GAP'ın enerji üssü şekilleniyor

Şanlıurfa'da kurulacak GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliği (GAP-YENEV) Merkezi için dünya konsepti ve iş modelinin tartışıldığı ''İş Planı ve Bina Spesifikasyonu Şanlıurfa Hızlı Çalıştayı'' yapıldı.

GAP'ın enerji üssü şekilleniyor

Türkiye'de güneşlenme gün sayısının en yüksek olduğu illerin başında gelen ve GAP'ın merkezi konumundaki Şanlıurfa'da kurulacak merkezle ilgili bir otelde gerçekleştirilen çalıştayda, kamu kurumları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, sektörün önde gelen firma yöneticileriyle Danimarka Teknoloji Enstitüsü'nden uzmanlar görüş alışverişinde bulundu.

GAP BÖLGE KALKINMA İDARESİ

GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanı Sadrettin Karahocagil, çalıştayın ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezin görevleri ve dünya konseptinin geniş katılımlı bir çalıştayda ele alındığını söyledi.

Merkezin teorik olarak ciddi bir aşama katettiğini dile getiren Karahocagil, yenilenebilir enerjiye çok önem verdiklerini ifade etti.

Türkiye'nin enerji açısından dışa bağımlı olduğuna değinen Karahocagil, şunları kaydetti:

''Öncelikle ürettiğimiz enerjiyi iyi kullanmak gerekiyor. Enerji bağımlılığını azaltmak üzere ülkemizin gerçekten zengini olduğu yenilenebilir enerji kaynaklarını iyi kullanmak gerekli. Bölgede yenilenebilir enerji açısından yoğun talep ve fikirler olduğunu görüyoruz. Bu projenin de amacına ulaştığını düşünüyorum.''

BÖLGE RENLENDİRECEK BİR ÇALIŞMA

Harran Üniversitesi (HRÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Yeşilata da merkezin gerçekten tüm bölgeyi yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanında lider yapma misyonunu sahip olduğunu ifade etti.

Uzun süredir bu alanda çalışma yaptıklarını dile getiren Prof. Dr. Yeşilata, ''Çalıştay'ın sonuçlarından yararlanılarak binamızın somut olarak iç ve dış mimarisi ile ekipmanları belirlenilecektir. Sadece bina olarak değil bölgedeki tüm kesimleri kucaklayacak bir yapıda merkez hizmet verecek'' diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz