KRONİK HEPATİT TANI VE TEDAVİ KURSU

Değerli “Diyarbakır Söz” okurları geçen hafta sonu ilimizde “Viral Hepatit Savaşım Derneği’nin” düzenlemiş olduğu “Kronik hepatit Tanı ve Tedavi Kursu” Diyarbakır’da Altındağ Tesislerinde gerçekleştirildi.

Ülkemizde ve özellikle de bölgemizde önemli bir toplum sağlığı sorunu olan “Viral Hepatit” hastalığı ayrıntılı olarak konuşuldu. Farklı branşlardan katılan çok sayıda hocamız konu ile ilgili olarak son çalışmaları ve tedavi yöntemlerini aktardılar.

Viral Hepatitle Savaşım Derneği başkanı sayın Prof. Dr. Fehmi Tabak, bölgede ve ülkemizde viral hepatitlerin önemini vurgulayarak; “Viral hepatit B, aşı ile önlenebilir bir hastalık olmasına karşın bölgemizde çok sayıda HBsAg pozitif olduğu bilinen taşıyıcı ve kronik hepatit B hastası mevcuttur. Bu konuda bölgesel bilgilendirme ve bilinçlendirme projeleri ile risk faktörlerinin vatandaşlara anlatılması son derece elzemdir. Viral hepatit C hastalığının aşısı olmamasına rağmen bulaş yolunun HBV’ye göre daha düşük riskli olması nedeniyle görülme sıklığı daha düşüktür. Ancak bu hastaların karaciğer sirozu ve karaciğer kanserine dönüşebilmesi nedeniyle bu hastaların yakından takip ve gereğinde tedavi edilmesi gerekmektedir.” dedi.

Bölgemizde uzun yıllar viral hepatit konusu gerek hekim gerekse hasta boyutunda önemini koruyacaktır. Dünya genelinde viral hepatitler hala önemli bir kronik hastalık grubu olarak her yıl hastalık ile ilişkili olarak 600-750 bin insanın ölümüne neden olmaktadır. Dünya genelinde şu an 240 milyon HBV hastası varken, 125 milyon kadar da HCV hastası mevcuttur.

Yukarıda ki bilgiler ışığında okuyucu olarak dikkat etmemiz gereken bir nokta var mı? Diye soruyor olabilirsiniz…

Benim konuyla ilgili birkaç ufak önerim olacak;

Viral hepatit konusunda bugüne dek bir tetkik yaptınız mı?

Durumunuzu biliyor musunuz?

Ailenizde viral hepatit açısından gerek HBV gerekse HCV pozitifliği olan biri var mı?

Bu hastalığın bulaş yollarını biliyor musunuz?

HBsAg pozitifliğiniz varsa, takip altında mısınız? Tedavi alıyor musunuz?

Bu amaçla bölgemizde dönemsel halk toplantıları yapılmaktadır. Sizleri de bu toplantılara bekleriz…

Sağlıklı günler diliyorum…