EL İNSAF!

Bunca zamandır neredeyse hiçbir belediye sokak hayvanları için herhangi bir çalışma yapmamışken, şu an kalkıp kimse kimseyi suçlayamaz. Bu bir ülke sorunudur. Hangi belediye hangi partinin himayesinde çok da önemli değil. Kaldı ki belediyeler parti binası değil. Kimse de öyle göremez. Belediyelerin var oluş amacı halka hizmeti tesis etmek. Ancak günümüzde bunun çok da gözetildiği söylenemez. Ama artık yeter! El insaf! Eğer demokrasi varsa halk belediyelerini belirliyorsa belediyeler de bunun hakkını vermeli! Belediyeler kimsenin rant çarkı değil! Bunun önce bir farkına varılmalı!

Bizler de defalarca sokak hayvanları için bir çözüm bulunmasını yazdık, ifade ettik. Tabi duyarlı vatandaşlar da bu noktada gerekli tepkiyi gösterdi, göstermeye devam ediyor. Mevcut gündemde var olan konu sokak hayvanları için çözüm. Ancak bu hususta sağlıklı bir karar alınmasını, doğru çözüm yolları uygulanmasını önemle rica ediyoruz. Evet, sokak hayvanlarının çocuklara, insanlara zarar vermesinin tasvip edilir bir tarafı yok. Kimse de bu durumdan hoşnut değil zaten. Fakat çözüm yolu ararken, hayvanların neden saldırdığı göz ardı edilmemeli. Gerekli imkanlar, koşullar sağlandığı takdirde hayvan neden saldırsın ki? Tabi bu kısımda belediyelere ciddi sorumluluk düşüyor. İnsan “şimdiye kadar neredeydiniz? Neden şimdiye kadar bir şey yapılmadı?” demekten de alıkoyamıyor kendini. Ha şunu da belirtelim; vatandaşlar da üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli. Bilinçli olmak artık elzem.

Durumu yerelde değerlendirecek olursak. Diyarbakır gibi büyük ve kadim bir şehirde bir barınak bile yok. Herkes hayvan rehabilitasyon merkezini barınak sanıyor. Orada sadece yaralı hayvanlar tedavi ediliyor. Bizzat gidip gördüm. Evet çok temiz çalışıyorlar, koşulları, sağladıkları hizmet gayet iyi. İyiye iyi, kötüye kötü denir yani. Ancak doğal olarak şunu soruyor insan: “ya sonra?” Sonrasında tekrar dışarıya bırakılıyor. Ne olacak ki?

Velhasıl kesin bir çözüm yok. Üzerinde birtakım çalışmalar yapılacak belli. Umuyoruz ki hayvanların hakkı gözetilerek, bir canlıya zarar gelmeyecek şekilde bir çare, çözüm bulunur. Müslüman bir toplumda eğer canlıya zarar verilecek bir biçimde bazı kararlara varılırsa, bireylerin topluma olan bakış açısı değişir. Bunu da belirtmiş olalım.

Saygılarımla…