HEPATİT VE GEBELİK

Değerli okurlar sizlerden hepatit B konusunda aldığım birçok elektronik postadan benzer olanları toparlayarak; hepatit B ve gebelik konusunu irdelemek istedim. Artık biliyoruz ki hepatit B hastalığının en önemli bulaş yollarından biri infekte (taşıyıcı) anneden bebeğe doğum anında olmasıdır. Bu konuyu önlemenin en önemli yolu gebelerin taranmasıdır. Çünkü gebeliğine kadar her hangi bir tarama geçirmeyen onlarca taşıyıcı anne adayları vardır. Bu yüzden diğer ülkelerde de olduğu gibi bizde etkin bir gebelik tarama politikası oluşmuştur. Bu konu ile ilgili olarak gebelik ve hepatit B konusunu bazı sorularla yanıtlamak isterim.

Neden hamilelerde hepatit B testi çok önemlidir?

Eger hamileyken hepatit B testiniz pozitif çıkmışsa, hamilelik yada doğum sırasında virüs doğacak bebeğe geçebilir. Eğer doktorunuz hepatit B’li olduğunuzdan haberdar olursa, bebeğinizin infekte olmasını önleyecek ilaçların doğum sırasında uygulanmasını sağlayacaktır.

Hamileyken hepatit B testi yaptırmalı mıyım?

Evet, BÜTÜN gebeler hepatit testi yaptırmalıdır! Eğer hamile iseniz, bebeğiniz doğmadan önce doktorunuzdan hepatit B testi yapmasını istemeyi unutmayınız! Doğum esnasında gerekli önlemler alınmaz ise, bebeğinizde %95 olasılıkla kronik hepatit B gelişecektir.     

Hamile ve hepatit B’li isem bebeğimi korumak için ne yapmaliyim?

Eger hepatit B testiniz pozitif ise, bebek doğar doğmaz Hepatit B aşısı  ile birlikte Hepatit B Imunoglobulin (HBIG) yapılmalıdır.

Yeni doğmuş bebeğin yaşamının ilk 48 saatinde bu iki ilaç tedavisi uygulanırsa, bebek, % 80’in üzerinde bir olasılıkla ömür boyu hepatit B infeksiyonuna karşı korunmuş olacaktır. 

Hepatit B aşısının ikinci ve üçüncü dozları, bebek 1 ve 6 aylıkken yaptırılmalıdır.

Yeni doğmuş bebeğinizi korumanın başka bir olasılığı mevcut olmadığı için koruyucu aşıların yapılması elzemdir. 

Hepatit B’li isem bebeğimi emzirebilir miyim?

Evet kesinlikle emzirebilirsiniz. Emzirmenin yararları, emzirme yoluyla infeksiyondan bulaştırma riskinden azdır.

Hepatit B infeksiyonu hamileliğimi etkiler mi?

Bu konu apayrı bir uzmanlık alanı olup bu tür hastaların gebelik süresince bir İnfeksiyon Hastalıkları uzman hekiminin takibinde olması çok büyük önem arz etmektedir.

Saygılarımla…