Görüş Bildir

Konuk Yazar

Bir merhamet örneği: vefa sosyal destek grubu

Alman düşünür Schopenhauer, davranışların temel sebepleri noktasında üç kavram üzerinde durmaktadır: Bencillik, Kötülük ve Merhamet. Düşünüre göre bencillik, insanın kendi rahatını amaçlamasıdır. Kötülük, insanın başkalarının acı çekmesini amaçlamasıdır.

Merhamet ise insanın başkalarının rahatını amaçlamasıdır. Merhamet, başkalarının huzur içinde yaşamasını dilemektir. Merhamet, hem fertlerin hem de toplumun refahı için hizmet etmektir. Sosyal alanda merhametin yansıması, bir tarafta fertlerin birbirlerine karşı duyarlı davranışlarıyla meydana gelebilmektedir. Diğer tarafta ise devletin vatandaşa sunduğu imkân ve desteklerle de ortaya çıkabilmektedir.

Coronavirüs salgını nedeniyle pek çok insanın mağdur durumda olduğu bu günlerde yine merhametin yeşermesine ihtiyaç duyulmuştur. Bu anlamda devlet birimlerince birçok tedbir alınmış, bunun yanı sıra muhtaç durumdaki vatandaşlara yönelik bir takım adımlar atılmıştır. Merhamet örneğiyle kaydedilebilecek adımlardan biri de Vefa Sosyal Destek Grubu’dur.

Vefa Sosyal Destek Grubu (VSDG), sokağa çıkmaları kısıtlanan 65 ve üzeri yaştakiler, kronik rahatsızlığı olan veya tek başına yaşayan vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulan hizmet grubudur. Kaymakamlıkların bünyesinde kurulan VSDG’na 112, 155, 156 çağrı merkezlerinden ulaşılabildiği gibi ilgili kurumların santral numaralarından da ulaşılabilmektedir. VSDG üyelerine taleplerini bildiren vatandaşlara ihtiyaçlarına göre gıda ve temizlik malzemesi içeren yardımlar sağlanmaktadır. Ayrıca sağlık kontrolü (iğne vs), alışveriş, maaş, seyahat izni ve daha birçok konularda gerekli destek sunulmaktadır. Bu şekilde binlerce mağdur vatandaşın ihtiyacı giderilmesi konusunda yararlı çalışmalar yapılmaktadır. Kapılarına gidip gerekli yardım malzemesini teslim eden ya da doğrudan evde sağlık gibi hizmetler sunan VSDG personellerinin bu faaliyetleri ile devletin vatandaşlara olan desteği bir kere daha kendini göstermektedir.

Dünyanın bazı bölgelerinde yaşlıların bir yük olarak algılandığı, tedavilerine gerek görülmediği hatta ölüme terk edildiği (Avrupa örnekleri) bir dönemde, Türkiye’de VSDG gibi bir hizmetin yapılması önemli bir değerin göstergesidir. Bu tür hizmetler, bir devletin kendi vatandaşlarına karşı gösterdiği merhametin ve duyarlılığın bir emaresi olarak okunmalıdır.

Çünkü bu tür hizmetler, bir milletin tarihi arka planda insana ve doğaya verdiği kıymeti  göstermekle birlikte o milletin bağlı olduğu medeniyetin sergilemiş olduğu duruşu da yansıtmaktadır

İnsanın manevi boyutunun göz ardı edildiği ve bencilliğin had safhada olduğu modern yaşam içinde yaşlılara ya da diğer muhtaç konumdaki fertlere daha az yer verildiği bir gerçektir. Buna rağmen, VSDG ve benzeri gruplar/vakıflar/kurumlar aracılığıyla yapılan faaliyetler göstermektedir ki Türkiye, kendi medeniyetinin izlerini takip etmeye devam etmektedir. Geçmişte dezavantajlı bireylere birçok açıdan yardım ve destek sağlandığı gibi şimdi de muhtaç durumdaki insanlara merhamet-odaklı hizmetler sunulmaktadır. Bu medeniyetin topraklarında, halen yaşlılara ve hastalara evde bakım hizmetleri sağlanmakta, yetimler için dernekler açılmakta ve engelliler için vakıflar kurulmaktadır. Sadece insana değil diğer canlara karşı da merhamet gösterilmekte ve hayvanlar için barınaklar oluşturulmaktadır. Çünkü bu medeniyet, öğretilerini İslam dini inancının buyurduğu kadim değerlerden almaktadır. Çünkü bu inancın kubbesinde, “Yeryüzündekilere merhamet edin ki göktekiler de size merhamet etsin.” diyen Hazreti Peygamberin sözü yer almaktadır. Bu yüzden halen vefa ismiyle yardım ve destek grupları kurulmaktadır; bu yüzden insanın yaşamasına değer verilmektedir ve bu yüzden merhametten köprüler inşa edilerek insanlığa örnek olunmaktadır.

Sonuç olarak, denilebilir ki, yukarıda Schopenhauer’ün vurguladığı bencillik, başka medeniyetlerin sokaklarına dökülürken; vefa ve merhamet, İslam medeniyetini miras alan bu milletin pratiğinde var olmaya devam etmektedir. Şükür ki bu milletin kalp dünyasında birlikte olmaya, yardımlaşmaya ve paylaşmaya dair güzellikler yeşermeye devam etmektedir.


Bu Makale 2079 kere okunmuştur.

Yorumlar