Eyyam-ı Bahur sıcakları

Malumunuz üzre, yılın en sıcak günlerini yaşıyoruz.. Hele ki, Diyarbakır’da hava sıcaklığı tabiri caizse; kavuruyor… Gölgede 45 dereceyi bulan, sıcaklıkla ilgili uzmanlar ha bire uyarılarda bulunuyor.. 
Özellikle gün içerisinde, saat 11.00 ila 16.00 arasında zorunlu olmadıca, sokağa çıkılmaması gerektiğini bildiriyor.. Kalp ve kronik rahatsızlıkları olanlar ile yaşlılar için “riskli” bir zaman dilimi!.. Peki çocuklarımızı nasıl koruyacağız!…İşte bu noktada, bir kaç tavsiyede bulunmak istiyorum..
Çünkü çevremden çok sayıda anneden bu minvalde mesajlar alıyorum; “ne yapabiliriz” diye?!..
Hiç kuşkusuz k, sıcak havalarda çocuklar daha fazla terler ve sıvı kaybı oluşur… 
Bu nedenle çocuğunuzun bol su içtiğinden emin olun. Su dışında meyve suları, süt veya doğal meyve suları da tercih edilebilirsiniz. Ancak, şeker içeriği yüksek içeceklere karşı duyarlı olmanız gerektiği gibi; tüketmesi yönünde kaçınılmalısınız…
Sıcak saatlerde çocuğunuzun içeride kalmasını sağlayarak serin bir ortamda kalmalarını sağlayın. Klima, vantilatör veya gölgeli bir alan bu konuda yardımcı olabilir; ama kime ve vantilatörün direk temasından da kaçının… 
Dışarıda oynamak isteyen çocuğunuzu özellikle  öğle saatlerindeki en yoğun sıcaklık zamanlarında dışarı çıkarmayın… Ya sabahın erken saatlerinde ya da akşam saatlerinde… Dışarıda oynamasına izin verin. 
Hafif ve nefes alabilir kumaşlardan yapılmış giysiler giydirerek çocuğunuzun terlemesini ve rahat etmesini sağlayın. Güneşe karşı koruyucu giysiler de kullanabilirsiniz. 
Güneşin zararlı UV ışınlarından korunmak için çocuğunuza güneş kremi sürün. 
Arabada park ederken çocuğu kesinlikle içeride yalnız bırakmayın. Araba içi sıcaklık çok hızlı bir şekilde artabilir ve çocuğun sıcak çarpması geçirmesine neden olabilir. 
Sıcak havalarda çocuğunuzu serin su ile sık sık yıkayarak vücut ısısını düşürebilir ve rahatlamasını sağlayabilirsiniz. 
Ağır ve yağlı yemekler yerine, sıcak havalarda çocuğunuza daha hafif ve besleyici yiyecekler verin. Serinletici meyveler, sebzeler ve hafif protein kaynakları tercih edilebilir. 
Eğer mümkünse, çocuğunuzun yüzebileceği güvenli bir su kaynağı bulun. Yüzme, serinlemesini ve eğlenmesini sağlayabilir. 
Sıcak çarpması veya güneş yanığı gibi acil durumlar için ilk yardım bilgisine sahip olun ve gerekirse hemen tıbbi yardım alın…
Benim önerebileceklerim bunlar!.. Ama sizin şefkatiniz her daim, çocuğunuz için en büyük sağlıklı ortamdır!..