Görüş Bildir

Savcılar alarma geçti!

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) yürüttüğü "Zeytin Dalı Harekatı"yla ilgili, sosyal medyada PKK lehine propaganda yapan ve gerçek dışı bilgi paylaşanlara yönelik soruşturma başlatıldı.

Savcılar alarma geçti!

Diyarbakır, Ankara, Van, Mardin ve Muş Cumhuriyet Başsavcılıklarınca, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) yürüttüğü "Zeytin Dalı Harekatı"yla ilgili, sosyal medyada PKK lehine propaganda yapan ve gerçek dışı bilgi paylaşanlara yönelik soruşturma başlatıldı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, PKK'nın yayın organlarından bir televizyona dün canlı telefon bağlantısı yaparak bağlananan ve Afrin operasyonu ile ilgili açıklama yapan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven hakkında da soruşturma başlatıldı.

SAVCILAR YAKIN TAKİBE ALDI

TSK'nın, hudut güvenliği ve bölgede istikrarı sağlamak amacıyla Suriye'nin kuzeybatısındaki Afrin bölgesinde, PYD/PKK ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek amacıyla başlattığı Zeytin Dalı Harekatı'nın ardından, sosyal medya hesaplarından terör örgütleri lehine propaganda yapanlar takibe alındı. Ankara, Van, Diyarbakır, Mardin ve Muş Cumhuriyet Başsavcılıklarının yaptığı çalışmaların ardından terör ve terör örgütleri lehine paylaşımlarda bulunanlar ile harekatla ilgili gerçek dışı bilgileri aktaranlara yönelik soruşturma başlatıldı.  Başsavcılıklar, Afrin'de çekildiği ileri sürülen ve gerçeği yansıtmayan fotoğraf paylaşımlarını da incelemeye aldı.

DİYARBAKIR BAŞSAVCILIĞI

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan konuya ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 20 Ocak 2018 tarihinde başlatılan 'Zeytin Dalı Harekatı' ile İlgili olarak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden ve silahlı PKK/KCK, PYD/YPG ve DEAŞ ile ilgili sosyal medya hesapları üzerinden propaganda ve provakatif eylem çağrılarında bulunanlar hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatıldığı hatırlatıldı. Açıklamanın devamında şöyle denildi:

"Silahlı terör örgütleri ile ilgili olarak sosyal medya hesapları üzerinden provakatif çağrılarda bulunan şahısların tespit edilmesi İle Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince yasal işlem yapılacaktır."

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, dün akşam saatlerinde PKK terör örgütüne yakın bir televizyona telefon bağlantısı yaparak Afrin operasyonu ile ilgili konuşan DTK Kongresi Eş Başkanı Leyla Güven hakkında da 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' iddiasıyla soruşturma başlattı.

 BÖLGE İLLERİNDEKİ TAKİBAT

Van Erciş Cumhuriyet Başsavcılığının Zeytin Dalı Harekatına yönelik sosyal medyada başlatılan kirli propagandada kullanılan ve 2016'da çekilen yaralı çocuk fotoğrafı paylaşımı da başsavcılıkların yürüttükleri soruşturma arasında yer aldı.

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığınca bir kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Muş Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında ise bir kişi gözaltına alındı.

MİLLETVEKİLLERİ HAKKINDA İNCELEME

Afrin'e yönelik düzenlenen operasyon hakkında sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımlar nedeniyle HDP Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen hakkında soruşturma, HDP Van Milletvekili Nadir Yıldırım hakkında ise inceleme başlatıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamaya göre, HDP Sözcüsü ve Kars Milletvekili Bilgen hakkında sosyal paylaşım sitesi Twitter'da, "Afrin'den Türkiye'ye bir saldırı olmadığı halde oraya bir operasyon, başarılı olursa ülkeyi iç savaşa sürükler, başarısız olursa darbeye zemin oluşturur" sözleri nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçundan soruşturma başlatıldı.

Öte yandan, HDP Van Milletvekili Nadir Yıldırım hakkında da Twitter'da paylaştığı "Afrin'i işgale kalkmak, Kürt halkına topyekun saldırı ve savaş demektir. Buna karşı sessiz kalmak, onursuzluğu kabul etmektir. Onurlu halkımız dört parça Kürdistan'da gereken cevabı verecektir. Gün harekete geçme günüdür." ifadeleri nedeniyle "halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve suç işlemeye tahrik" suçlarından inceleme başlatıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, sosyal medya üzerinden "Afrin operasyonunu" protesto bahanesiyle halkı sokağa dökmeye ve çatışma çıkarmaya çalışanlar hakkında da geniş çaplı soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi