Görüş Bildir

AZAK'IN KALEMİNDEN

KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ TURİZMİ ETKİLEDİ Mİ?

Çözüm süreci, Türkiye’nin yeniden şahlanması, bölgemizde huzur ve mutluluğunun tesis edilmesinde büyük umutlar doğurmuştu. Öyle veya böyle bu süreç ne yazık ki 2014 yılında Kobani olayları bahane dilerek, büyük yara aldı. Ardından bölgenin yarım kalan huzuru 2015 yılındaki iki kritik seçimimin gölgesinde yaşanan çekişmelere kurban edildi. 
Aralarında Diyarbakır, Şırnak ve Mardin illeri ile bazı ilçelerinde hendek terörüyle hayat kabusa döndü. Günlük hayat zorlaştı, turistler bölgeye gelmez oldu. Bu tablo devletimizi harekete geçirdi. Güvenlik güçlerimiz terörü bitirmek için il ve ilçelerde aylar süren büyük operasyonlar gerçekleştirdi. Lakin operasyonlar sonrası ortaya çıkan resim, hafızalardan silinmeyecek olan tahribatları gözler önüne serdi.  Söz gelimi Diyarbakır’ın kalbi olan Sur ilçesindeki çatışmaların etkisiyle mahalleler adeta haritadan silindi. Diyarbakır turizmi için büyük önem taşıyan birçok tarihi yapı ve sivil mimarimizin güzel örneklerini barındıran evler bu yıkımdan nasibini aldı. 
Yıkım ve tahribatın izlerini silmek isteyen devletimiz hemen kolları sıvadı. Sur ilçesindeki tarihi yapılar yeniden restore edildi ve turizmin hizmetine açıldı. Yok olan mahallelerde yeni evler yapıldı. O tarihten sonra terörün sekteye uğrattığı turizm yavaş yavaş canlandı. Sur’da silah seslerinin yerini cıvıl cıvıl turist sesleri doldurdu. Sur esnafı zaman zaman aratan ziyaretçi yoğunluğuna yetişemez hale bile geldi. Tarihi mekanlar dolup taştı, işler yoluna girdi. Ta ki 6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli iki depremin oluşturduğu yıkıma kadar. Bu depremler sonucu yıkılan binalar ve ölen insanların acısı bizi yeniden can evimizden vurdu. Ne hazindir ki çözüm süreci sonrası ortaya çıkan terör olaylarından kaynaklı yıkıma benzer bir yıkımı daha yaşamak acı bir tesadüf olarak insanımızın hanesine tekrar yazıldı. 
Geçen yıl bu vakitlerde Sur ilçesinde tur otobüslerinin oluşturduğu yoğunluk şimdilerde yerini bir kocaman boşluğa bırakmış görünüyor. 2022 yılında Diyarbakır’ı 1 milyon turist ziyaret etti. Diyarbakır, turizm pastasından alacağı payı arttırmak için 2023 yılı hedefini 1 buçuk milyona yükseltti. Ancak Sur’da gezerken artık çok az turiste rastlıyoruz. Bunun sebebi depremler mi? Yoksa yaklaşan seçimler mi? Ya da ekonomik kriz mi? Bilmiyorum. Şunu biliyorum ki Diyarbakır bu yılki turist ziyaretçi sayısı hedefine ulaşamayabilir. Umarım 14 Mayıs’taki seçimler sonrası Diyarbakır tekrar turist akınına uğrar ve hedefleri tuttururuz. 
Sağlıcakla kalın…


Bu Makale 2684 kere okunmuştur.