AFGANİSTAN MI? YOLU YOK BOŞALTACAKSINIZ
ABD nin şöyle bir stratejisi var. Beni ya seveceksin, ya seveceksin. Başka umarın, çıkarın yok.
Ben seni sevmesem, saygı duymasam, horlasam, kötülesem, hatta tekmelesem bile sen beni sevmek zorundasın.
Niye?
Çünkü benim çıkarlarım, ülkemin insanının menfaatleri , gelecekleri bunu gerektiriyor.
Ben süper gücüm, atom bombalarım, hidrojen bombalarım, görünmez uçaklarım, görünür bombardıman araçlarım, füzelerim, biyolojik silahlarım var.
Kodummu oturturum, oturttummu korum.
Böyle bir felsefe üzerine kurulmuş ve bir anlamda iş başına gelen yönetimlerin tavrı sebebiyle zigzaglar çizilse de aynı yönetim anlayışının sürdürülmeye çalışıldığı emperyal bir güç ile karşı karşıyayız.
Bu gücün temelinde yatan tek bir düşünce var.
Amerikan düşünün ilelebet devam etmesi, tatlı rüyadan kimsenin onları uyandırmaya kalkışmaması.
Irak’a bunun için saldırdılar, Afganistan’a 8 yıldan beri devam eden saldırı bunun için.
Obama yönetiminin iş başına gelmesi ile İran’la ilgili düşüncelerde değişiklik olsa da, hala İran’ı şer ekseninde görmelerinin sebebi bu.
Ya beni seveceksin, ya seveceksin, başka çaren yok.
Bilindiği üzere tek taraflı mecburi sevgilerde saygı yoktur. Saygısız sevgiler kesinlikle ölüme mahkumdur.
Bu öyle bir illettir ki, sevildiğini zannedenin ölümü daha trajiktir. Mecnun yok olup giderken, Leyla küllerinden yeni bir Kerem yaratır.
Neden beni sevmiyorsun diye Irak’ta bir Milyondan fazla insanı öldürdü ABD. 5 Bin civarında da kendi canını verdi.
Savaşa göndermiş olduğu askerlerinin büyük çoğunluğu paranoyak bir hale geldiler. Amerikan hastahaneleri bunlarla dolu.
Barack Hüseyin Obama 2011 yılına kadar bütün askerlerimizi Irak’tan çekmiş olacağız diyor.
Afganistan’da 8 yıllık savaş sürecinde ne kadar insanın hayatını kaybettiğini bilmiyoruz. Ama işte ABD nin Afganistandaki Merkez Kuvvetleri Komunatı David Petreus bu hafta Talibanın ABD ve koalisyon güçlerine karşı yapmış olduğu saldırıların en yüksek düzeye çıktığını açıkladı. Petreus Washington’da Yeni Amerikan Güvenliği Merkezi düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada ,2001 aralık ayında Afganistan’ın işgalinden bu yana Talibanın koalisyon güçlerine yaptığı saldırıların bu hafta tavan yaptığını ve sorunun çözümü için çok daha fazla gayret gösterilmesi gerektiğini söylemiş.
Boşuna çaba.
Vallahi de boşuna,billahi de boşuna.
Burada envai çetiş silahlarınızı da deneseniz, duvar arkasına sinmiş askerinizin lazerli silahı ile duvar arkasında bulunan Taliban askerini gözleyerek ateş de etseniz boşuna.
Çünkü o topraklar sizin değil.
Siz orada hiçbir şeyi savunmuyorsunuz.
Ülkeniz Amerika 12 bin Mil uzakta.
Zalim, mazlum demeden , çoluk çocuk, genç yaşlıya aldırmadan kan dökerek ideallerinizin gerçekleşeceğini sanıyorsanız, inanın aldanıyorsunuz.
Şu anda ABD ve onun yanında yer alan Koalisyon güçleri Afganistan’da taş taş üstüne koydu mu?
Yol, köprü, baraj, elektrik santrali yaptı mı?
Afgan halkının eğitimine en küçük bir katkıda bulundu mu?
Dünyanın artık her tarafında bir apandisitin alınması gibi kolay hale gelen By Pas ameliyatı Afgan Hastahanelerinde gerçekleşti mi? Buna ait Hastahane kuruldu mu? Alet edavat getirilirek halkın hizmetine sunuldu mu?
Afgan kadınının benim de hiç sevmediğim o burkalardan kurtarılarak, daha çağdaş, daha medeni , dünya Müslüman Kadınlarının çoğunluğu tarafından benimsenen kıyafetler içerisinde , birinci sınıf vatandaş olarak hayata devam etmelerinin yolu açıldı mı?
Nerede.
Hiç birisi olmadı.
Hatta Taliban eskisinden daha fazla güçlendi. Taban edindi.
Şu anda Taliban , Koalisyon güçlerinin büyük hışmına rağmen , Afganistan’ın % 70-80 ini yönetimi altında bulunduruyor.
ABD petrol şirketlerinin bölgedeki temsilciliğini yapmakla iştihar eden Hamid Karzai, kukla bir yönetimin başı olarak güya Afganistan’ın Devlet Başkanlığı görevini sürdürüyor.
O da yakında ,ABD ve koalisyon güçleri ile beraber gidecek, gitmek zorunda. Her ne kadar ABD başkanı Obama,Iraktan çekilecek olan güçlerin Afganistan’a gideceğini ve burada daha fazla operasyon yapma imkanına kavuşacaklarını söylüyor ise de, cevaben söyliyeyim ki,inanın bu türden atacağınız adımlar , bir şeye yaramaz.
Belki biraz daha fazla Afganlıyı öldürmüş olursunuz, ama sizin kayıplarınız da hiç ondan aşağı kalmaz. Baksanıza, 8 yılılk mücadelenizden sonra, Taliban güçlerinin geçen hafta koalisyon kuvvetlerine karşı en kapsamlı eylemi gerçekleştirdiğini , buradaki komutanınız açıklamak zorunda kaldı.
Bir insan sadece topraklarını değil, izzet ve şerefini korumak için de yola koyulmuş ve bu konuda haklı durumda ise, onu yenecek hiçbir silah hala üretilemedi.Türkiye,Kuzey Kore, Japonya, İran, Irak örnekleri ortada.
Afganistan bu örneklere çok yakında katılacak.
Ben ABD nin yerinde olsam,
Dünyaya nizamat vermekle yükümlü olduğum düşüncesinden vazgeçerim,
Benim gibi herkesin kalkınması, güçlenmesi, kendi yönetimini serbestçe belirlemesi hakkını teslim ederim.
Ülkelerle, insanlarla düşmanlık üzerine değil, dostluk üzerine ilişkiler kurarım.
Kendim için istediğim şeyleri başkaları için de ister, kendim için istemediğim şeyleri başkaları için de istemem.
Dünya emperyal gücünün yegane temsilcisi olma düşüncesinden vazgeçerim.
Afganistan yakılıp , yıkılıyor ama her tarafı yaralı bereli Aslı,
Kerem’ini doğuruyor.