Prof. Dr. Kumru'dan Kasık Ağrıları Hakkında Kritik Uyarı!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olan Prof. Dr. Selahattin Kumru, kasık ağrısının pelvik apse olabileceğini belirterek dikkat çekti.

Prof. Dr. Kumru'dan Kasık Ağrıları Hakkında Kritik Uyarı!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olan Prof. Dr. Selahattin Kumru, kasık ağrısının pelvik apse olabileceğini belirterek dikkat çekti. Şiddetli ağrıların, tekrarlayan pelvik apselerin üzerinde durulması gerektiğine işaret etti.

Prof. Dr. Selahattin Kumru yaptığı açıklamalar ile şiddetli kasık ağrılarına dikkat çekti. Kadınların yaşadığı bu ağrıların sebebinin pelvik apse olabileceğini belirterek üzerinde durulması gerektiğini vurguladı. Uzman doktor pelvik apselerin ağrının yanı sıra gebe kalmayı zorlaştırabileceği; yumurtalık, rahim ya da fallop tüplerinin bir kısmına zarar görebileceğini belirtiyor.

Pelvik inflamatuar hastalığı bir diğer ismiyle pelvik apse, kadın üreme organında oluşan bir çeşit enfeksiyondur. Konuyla ilgili araştırmaları olan Selahattin Kumru, bu hastalığın genellikle cinsel temasla bulaşabileceğini vurguluyor. Ancak bunun dışında kan, lenfatik sistem yoluyla bulaşabileceğinin de altını çiziyor.

Çok Eşli Cinsel Birliktelik

Cinsel hayatında çok eşlilik barındıran partnerlerinden kadınların enfeksiyon kapma olasılığı yüksektir. Bu durumda kişilerin tek eşli birliktelik yaşaması daha sağlıklı bir durumdur.

Düşük Sosyo-Ekonomik Durumlar

Düşük sosyo-ekonomik duruma sahip ülkelerde gelişmişlik bulunmaz. Bundan dolayı gerek eğitim/bilinçlenme gerekse sağlık alanında destek alma olanağı olmadığından enfeksiyon kapma olanakları bulunur.

Spiral Kullanımı

Spiral takıldığında uç kısımdaki iplerinden yukarı doğru bakteri oluşma ve taşınma olasılığı bulunmaktadır.

Düzenli Doktor Kontrolü Olmaması

Belirli yaşlardan itibaren özellikle pelvik apse ve diğer sorunlara engel olabilmek için düzenli doktor kontrolü gerekir. Doktor kontrolünde olmayan kadınlarda pelvik apse belirtileri olsa da fark edilemeyebilir.

Pelvik İnflamatuar Hastalık Tedavisi Nasıl Olur?

Kişide pelvik apse belirtisi görülüp tanı koyulduğu takdirde doğrudan tedaviye başlanmalıdır. Aksi takdirde hastalığın ilerlemesi söz konusu olacaktır. Eğer enfeksiyon ileri düzeyde değilse mikropları yok edebilmesi için antibiyotik tedavisine başlanmalıdır.

İlerleyen durumlarda iltihap yeterli gelmeyecektir.  Pelvik apse tedavisi adına kişinin hastanede yatması ve damar yolundan tedavi olması gerekebilir. Bu durumda yeterli olmazsa ya da enfeksiyon yumurtalık çevresinde oluştuysa açık ya da kapalı ameliyat olunması önerilmektedir.

İlgili Haberler

Kaynak: İHA