HEPATİT VE EMZİRME

Değerli okurlar, Hepatit B denilince hastaların çoğunun düşündüğü konu gıda alımı konusunda dikkat edilmesi gereken konulardır. Neredeyse hastaların tamamı "Ne yemeliyim veya nelerden sakınmalıyım" şeklinde sorulara her ortamda yanıt almaya çalışmaktadır. Bu konuda doğru veya yanlış bir çok konu kulaktan kulağa dolaşmaktadır. Daha önceki yazılarımda bu konuya açıklık getirmiştim. Bu gün üstünde durmak istediğim konuda en az bu kadar önemli olan; HBsAg pozitif annelerin veya anne adaylarının merak ettiği bir konu olan; "Bebeğimi emzirebilirmiyim?" sorusudur.

Hepatit B hastalığı hamilelik esnasında veya doğum esnasında  bebeğe bulaşabilir. Bugünkü tecrübelerimize ve bilgilerimize göre sezaryan ile dünyaya gelen bebeklerde bu risk azalmamaktadır. Bebek doğumdan hemen sonra kapsamlı olarak hepatit B’ye karşı aktif ve pasif şekilde aşılandığında infeksiyon riski %90 azalmaktadır. Ama buna rağmen annesinden hepatit B hastalığını kapan bebeklerimiz mevcut.

Pasif aşılama sağlıklı aşılanmış antikorlardan oluşur. Bu aşılama hemen koruma sağlar fakat bu koruma sürekli değildir. Sürekli bir koruma sağlamak ve vücuda bağışıklık kazandırmak için aynı zamanda aktif aşılamanın yapılması gereklidir

Hepatit B hastalığı emzirme yolu ile bebeğe bulaşabilir mi? Evet bulaşabilmektedir.  Bu nedenle hepatit B pozitif olan annelerin, aşılanmamış bebekleri emzirmemeleri tavsiye edilir. Ancak zaten günümüzde bebekler doğar doğmaz hem aşılanmakta hem de koruyucu iğne dediğimiz ""Hepatit B İmmunglobulin" ile korunmaktadır.  Aktif ve pasif olarak aşılanmış bebekler virüse karşı korunmuştur ve genel olarak emzirilebilir. Aşının koruma sağladığı kan tahlili yapılarak belirlenmesi gerekir. 100 IU/ml  üzerindeki anti-HBs-Antikor seviyesinde aşı koruma sağlar.

Peki bunca şeyi yazdıktan sonra ben bir okur olsam, şunu sorardım;"Hocam sonuç olarak bebeğimi gönül rahatlığıyla emzirebilirmiyim?". Evet kesinlikle emzirebilirsiniz. Biliyoruz ki hepatit B’li bir hastanın sütünde dahil olmak üzere tüm sıvılarda hepatit B virüsü bulunmaktadır. Bebek doğar doğmaz aşılanmışsa zaten koruyuculuk riski son derece yüksektir. Peki risk yok mudur? Risk tabiî ki vardır ancak anne-bebek ilişkisini düşünürsek emzirmeyen anneden de bebeğe bulaş yinede olabilmektedir. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki; hepatit B taşıyıcısı olan annelerden bebeğe hastalığın geçiş oranı emziren veya emzirmeyenlerde farklı oranda bulunmamıştır.

Sonuç olarak bebeğinizi anne sütünden mahrum etmeyiniz derim.

Saygılarımla…