Tıp Fakültesi Sayısı olarak Dünya’da 5. Sıradayız

Değerli Söz okuyucuları bugün sizlerle farklı bir konuyu irdelemek istiyorum. Hekimlik Sanatı sadece mesleği ile değil, aynı zamanda kişiliği, duruşu ile de topluma örnek olması gereken bir mesleğin temsilcisidir. Yani bir yerde Tıbbiyeli olmak bir ayrıcalıktı… peki hala öylemi? Bunun cevabını siz değerli söz okuyucularının takdirlerine bırakmak istiyorum.
Sizce Dünya’da tıp eğitimi kalitesi hangi seviyededir. Ya da şöyle soralım; Hekim yetiştiren tıp fakülteleri gerçekte ne kadar kaliteli bir eğitimi verebilmektedir. 1990 yılında Türkiye’deki Tıp Fakültesi sayısı 25’ti peki şu an ülkemizde sizce kaç tane tıp fakültesi var? Aslında bu sorunun cevabını herkesin kafasından şöyle bir geçirmesini istiyorum. Bir fikir sahibi olduysanız cevabı ben vereyim; ülkemizde şu an 74 tane tıp Fakültesi mevcut. Evet yanlış okumadınız 74 adet tıp fakültesi mevcut. Yani 20 yılda tıp fakültesi sayısı olarak %200’lük bir artış var. Ne kadar gelişmişiz gördünüz mü?  Ülkemizin hekim açığını gidermek için sayın yöneticilerimiz ne kadar yerinde hamleler yapmışlar değil mi?
Peki başlığımıza dönelim, biz tıp fakültesi sayısı olarak Dünya’da 5.sıradayız. Dünyadaki sıralamaya baktığımızda ise en fazla tıp fakültesi olan ülke Hindistan’dır. Hindistan 271 tıp fakültesi ile açık ara fark ile A.B.D.’nin önünde seyretmektedir. A.B.D.’de 147 adet tıp fakültesi var, ancak büyük bir reformla 20 yıllık sürede 13 adet yeni tıp fakültesi açmayı planlıyormuş. Düşünün A.B.D. gibi büyük bir güç tıp fakültesi sayısında %10’luk bir artışı 20 yıllık süreçte yapabilmeyi büyük bir başarı olarak görmektedir.
Başka bir örnek vermek istiyorum. İngiltere’de ki tıp fakültesi sayısı 32, Almanya’daki tıp fakültesi sayısı 36 ve Yunanistan’da ki tıp fakültesi sayısı 7 iken. Ülkemizde ki tıp fakültesi sayısı bu üç ülkenin toplam sayısından da bir fazla olması konusundaki yorumunuz nedir?
Gelelim şu A.B.D.’nin atılım projesine; bu kadar çekingen olmaya gerek yok yani %10’luk bir tıp fakültesi artışını gerçekleştirmede ne sorun var ki. Biz ki 20 yılda tıp fakültesini %200 artırmış bir milletin evlatlarıyız. Şu Amerikalı dostlarımıza bu konuda da eğitim verebiliriz. Değerli yöneticilerimiz buna ön ayak olabilmelidir diye düşünüyorum.
Değerli Söz okuyucuları sizce tıp fakültesi kurmak bina inşaatı ile olabilir mi? Yani hekim yetiştiren bu okullar sadece dört duvarla olabilmekte midir? Politik bir amaç doğrultusunda hiçbir altyapısı ve fizibilitesi olmadan Tıp Fakültelerinin kurulmuş olması kime ne hizmeti olacaktır.
Peki bu durumda hekim kalitesi hakkında ne söyleyebilirsiniz? Hekimin 6 yıllık süreçte hangi eğitim aşamalarından geçtiğini takdir edersiniz bu zorlu süreçte ne denli önemli bir alt yapının gerektiği herkes tarafından bilinmektedir.
Barakalarda yapılan tıp eğitimi ile nedenli kaliteli hizmet verilebileceğini sizlerin takdirine bırakmak istiyorum. Ama bu hızla bence yakın zamanda Hindistan’ı geçer ve tıp fakültesi olarak Dünya lideri oluruz diye düşünüyorum.
Önemli olan Tıp fakültesinin sayısıdır, kalitenin ne önemi var
Saygılarımla…