Dünya Hepatit Gününe Bekliyoruz…

Değerli “Söz Gazetesi” okurları, başlıkta da okuduğunuz gibi bu Pazar dünyanın her bölgesinde saat tam 12’de “Dünya Hepatit Günü” çeşitli etkinliklerle anılacaktır. Her ülke kendi yerel saatini baz alarak adeta bir dalga şeklinde bu günü dikkate alacaktır. Peki niye 28 Temmuz diye sorulabilir. Veya daha önceki yıllarda 19 Mayıs “Dünya Hepatit Günü” değil miydi? diye de sorulabilir. Aslında haklısınız, daha önceki yıllarda birçok ülkede 19 Mayıs günü anılan bu gün, Dünya Sağlık Örgütünün kararıyla daha anlamlı bir gün olan 28 Temmuz’a çekildi. Peki niye? 28 Temmuz.

Özellikle Viral Hepatit B hastalığının yüzey antijeni olarak bilinen “HBsAg” nin bulunduğu gün 28 Temmuz tarihine denk geldiği için, bu günün “DÜNYA HEPATİT GÜNÜ” olarak anılmasına karar verildi.

Diyarbakır ve çevresi HBsAg pozitiflik oranı yüksek olan bölgelerden biri olması sebebiyle; Diyarbakır Sağlık Müdürlüğü ve GÜNİDER (Güneydoğu Nöroloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği) olarak Ninova AVM’de 28.Temmuz.2013 tarihinde halka yönelik bir bilgilendirme ve bilinçlendirme etkinliğinde bulunacaktır. Tüm halkımızı standımıza davet etmek isterim…

.

Bu anlamlı günde öncelikle hepatit B hastalığından ne zaman şüphe edilmeli sorunu tekrar gündeme getirmek istiyorum. Çünkü bu konuda çok fazla soru alıyorum. Daha önceki yazılarımızda da konusu geçmişti. Bazı risk faktörlerini barındırın bir takım durumlarda ki bunlar; Aile içerisinde Hepatit B taşıyıcısı varlığı, şüpheli korunmasız cinsel ilişki, damar içi ilaç kullanım alışkanlığı (madde bağımlısı), annesinde hepatit varlığı bilinen çocuklar (özellikle 2000 yılı öncesi doğmuş olanlar) ve sağlık çalışanı olmak. Bunun dışında "Akut Viral Hepatit B" gibi bir durumu düşündüren aşırı halsizlik, mide bulantısı, yemeklere karşı tiksinti ve isteksizlik, yatağa bağımlılığı gerektiren derecede bir takatsizlik durumu ve göz beyazında sararma şeklinde bulguların varlığında da viral hepatit B’den şüphelenmek gerekmektedir.

Burada bahsi geçen konular içerisinde; gerek fizik muayene ve gerekse başvurma sebebiniz göz önünde bulundurulduğunda hepatit B şüphesi sebebiyle, hekiminiz hepatit B ile ilgili kan testleri isteyecektir. Bu testler üç ana gruptadır; 1- Karaciğer Fonksiyonu Testleri Karaciğer hücresinin içerisinde bulunan ve kısaltılmış adıyla ALT (SGPT) ve AST (SGOT) olarak adlandırılan iki önemli karaciğer enzimi mevcuttur. Halk arasında ve özellikle hepatit B konusunda hikâyesi olanlar bu testleri "Enzimler" olarak tanımlar. Karaciğer Fonksiyon Testlerinin yüksek seyretmesi karaciğer hücre harabiyetinin önemli bir göstergesidir. Ancak yanlış bilinen bir durum söz konusu; enzimlerin normal olması karaciğerde hiçbir sorun olmadığı anlamına gelmemektedir. Bu konun detaylı olarak anlaşılması gerekmektedir. Değerli okurlar içinizde hepatit B taşıyıcısı veya kronik hepatit B hastası olanınız mutlaka vardır. Karaciğer fonksiyon testlerinin (ALT, AST) normal seviyede olması hastalığın aktif olmadığı anlamına gelmediğini ve mutlaka işin ehli bir hekime başvurup virüsün genetik üremesini gösteren HBV-DNA ile teyit edilmesi gerektiğini unutmayınız.

2- Hepatit B’nin DNA’sı: Hepatit B virüsünün üreme kapasitesini gösteren HBV-DNA. Artık günümüzde özellikle mikropların yol açtığı hastalıkların tanısında kullandığımız çok değerli bir moleküler tanı yöntemimiz mevcut. Hastalığa yol açan hepatit B virüsünün; genetik boyutta ürediğini ve aktif olduğunu gösteren bu tanı yöntemi "HBV-DNA" olarak tanımlanmaktadır. Bu tanı yöntemini kullanarak "Karaciğer Fonkisyon Testleri" normal olup ancak HBsAg’si pozitif olan hastalarda, hastalığın aktif olup olmadığını net olarak gösterilmektedir. Bu nedenle HBV-DNA tanı yöntemi Kronik Hepatit B tanısında son derece önemli bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.

Saygılarımla