Kadir Gecesi bu gece! Kadir Gecesi'nde ne okumalı? Kadir Gecesi'nde ne yapmalı?

Bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesi, bu gece kutlanacak. İslam dininde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi, bu akşam, tüm İslam dünyasında olduğu gibi Türkiye'de de kutlanacak. Kadir Gecesi duası nedir? Kadir Gecesi’nde ne okumalı?

Kadir Gecesi bu gece! Kadir Gecesi'nde ne okumalı? Kadir Gecesi'nde ne yapmalı?

Kadir Gecesi, Ramazan ayının son on gününde gizli olduğuna inanılan, ancak yaygın kanaate göre ayın 27. gecesine tekabül ediyor.

Kuran-ı Kerim'in indirildiği gece olarak da bilinen bu gece için aynı isimli bir sure de bulunuyor. 5 ayetten oluşan ''Kadir'' suresinde, bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu bir ayette belirtiliyor.

KADİR GECESİ

''Melekler ve ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir'' ayetleri, Kadir Suresi'nin son ayetlerini oluşturuyor.

Bu gece Müslümanlar için büyük önem arzediyor, çünkü bu gecede kim Kadir Gecesi'ni, faziletine inanarak ve alacağı sevabı Allah'tan bekleyerek ibadetle geçirirse geçmiş günahlarının bağışlanacağına inanılıyor.

KUR'AN-I KERİM İNDİRİLDİ

Bütün insanlık için hidayet rehberi olan Kur'an-ı Kerim'in bu gecede indirilmeye başlanmış olmasının Kadir Gecesi'ni diğer bütün zaman dilimlerinden üstün kılar.

Kadir Gecesi, Ramazan ayının manevi ikliminde bir ay süren feyizli ve yoğun ibadetlerin, ruhun üzerindeki tesirlerini yakından hissedebilmek, yeni manevi hamlelere ve nefsi mücadelelere hazırlanmak için sunulan bulunmaz bir fırsat gecesidir. İşte bu anlamlı gecede okunacak dualar;

KADİR SÛRESİ OKUNUŞU

Bismillâhirrahmânirrâhîm.

İnnâ enzelnâhü fî leyletilkadr.

Ve mâ edrâke mâ leyletülkadr.

Leyletülkadri hayrün min elfişehr.

Tenezzelülmelâiketü verrûhu

fîhâ bi-izni Rabb'ihim, min külli emr.

Selâmün, hiye hattâ matle'il fecr.

KADİR SÛRESİ ANLAMI

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla.

Şüphesiz Biz, (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sana bildiren nedir? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.Melekler ve Ruh (Cebrail),Rabb'i'nin izni ile her iş için (semâ'dan yere) o gece inerler. O gece tan yeri ağarana kadar esenliktir.

ALLAHIM;

İnsanî değerlerin hor görüldüğü, dînî düşüncede kırılmaların yaşandığı, her tarafta başı boşların gürültülerinin duyulduğu günümüzde, başka bir şey değil, bizleri gönül insanları eyle ya Rabbi!

Kadir Gecesi hürmetine gönül insanları eyle Ya Rabbi!

HATİM DUASI

Ramazan ayında okunmaya başlayan Kur'an'ın Kadir Gecesi'nde veya öncesinde tamamlanıp,hatim duasının o gece yapılmasına eskiden olduğu gibi günümüzde de dikkat ediliyor.

Bazı camilerde yapılan dualar sabaha kadar sürerken, Kadir Gecesi'nden nasibini almak isteyenler, yatsı ve teravih namazının yanı sıra tesbih namazı da kılıyor. Meleklerin yeryüzüne indiği gece, tan yeri ağarana kadar devam ediyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz