ERGENEKONCULARIN TUTUKSUZ YARGILANMASI, TAMAM DA YA KCK LILAR

Sayın Başbakanın TRT Televizyonlarında gazetecilerle mülakatı vardı. Başbakan birçok konuya değindi ve çok önemli açıklamalar yaptı.

Gazeteciler özellikle Balyoz ve Ergenekon davasından tutuklu olanların durumu Sayın Başbakana sordular. Tabii Gazeteciler istedikleri cevabı alacak şekilde sorularını dizayn ettiler.

 

Ne hikmet ise, sağdan soldan herkes bu iki davadan tutuklu olanların bir an önce serbest kalması konusunda hem fikir hale geldi.

Peki bu duruma niye gelindi diyecek olursanız, tek bir sebebi var, malum medya kuruluşları olayın üzerine inanılmaz derecede gidiyor.

Bu arada gerek CHP si ve gerekse MHP bu davadan tutuklu Milletvekillerinin içeride olması sebebiyle, olayı bir gurur vesilesi haline getirdiler, Mustafa Balbay, Mehmet Haberal, Engin Alan gibi tutuklu Milletvekillerinin haklarında karar verilmeden bir an önce salınmalarını istiyorlar.

Onlar bu düşüncelerini ne hikmetse Hükümete de kabul ettirmiş görünüyorlar. Hatta Fehmi Koru gibi gazeteciler de bu her iki davada sanıklara verilmesi muhtemel cezanın asgari haddinden haberdar olmadığından,  aynı kervana katılmış vaziyette.

Balyoz davası bitti, sanıklara verilen cezaları gördük.

Ergenekon davası bitmek üzere.

Niye bırakın, bırakın diye Mahkemelerin üzerine gidiliyor?

Sebebi çok açık ve basit.

Ergenekon davası da Balyoz davası gibi, Mahkumiyet kararları ile neticelenir ve malum sanıklar tahliyeye imkan vermeyen cezalar alırlarsa, işler hepten karışacak ve baskıcı guruplar emellerine ulaşamamış olacaklar.

O nedenle dava bitmeden tutuksuz yargılamanın da bir hukuki müessese olduğunu söyleyip duruyorlar.

Ceza yargısında tutuksuz yargılama asıldır. Ama bir ceza davasında yargılama yaparken, işlenen suçun niteliği, sanıklar hakkındaki delillerin durumu, yargılama neticesinde sanıklara verilmesi muhtemel cezanın asgari haddi ve tutuklulukta geçen süreler göz önüne alınarak, tutuklu yargılama kararı verilebilir.

Tutuksuz yargılama müessesinin Ergenekon davası sanıkları için işletilmesi yönünde verilen mücadeleyi küçümsemek istemiyorum.

Ama,

Bu Hukuki müessese sadece Balyoz ve Ergenekoncular için mi geçerli?

KCK lılar ne olacak?

Onların içlerinde de tutuklu Milletvekilleri, Belediye Başkanları, Belediye Meclis Üyeleri, Avukatlar, Yazarlar, Sanatçılar, öğrenciler var. Onların da aileleri var, onların da kendileri bebek iken babaları cezaevine giren şimdi okullu çocukları var.

Onların da çoğunun kaçma ve tümü toplanan delilleri karartma ihtimali bulunmuyor.

BDP lilerin, KCK lıların da tutuksuz yargılanması konusunda kimse bir şey söylemiyor.

İşte o zaman hukuk adamına göre işliyor, Türk’ün burada da üstünlüğü! ortaya çıkıyor.