YERLİ YETENEKLİ GENÇLERE ÖNEM VERILMELİDİR
Geçmişi tarihi ile kadim bir şehir olan Diyarbakır 1960 yıllarda çok yetenekleri bünyesinde barındıran Diyarbakır şehri o yıllarda Diyarbakırspor’da oynayan futbolcuların tamamı Diyarbakırlıydı ve Diyarbakırspor’un tarihine damga vurarak büyük başarılara imza attılar. Nami değer lakapları ile Beton İsmail Herif Ahmet Hoşhoş Emin Boğa Emin Lastik Ali Şorık Veysi bunlardan bazıları idi
Bunlar imkan yokken para yokken bir futbolcunun yaşayacağı en güzel yıları imkansızlıklara rağmen yaşadılar. Buda Diyarbakırspor’a çok yansıdı. Kendi öz evlatları ile mücadele eden bir takımın başarı oranı da yükseldi bunda yerli futbolcuların çok olmasının büyük etkisi vardı.
Bunu Anadolu kulüplerinin içinde ilk başaran takım Trabzonspor’dur. Yerli futbolcuları ile süper lige damga vuran 3 büyüklere kök söktüren Trabzonspor bunun meyvelerini yıllarca süper ligde şampiyonluklar yaşayarak perçinlemiştir. Bu işi Türkiye’de ilk yapan takım Tranzonspordur
Diyarbakırspor başta yerli sporcuların yoğun olduğu futbolcularla çok başarılara imza atmıştır. Sonradan sportif başarı geldikçe dış transferde yabancı futbolcu sevdası ön plana çıkınca yerli futbolcularında sonu olmuştur Dikkat edersek alt yapıdan yetişen yerli yetenekli gençlere önem verilmiyor. Hazıra alıştıkları için gençlerin yetişmesi için pek fırsat verilmiyorlar buda bu futbolcuların yetişmesini geciktiriyor.
Zorda oldukları zaman genç yeteneklere mecburiyetten forma şans veriyorlar Günü kurtarmak için işleri bitince de unutuyorlar. Keşke mecburiyet olmadan şans verilse sahip çok olsa başarı oranıda daha yüksek olurdu. Takımların çoğu elinde yetenekli gençler olmasına rağmen onları kazanıp faydalanamıyorlar. Bunu 3 büyük takımlarda ve diğer Anadolu takımlarında görmek çok mümkündür.
Genç futbolcuların işi temelden öğrendikleri alt yapı tesislerin çok olması lazımdır. Önce yetiştir önem ver sonra faydalan çoğu profesyonel takımlar sezon başı hazırlık kamplarına birçok genci götürüyorar hazıra alışan günü birlik hesaplar peşinde olan hocalar daha 1. Etap kampı bitmeden bu gençleri geri gönderiyorlar. Bu örnekleri Türkiyedeki bütün takımlarımızda görmek mümkündür.
Genç futbolculara önem vermedikçe güvenmedikçe onlara ilgi göstermedikçe sağlıklı şartlarda eğitim vermedikçe başarı beklemek hayal olur. Bunu Türkiye’de çok takım yapıyor hazıra alıştıkları için hazır transferlerle günü birlik başarılarla kurtarıyorlar sonrada borç batağında yok olup gidiyorlar. Bu örnekler Anadolu’da çok kulüpte var. Bu şekilde çok tarihe karışan anadolu takımı var ama hala alt yapı tesisi ciddiye alan yok uygulayan takım yine çok az sayıda bu şekilde de gençlerin onu açılmıyor.