Uyuzda altın kural temas!

Uyuz tedavisinde "altın" kural, hasta kişi ile temas edenlerin şikayeti yoksa bile uyuz tedavisi olması

Uyuzda altın kural temas!

Dr. Öğr. Üyesi Derya Can, her yıl dünyada 300 milyondan fazla kişinin uyuza yakalandığını belirterek, tedavideki altın kuralın, hasta kişi ile temas edenlerin şikayeti olmasa bile uyuz tedavisi alması olduğunu bildirdi.

 Can, uyuzun "insan gözü ile görülemeyen parazitin deri altında tüneller kazarak oluşturduğu çok kaşıntılı, bulaşıcı bir deri hastalığı" olduğunu aktardı.

Hastalığın yakın temas veya ortak kullanılan eşya ile bulaştığını ve toplu yaşanılan yerlerde hızla yayıldığını belirten Can, uyuzun belirtileriyle ilgili şunları paylaştı:

"Uyuz, kişiden kişiye 10-15 dakikalık temasla bulaşır. Bulaştan 3-6 hafta sonra özellikle gece artan kaşıntı şikayeti ile birlikte göbek etrafı, kasıklar, genital bölge, el ve ayak bileği ve parmak araları gibi kıvrım yerlerinde küçük kırmızı kabarcıklar ve sivilceler görülür. Toplu yaşam ortamlarında hijyen önlemleri alınmazsa uyuz vakaları hızla artabilir. Bu yüzden özellikle el temizliğine dikkat edilmeli ve ortak eşya kullanımından kaçınılmalıdır."

UYUZ HASTALIĞI

Her yıl dünyada 300 milyondan fazla kişinin uyuza yakalandığını belirten Can, tedavideki "altın" kuralın, hasta kişi ile temas edenlerin şikayeti olmasa bile tedavi alması olduğunu vurguladı.

Can, şunları kaydetti:

"Tüm ailenin uygulayabileceği permetrin losyon, peru balsamı, kükürtlü karışımlardan biri tercih edilebilir. İlaç kullanmadan önce mutlaka sıcak ve keseli bir banyo yapılmalı. Banyodan sonra ilaç boyundan aşağıya (tırnak aralarına, kasıklar koltuk altına, parmak araları dahil) tüm vücuda sürülmeli. İlaç en az 10 saat vücutta kaldıktan sonra yıkanılarak temizlenmeli. Kıyafetler yıkanabiliyorsa en az 60 derecede yıkanmalı ve ütülenmeli. Yıkanamayan eşya ise bir hafta kapalı poşette bekletilmeli. 10 gün ara verdikten sonra tedavi mutlaka ikinci kez tekrar edilmeli."

Kaynak: Diyarbakır Söz