KRONİK HASTALIK YÖNETİMİ…

Yaklaşık üç yıldır bu satırlardan sizlere ulaşamaya çalışıyorum.

Gecen gün bir okurumdan aldığım elektronik postada okurumuz net bir soru sormuştu; “Hocam Hepatiti neden bu kadar önemsiyorsunuz?”  diye.

Sorusuna cevaben; Karaciğerde meydana gelen bütün iltihaplı hastalıklara "hepatit" denilmektedir.

Aslında hepatit (karaciğer iltihabı) yapan birçok sebep mevcuttur. Virüsler, parazitler, mantarlar ve bakteriler gibi mikroorganizmaların yanında bir takım ilaçlar, toksik maddeler ve alkol de hepatit gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır.

Aylardır bu köşeden sizlere bu konudaki her yeniliği iletmek ve sorularınızı bu köşeden anlaşılabilir bir dille cevaplamaya gayret ediyorum.

Umarım bu konuda sizleri bilgilendirip ve bilinçlendirebiliyorumdur.

B tipi sarılık hastalık mikrobuyla karşılaşan kişilerin bir kısmı kendiliğinden iyileşir ve bağışıklık kazanırken, bir kısmında da hastalık mikrobu vücuttan atılamaz ve taşıyıcılık oluşur.

Taşıyıcı olan kişilerin de bir kısmında zaman içinde müzmin karaciğer hastalığı, siroz ve karaciğer kanseri gelişme riski fazladır.

Hem hepatit B hem de hepatit C hastalıklarının bulaşma yolları vardır.

Bu bulaş yolları; kan ve diğer vücut sıvılarıyla bulaşma, deri bütünlüğünün bozulduğu durumlarda mikrobun bulaşması, cinsel ilişki hepatit taşıyıcı gebeden bebeğine bulaşması gibi durumlar sıralanabilmektedir.

Bu nedenle B ve C tipi sarılık mikroplarından korunmak için dikkat edilmesi gereken kurallar, traş bıçağı, diş fırçası, küpe, tırnak makası gibi kişisel malzemeleri diğer insanlarla paylaşmaktan kaçınılmalıdır.

Dövme veya piercing son dönemde sık yapılan aksesuar işlemleri arasına girmektedir. Bu işlemleri yaptırırken temiz iğneler kullanıldığından emin olunmalı. Berber ve kuaförlerin eğitimi de hepatit B bulaşında önemli bir yer tutmaktadır.

Berbere gittiğinizde temiz traş bıçağı ve ustura kullanıldığından emin olunuz. Cinsel ilişki, hepatit B bulaşında önemli bir risk faktörü olarak algılanmaktadır. Cinsel ilişki sırasında, özellikle çok eşli durumlarda, mutlaka prezervatif kullanılmalıdır. Damar içi ilaç ve uyuşturucu kullanımı hem hepatit B, C hemde HIV bulaşı açısından son derece ciddi bir risk oluşturmaktadır.

İiğne ve şırınga kullanımında dikkatli olunmalı ve bu tür gereçler tek kullanımlık (disposebl) olmasına özen gösterilmeli. Eğer sağlık görevlisiyseniz, iğne kullanımını güvenli yöntemlerle gerçekleştiriniz.

Gebe iseniz mutlaka B tipi sarılık mikrobu olup olmadığına ilişkin test yaptırınız.

Ailenizde sarılık hastası, siroz veya kanser hastası varsa mutlaka test yaptırınız. Hepatit B aşısı B tipi sarılık hastalığını önlemenin en iyi yoludur. B tipi sarılık mikrobu ile karşılaşmadan önce toplam üç doz aşı yaptırırsanız hayat boyu B tipi sarılık olmama şansına kavuşursunuz.

Bir kişide B tipi veya C tipi sarılık hastalığı olup olmadığını anlamanın tek yolu kan tetkiki yapılmasıdır.

En azından ömrünüzde bir defa olsun kendinize "Hepatitmiyim?" sorusunu sorunuz.

Sağlıklı Günler Dileğiyle…