ASKERLİK BORÇLANMASI…

Dün şöyle bir araştırma yaptım!.. Özellikle sene sonu mahiyetiyle, “emeklilik” arayışı içerisinde olan, çevremden ve okucularımdan gelen sorulara yanıt bulma açısından…

Malum SGK ve Bağ-Kur’luların “emeklilik” hesapları ve de yaşa takılanların sıkça dile getirdikleri; “askerlik borçlanması” nasıl olur.. 

Emekliliğe etkisi nedir?

Elde ettiğim bilgilere göre..

Eğer ki, ilk işe girdiğiniz tarihten önce askerlik yaptıysanız “borçlanmada” başlangıç tarihinizi geri çeker. 

Örnek vermek gerekirse.. 

1995’te işe girdiniz ama 1993’te askerliğinizi yapmışsınız..

O zaman, 1995’ten geriye askerlik süresiniz her ne kadar ise o kadar geri çekilecek..

Yani, 6 ise 6 ay, 18 ay ise 18 ay... 

Bu da pirim gününde düşmeye sebep olacak ve borçlanma süreniz kadar başlangıcınızı geri çekip daha erken emekli olmanızı sağlayacak.

Şayet, Askerliğinizi ilk işe girdiğiniz tarihten sonra yaptıysanız...  O zaman da, 1995’te işe girdiniz, askerliği de 1997’de yaptınız diyelim. Bu size sadece prim gün sayısı olarak geri dönüyor..  Başlangıcınızı geriye çekmez..

Her borçlanma gibi askerlik borçlanmaları da resmi zam oranına bağlıdır… Nasıl ki, asgari ücrete zam geldiği zaman maaşlar artıyor, aynı şekilde borçlanmaya da zam geliyor.. Şayet borçlanma noktasında, Aralık sonuna kadar başvurunuzu yapmanız halinde, gelecek olan zamlar sizi etkilemez..  2023 yılına ait belirlenen ölçüde ödeme yaparsınız, 2024’e göre değil.

Askerlik borçlanması sayesinde, bazı dönemlerde 300-400 gün geriye çektiği için erken emekli olabiliyorsunuz.  Ben bu askerlik borçlanmasını kaç paradan ödeyeceğim? Asgariden mi ödeyim iki katından mı ödeyim? Maaşa getirisi ne? Benden götürüsü var mı? Askerliğimin tamamını mı ödeyim, 3 ayını mı ödeyim? Bu gibi sorularınıza yanıt arıyorsanız, onu da ya SGK veya Bağ-Kur veyahut ta profesyonel danışmanlık merkezine başvurmanız gerekir..
Benden cevap aranan soruya yanıt bu kadar..