Adana İncirlik Hava Üssü'nde al (kırmızı) delta alarmı! Neden güvenlik çanları çalıyor!

İncirlik Hava Üssü'nde alarm kırmızı seviyeye ulaştı. Geçtiğimiz cuma günü Türk personele bir gün izin verilmesinin de, alınan bir istihbaratın değerlendirilmesi sonucu güvenlik nedeniyle olduğu anlaşıldı

Adana İncirlik Hava Üssü'nde al (kırmızı) delta alarmı! Neden güvenlik çanları çalıyor!

İncirlik Hava Üssü'nde alarm kırmızı seviyeye ulaştı. Geçtiğimiz cuma günü Türk personele bir gün izin verilmesinin de, alınan bir istihbaratın değerlendirilmesi sonucu güvenlik nedeniyle olduğu anlaşıldı

Türk-Amerika Birleşik Devletleri ABD ortak savunma tesisi olan, Irak Şam Örgütü IŞİD'e karşı Birleşmiş Milletler kararı ile kurulan koalisyon ülkelerinden 5'inin de temmuz ayından bu yana uçakları konuşlanan İncirlik'te, her gün çok sayıda Türk ve yabancı memleket uçakları havalanıp, bir kısmı tatbikat yaparken bir kısmı da Suriye sınırını gözetliyor. Rus harp uçaklarının bölgeye gelmesi ile, koalisyon uçaklarının Suriye toprakları üzerinde uçuşlarında azalış olmuştu.

DELTA ALARMI

Türk harp uçaklarının yanısıra Amerika Birleşik Devletleri ABD, İngiltere, Almanya, Katar ve Suudi Arabistan harp ve gözetleme/tanker uçaklarının konuşlanmasıyla beraber, İncirlik Üssü'nde alarm seviyesi en üst düzen olan 'Delta'nın bir alt konumundaki 'Charlie' olarak uygulanıyordu. Ancak nihai günlerde vakit zaman en üst düzen olan 'Delta' uygulanıyor. Bu alarmın verilmesi ile beraber emniyet ve korunma daha önceden belirlenen en üst seviyeye çıkmış oluyor.

İncirlik'te geçtiğimiz cuma günü için bine yakın Türk işçinin mühim bir kısmına bir gün önceden ilan yapılarak izinli sayıldıkları bildirilmiş, sonraki saatlerde yine göreve çağrılmışlardı. Bu uygulamanın tatbikat olduğu sanılırken, sonradan alınan bir istihbarat ile ilgili olduğu netlik kazandı.

Tel örgü çevresi 25 kilometre olan üssün bulunduğu kasabada da emniyet önlemleri Türk emniyet makamlarınca 24 saat en üst seviyede sağlanıyor. Üssün adam girişi yapılan bir nizamiyesinde ise hem Türk, hem de Amerika Birleşik Devletleri ABD hava polisleri köpekler ile beraber kontrol ve emniyet sağlıyor. Bir süredir bazı günlerde ise Türk personelin servis otobüsleri farklı kapılardan giriş-çıkış yapıyor.

Adana ilinin İncirlik beldesinde bulunan bir hava üssüdür. Adana şehir merkezinin 8 km doğusunda ve Akdeniz'e 56 km mesafededir. Birincil olarak Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetleritarafından kullanılan üs, Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından da kullanılmaktadır. Avrupa'da taktik nükleer silahlar bulunduran altıNATO üssünden biridir.[1]

1951 yılında inşaatına başlanan İncirlik Üssü, Aralık 1954'de Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Amerikan Hava Kuvvetleri'nin hizmetinde ortak kullanıma açıldı.[2]

İncirlik Hava Üssü'nde konuşlu birincil birim ABD Hava Kuvvetleri 39. Hava Üssü Kanat (39 ABW) 'dir. İncirlik Hava Üssü ile ilgili 57 Sertleştirilmiş uçak barınakları arasında bulunan bir 3.048 m (10.000 ft) -Uzun pisti vardır.

İncirlik Hava Üssü kurulması kararı Aralık 1943 İkinci Kahire Konferansı sırasında yapılan, ancak inşaat işleri, İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden sonra başladı. Amerikan Ordusu Mühendisler Kolordusu 1951 baharında İncirlik Hava Üssü inşaatına başladı. ABD Hava Kuvvetleri, başlangıçta orta ve ağır bombardıman uçakları için acil evreleme ve kurtarma yeri olarak kullanmayı planladı. Türk Genelkurmay ve ABD Hava Kuvvetleri Aralık 1954 yılında yeni Hava Üssü için ortak kullanım anlaşmasını imzaladı. 21 Şubat 1955 tarihinde, Hava Üssü'nün resmi adı olarak Adana Hava Üssüseçildi. Hava Üssü'nün konuk birimi olarak 7216. Hava Üssü filosuydu. Bu Hava Üssü 28 Şubat 1958 tarihinde "İncirlik Hava Üssü" adını almıştır. 15 Eylül 1997'de Kuzey Irak'a düzenlenen Operasyon Kuzey İzleme'de 39. Hava Kanat Komutanlığındaki mülkleri desteklemek ve komuta etmek için kullanılır hale getirildiği belirtildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz