“HIV/AIDS: Bulaş yolları”

Değerli okurlarım, bölgemizin önemli bir infeksiyonu hastalığı haline gelen HIV infeksiyonu ve AIDS maalesef her geçen gün önemini daha da artırmaktadır. Bu anlamda özellikle gençlerin ve genç erişkinlerin HIV bulaş yolları hakkında bilgi sahibi olması gerekir diye düşünmekteyim.
HIV virüsü bulaşabilmesi için, virüsün dış ortam koşullarında bozulmayacağı kadar kısa bir süre içinde bir kişiden diğerine nakledilmesi gerekir. Bu da virüsün diğer vücut sıvılarının içinde bir kişiden diğerine iletilmesi ile gerçekleşebilir. HIV virüsü cinsel ilişki, direk kan teması, organ nakilleri ve anneden bebeğine olmak üzere dört yolla bulaşır.
HIV, vücuda HIV virüsü taşıyan birisinin kanı, genital salgıları veya diğer vücut sıvıları transferi yoluyla bulaşır. Bu durum; vajinal, anal veya oral seks sırasında gerçekleşebildiği transferi ile de bulaşıcılık olacağı anlamına gelmektedir. Bu nedenle güvenli olmayan cinsel ilişki ve birden fazla partner ile ilişkiye girmek bulaş riskini artırmaktadır.
Bariyer yöntemi kullanarak HIV virüsünden korunulabilir. HIV virüsü hem erkekten hem de kadından bulaşabilir. Herhangi bir cinsel hastalık, HIV virüsünün bulaşma ihtimalini daha yükseltir. HIV virüsünün iki tipi mevcuttur. Tip II de kadından erkeğe bulaşma ihtimali Tip I de ise erkekden kadına bulaşma ihtimali daha yüksektir. Afrikada 2 nci tip Avrupa ve Amerika'da ise 1 nci tip daha sık görülür.
Bu nedenle bulaş yolları hakkında toplumun bilinçlendirilmesi önemli bir konudur. Çünkü ülkemizde HIV sıklığı maalesef her geçen gün artmaktadır. 2013 sonu itibariyle 7.000 olan kayıtlı vaka sayısı, 2014 sonunda 8.000 geçti. Tarihimizde ilk defa bir yılda binden fazla yeni kayıtlı HIV/AIDS vakası oldu. Sanırım bu durum sıkıntının boyutunu açıkça göstermektedir.
HIV (İngilizce: Human Immunodeficiency Virus / İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü), AIDS’e yol açan virüs. HIV virüsü, bağışıklık sistemine zarar vererek hastalığa neden olur. Vücudu mikroplardan koruyan bağışıklık sistemi çalışmadığında, mikroplar daha kolay hastalığa neden olabilir.
Kanında HIV virüsü bulunmayan kişiler HIV negatif kişilerdir. Kanında HIV virüsü bulunan kişilere "HIV pozitif" veya "HIV enfeksiyonlu" denir. Bu kişiler aynı zamanda kanında antikor bulunan anlamında sero (anti-HIV, veya bilinen ismiyle ELISA testi) pozitif kişilerdir. Ancak ilk bulaşma döneminde seronegatif kişiler aynı zamanda enfeksiyon taşıyan kişiler olabilirler.
HIV virüsü taşıyan birisiyle kontamine bir iğne paylaşılırsa, virüs bulaşabilir. (Bu intravenöz (damardan) uyuşturucu bağımlıları arasında HIV'in en önemli bulaşma yoludur.) Dövme ve vücuda piercing yaptırma işlemlerinde kullanılan iğneler, kontamine ise HIV bulaşabilir...
Gerekli araştırma testleri yapılmamış organ, kan ve kan ürünleri nakli yoluyla da HIV virüsü bulaşabilir. Bu durumun engellenmesi için her türlü organ, doku, kan ve kan ürünleri nakli öncesi nakle engel hastalıklar yönünden alınan materyaller kabul eden merkezler tarafından dikkatle kontrol edilir. Araştırma testlerinin pencere döneminde bulunan hastalarda yalancı negatif sonuç vermesi halinde, bulaşma gerçekleşebilir.
Saygılarımla