek için geçici kısa süreli sıkı diyetler yapmamaları konusunda uyaran Sönmez, "Sağlıklı bir beslenme programı uygulayın. Bu program alışkanlık haline gelebilecek yaşam boyu beslenme şeklinizi oluşturmalıdır ve size özel olmalıdır, çünkü sağlıklı beslenmek aslında çok lezzetli ve yaşam şeklinize uygun olarak planlanabilir." ifadelerini kullandı.

SİNDİRİMİ BOZABİLİR

Yemekleri hızlı değil uzun süre içerisinde ve iyi çiğneyerek tüketilmesi konusunda tavsiyelerde bulunan Sönmez, "İyi çiğnenmeyen besinler sindirim sistemi problemlerine yol açabilir. Ayrıca tokluk hissiniz siz yemek yemeye başladıktan sonra yirmi dakika içinde beyninize iletilir. Sağlıklı görünen şeylerinde fazlası zararlı olabilir önemli olan ihtiyacınız olan dozu almaktır. Düzenli olarak meyve tüketin ancak meyve sepetini önünüze koyup farkında olmadan fazladan tüketmek kilo almanıza neden olabilir." şeklinde konuştu.

Program sorumlusu Erkan Kırbıyık ise kolejin uluslar arası sağlıklı yaşam projesinin bir ayağını yürüttüğünü ve önümüzdeki günlerde Portekiz'de hayat kalitesi ve sağlıklı yaşam konulu faaliyetlere katılacaklarını belirterek, bu bağlamda diyetisyen Sema Sönmez'in programının bilinç oluşturma açısından faydalı olduğunu söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz