Görüş Bildir

Çevre kirliliğine karşı çöp topladılar

TJA, HDP, DBP ve Ekoloji Derneği çevre kirliliğine karşı Bağlar’ın ara sokaklarındaki çöpleri topladı.

Çevre kirliliğine karşı çöp topladılar

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İlçe Örgütü, Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Ekoloji Derneği’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü; orman yangınlarına, barajlara ve çevre kirliliğine dikkat çekmek üzere Bağlar ilçesine Şeyh Şamil mahallesinde çöp topladı ve ardından açıklama yaptı.

‘OPERASYONLAR YANGINLARA NEDEN OLUYOR'

Bağlar HDP ilçe binasından başlayarak çöpleri toplayan kitle, Lefkoşe Caddesinde basın açıklama yaptı. Açıklama yapan Ekoloji Derneği üyesi Abdulvahap Işıklı, insanlığın, başlangıcından bugüne doğayla beraber toplumsallaşma ve kültürleşme sağladığına dikkat çekerek, bununla birlikte yaşamın olağan hale gelmesinde doğanın ana etken olduğunu söyledi.

Ormanlarda zaman zaman yangınların meydana geldiğini söyleyen Işıklı, bu yangınların sorumlularının ihmalci, rantçı, sömürgeci ve baskıcı zihniyet ve bu zihniyete hizmet eden kişi ve kurumlar olduğunu kaydetti. Işıklı, "Yine güvenlik gerekçesiyle son dönemde artan askeri operasyonlar, yaz ayı olması itibariyle de devasa orman yangınlarına sebep olmakta, ormanda yaşayan canlıların ekosistemini ve insan yaşamını tehlikeye sokmakta, büyük tahribatlara sebep olmaktadır" dedi.

'YANGINA MÜDAHALE MERKEZLERİ KURULMALI'

Işıklı, gerek merkezi iktidarın gerekse yerel yönetimlerin şimdiden kendi sınırları içindeki ormanların korunması için gerekli makine ve ekipmanı hazırlaması ve çalışanlarına eğitimler vererek yangınlara hazırlıklı olması gerektiğinin altını çizdi. Işıklı, olası yangınların daha hızlı ve etkin bir biçimde söndürülebilmesi için karayolları bölge bakım merkezlerine benzer, orman yangınlarına yerel müdahale merkezleri oluşturulmasının önemine dikkat çekti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi