Görüş Bildir

KALEMİN DİLİ

KURUM’UN MÜJDELERİ?

Hafta içi, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Diyarbakır'da idi..  Bakanlığının, Diyarbakır'a özgü "hedeflediği" projeleri aktardı.. Bilmem vakıf oldunuz mu?..

***                                                       

Benim aldığım "on maddeyi" içeren bazı notlar var?. Önemine binaen, sizle paylaşmak istiyorum…

***

Eğer ki, "sözü edilen" projeler kent adına "hayat bulursa", Diyarbakır yekûn şekilde; "değişim ve dönüşüm" geçirecek.. Çünkü; sosyo-ekonomik yönde, 2 milyar liralık bir "yatırımı" kapsıyor, söz konusu projeler “sihirli değnek” misali!…

Şöyle ki..

***

BİR… Sur'daki 5 bin rezerv konuta ek olarak; 9 butik otel, 108 ticaret merkezi 500'e yakın konut inşa edilecek.. Tescilli eserler için bütün ihaleler bu yıl "içerisinde" sonlandırılacak….

***

İKİ.. Sur içerisinde sosyal donatılar açısından, Diyarbakır'ın gelenek ve göreneklerini, kültürünü yaşatan "el sanatları" ve yerel tüm değerleri yaşatacak atölyeler… Millet kıraathaneleri.. Müzeler ve kütüphaneler oluşturulacak ve bu yıl içerisinde, kısm-i olarak, faaliyete geçirilecek…

***

ÜÇ… 50 bin sosyal konut projesi hazırlandı.. İlk etapta inşaatına başlanılan 800 Konut’un yansıra, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 100 bin "Yeni Sosyal konut" projesi kapsamında, 2 bin yeni konut daha yapılacak…

***

DÖRT… Beşinci Hareme-i Şerif diye adlandırılan tarihi Ulu Camii, "özgür bir görüntüye" kavuşacak… Kentsel dönüşüm kapsamında; caminin etrafındaki "tarihi ihtişama" gölge düşüren, çirkinlik veren yapılar "yenilenmek, istimlak" noktasında, ele alınacak..

***

BEŞ… Bağlar'ı ihya edecek, "varoş, çarpık kentleşmeden" kurtaracak "kentsel dönüşüm" ilk etapta, Sanayi ve Payas mahallesinde başlayacak.. Deprem riski taşıyan 2 bin 500 bağımsız birim, "bu projenin" muhtevasını teşkil edecek..

***

ALTI… Talaytepe mevkiinde, "uydu kent" yapılacak.. Yatay mimari esas alınacak, "Millet Bahçeleri" burada da yapılacak…

***

YEDİ… Bağlar ilçesi Oğaklı mahallesindeki 6 milyon metrekarelik alan Şehir içerisindeki sanayi alanlarını taşımak üzere "rezevr sanayi alanı" ilan edildi…

***

SEKİZ… Tarımın ve istihdamın artması adına önem arz edici olan "Lojistik OSB Projesinin" hayata geçirilmesi için, Kayapınar ilçesi Çölgüzeli mevkiinde, İl Valiliğine 2 milyon metrekarelik yer tahsisi yapılacak..

***

DOKUZ… Kentte "yeşil alanların" arttırılması için mevcut iki millet bahçesine ek olarak; stadın olduğu yerde 56 bin metrekarelik, Bağlar ilçesinde 98 bin metrekarelik, Kayapınar-Talaytepe'de 100 bin metrekarelik alanda; "Millet Bahçesi" yapılacak..

***

ON… İçme suyu ve scada sistemi projesi için, İl Bankası, Büyükşehir belediyesi ile ortaklaşa yürütülecek projeler için; 85 milyon lira bütçe ile yıl içerisinde "çalışma" başlatılacak…

***

GERİYE DÖNÜŞ MÜ?

Halka mal olmuş bir deyim var.. Denir ya; "Bekara karı boşamak kolay..!" Aynen de öyle; şu bizim bazı "siyasilerimizin" afra-tafraları!… Şu parlamenter sisteme dair, takındıkları yeni tavır.. Bit pazarı rağbeti!… Şimdi, parlamenter "sisteme" söylemediğimiz kaldı mı?..

Yaktı, yıktı, böldü, parçaladı.. Yetersiz.. Çözümsüz.. Devleti, milleti, yönetimi "kilitliyor" iş bilmez, üretimsiz!.. Çağın gerisinde.. Artık çağın "yönetim" sistemine, anlayışına, seyrine, gidişatına uygun değil.. Sorun çözücü değil, "sorun ikmale" getiren, bir sisteme dönüştü!!…

***

Yani de yani, deyip durduk!.. Sonra, Türkiye "modelli" bir sisteme geçtik. Kimine göre, Başkanlık sistemi, kimine göre yarı başkanlık sistemi?. Ama Partili Cumhurbaşkanlığı… Yani, "Türk yapımı bir yönetim.." Ki bu sisteme geçene kadar da, "akla-karayı" gördük…

***

Meclis oylaması.. Referandum.. Ve bir seçim.. Ki üzerinden geçen zaman dilimi de var.. Az-çok, bir alışkanlık, "eksik yönlerin" farkına varılması, yeni yasalar, kanunlar, düzenlemeler!… Deriz ya; kervan yolda dizilir misali; "hayli uğraş" verildi..

***

Peki şimdi, "bekara karı boşamak isteyen" siyasilerimiz.. Özellikle muhalefet..  "Parlamenter sisteme geri dönelim" diyor.. Diyen de, tek bir parti.. Diğer muhalifler, "mırınlı, kırınlı.." Ama koltuğu bi kapsalar, en kral "tek kişilik" otoriteye devam derler…

***

Bacı'ya dersek ki; "tamam" senin dediğin gibi olsun.. Haydi "dönüşe" geçelim… Öyle ha deyince oluyor mu, değil.. Kolay hiç değil.. En azından, iki yıl "zamana" ihtiyaç var.. Ki o zamana kadar da kim kala, kim öle, "aha da şimdiden erken seçimi konuşuyoruz?!…"

***

Diyelim ki, "sağ salim kaldık? Erken seçimi de rafta tuttuk"… O zaman da, "sandık" hendekleri karşımıza çıkacak?.. Nasıl o "seçim sandıklarından" oluşan hendekler atlanacak.. En az bir referandum.. İki de, seçim var.. Tabi bir de; hal-i hazırdaki meclisteki "aritmetik" durumun işe cevaz verirliliği olur mu?..

***

Ya; "seçim kanunu..!" Partiler yasası.. Milletvekillerinin "transferi.." Şu yeni Parti kurma arayışları.. Ki, "ittifakların" siyasi ahlakının yerlerde sürünme durumu!.. Kısacası, "kamburların" hepsi orta yerde, kendi ekseninde cirit atarken; "geriye dönülebilinecek mi"?

***

Onlarca yıldır; "söylenip" duruluyor.. Aha, 80 Anayasası.. Ne diyoruz, 1924 Anayasına "rahmet" okuyor.. Hala "askeri bir anayasa"… Sivil anayasaya "geçilebilindi mi?".. Ya da "köklü bir anayasa" değişikliği yapılabilindimi; yok!… Kısır döngü.!

***

81 milyon insanımız var.. Onlarca ırk, renk ve inanç var.. Peki; "kim nasıl, hangi temsiliyetle" Anayasa'da kendini görebiliyor?.. Var mı bir hakkaniyet ölçüsü?… Komedi bir hal mi, travmatik bir durum mu siz deyin!?..

***

Vaki olan gerçek şudur i; "kısır döngü muhalefetin bencilliğidir?".. Demokrasi diyor, insan hakları diyor, özgürlük, eşitlik, hukuk, yargı, adalet, iş, aş, ekonomi" gibi etkenleri sıralarken, "kendisi varsa oh ne ala, kendisi yoksa, tu kaka.." Okur ifadesiyle!.. Beee ne konuşuyorsun, dön önüne!…

***

AZICIK GÜLÜMSEYELİM Mİ?...

Olsun be!..  Yalancı şâhitlerden biri, yanında birkaç kişi olduğu hâlde giderken yolda tanıdıklarından biri rast gelip der ki:

- Uğurlar olsun efendi!

- Eyvallah efendim!

- Böyle acele acele nereye gidiyorsun?

- Mahkemeye, şahitlik yapmaya gidiyorum.

- Neden dolayı?

- Daha ne için olduğu belli değil.

***

GÜNÜN SÖZÜ…

Eğer beşer, günün adamı olma, olacaksan hakikatin adamı ol.. Lakin gün değişir, ama bilesin ki hakikat değişmez!?..


Bu Makale 1640 kere okunmuştur.