HEPATİT B: GÜNCEL DURUM

 

Değerli okurlarım, sizlerle bu gün bir okurumuzun yolladığı elektronik postayı paylaşmak niyetindeyim. Okurumuz öncelikle yazılarımı ilgi ile takip ettiğini belirtmektedir. Değerli okurumuz Kronik hepatit B hastalığının dünyada son derece yaygın olmasının yanında Çin’de 120 milyon kişinin kronik hepatit B hastası olduğu bilgisine ulaşmış ve bunun doğru olup olmadığını bana sormaktadır.

Değerli okurum sorunuz için çok teşekkür ederim. Ancak öğrencilerin deyimiyle bu soru biraz "ZOR" (!) olmuş, demeden de geçmek istemiyorum. Dünya genelinde 6 milyar insanın yaşadığı kabul edilip ve bu nüfusun %25’inin de Çin’de yaşıyor olduğunu varsayarsak, en az bir 75 milyon Çin’linin kronik hepatit B olması gerektiğini düşünebiliriz. Ancak benim asıl ilgimi çeken nerden aklınıza Çin’deki hepatit B hastaları geldi… Hayal gücünüze hayran oldum diyebilirim. Ancak bu konuya sayısal boyutta dikkat çekmiş olmanıza da ayrıca sevindim. En azından şunu diyebiliriz; Çin’de ülke nüfusumuzun iki katı kadar insan kronik hepatit B hastası olarak hayatını sürdürmektedir. Bu tür ilginç saptamalarınızı benimle paylaştığınız içinde ayrıca teşekkür ederim.

Bu hastalığın Dünya genelindeki yaygınlığına daha önceki yazılarımızda değinmiştim. En az 350 milyon insan bu hastalığın kronik taşıyıcısıdır. Coğrafi dağılım, dünyanın her tarafından çok değişik rakamlarla ifade edilmektedir. Dünyada 2 milyardan fazla insanın hepatit B virüsü ile infekte olduğu bilinmektedir, ama bunların hepsi kronik taşıyıcı değildir. Hepatit B'nin coğrafi dağılımı Çin, Güneydoğu Asya ve Afrika gibi yerlerde çok yüksek; Güney Amerika, Batı Avrupa ve Avustralya gibi yerlerde düşüktür. Avrupa'da her yıl 900.000 - 1 milyon insan hepatit B virüsü ile infekte olmaktadır. ABD'de her yıl 140.000-320.000 akut hepatit B enfeksiyonunun gerçekleştiği hesaplanmıştır. Bu enfeksiyonların çok büyük bir bölümü, kronik hastalığa neden olmadan kendiliğinden iyileşmektedir._Asya ve Afrika'daki birçok ülkeye ait rakamlar bilinmemektedir ama söz konusu bölgelerdeki kronik taşıyıcı yaygınlığının yüksek olması, enfeksiyon oranının da yüksek olması gerektiğini göstermektedir.

Başka bir okurumuzda Hepatit B ile ilgili bir takım genel bilgileri merak ettiğini ve bu konuya değinmemi istemiş. Bu konuda kısa ve spot bilgiler vermek istedim.

o          Bazı bireylerde virüs, akut hepatit enfeksiyonu sırasında tamamen ortadan kaybolabilir.

o          Kronik enfeksiyonu olan hastaların %25-40 kadarı sonunda, hepatit B virüsü ile bağlantılı bir hastalık nedeni ile ölmektedir.

o          Karaciğer kanseri gelişen insanlarda bu genellikle, akut enfeksiyondan 30 -50 yıl sonra görülür.

o          Karaciğer kanseri vakalarının %75-90'ı, kronik hepatit B sonucudur.

o          Bir enfeksiyon hastalığı olan hepatit B, dünyadaki ölüm nedenleri listesinde dokuzuncu sırada bulunmaktadır. Dünyanın her yanında 2 milyardan fazla insan HBV (hepatit B virüsü) ile infekte olmuştur ve bunların 350 milyon kadarı, hastalığın kronik taşıyıcısı konumundadır.

o          Hepatit B virüsü karaciğer hücrelerini, bağışıklık sisteminin infekte (mikrop bulaşmış) karaciğer hücrelerine saldırmasını uyararak dolaylı yoldan tahrip eder. Ancak bağışıklık sistemi her zaman hepatit B virüs enfeksiyonunu tamamen ortadan kaldıramaz.

o          Başlangıçta hepatit B enfeksiyonunu izleyen belirtiler hafif ya da özel olmayabilir. Belirtiler görülürse; öncelikle sarılık, iştahsızlık ve karın ağrısı şeklinde olabilir. Hepatit B virüs enfeksiyonu, değişik şekillerde ilerleyebilir. Akut hepatit B 4 hafta ile 6 ay arasında değişen bir süre devam ederken, kronik hepatit B'nin aktif şekline geçişi, 15-30 yıl gibi uzun bir süre olabilir. Saygılarımla…