VİRAL HEPATİT TAKİBİ

Değerli “Söz okurları!” uzun bir süredir sizlere köşemden ulaşmaya çalışıyorum. Bölgemizin dışından okunuyor ve takip ediliyor olmamız son derece sevindirici.
Bu fikre nasıl kapıldım diye sorabilirsiniz? Artık "Hepatit B" ile ilgili sorular bölgemizin sınırlarını aştı da ondan; Antakya, Mersin, Kayseri ve hatta Erzurum’da elektronik posta yollayan okurlarımız ve hastalarımız mevcut. Bu yönüyle bölgesel gazetemizin başka şehirlerden de tıklanması bizler için gurur verici bir durum olsa gerek.
Bir okurumuz Siverek ilçesinden bir elektronik posta yollamış. Hastamızı olayı şöyle özetlemekte:
"44 yaşındayım ve 6 yıldır hepatit B olduğumu öğrendim. Annem ve babam yaşamıyor, fakat 8 kardeşimin üçünde de hepatit B hastalığı mevcut. Siverek Devlet Hastanesinde bir uzman hekim tarafından takip ediliyorum. Dönem dönem kontrol için Harran Üniversitesi Hastanesine de gitmekteyim. Ancak kimse bana her hangi bir tedavi uygulamadı. Sizin yazılarınızı son bir aydır takip ediyorum. Sürekli hepatit B hakkında bilgi veriyorsunuz ancak çok iyi biliyoruz ki bu hastalık ilerleyince hepatit C’ye dönüşmektedir. Siverek’te çok sayıda hepatit C hastası mevcut ve bunların çoğu ihmalden dolayı hepatit C’ye dönüşen hastalardır. Size uğramak istiyorum, dosyamı inceler misiniz?..."
Değerli okurlar zaman zaman sizlerle bazı elektronik postaları paylaşmaktayım ve bunu sürdürme niyetindeyim. Çünkü benim olayı size anlatmamın dışında sizlerin katkısı benim için çok değerlidir. Asıl olan sizin yorumunuzdur.
Hastamıza cevabını yazdım. Bu arada bu konuda sorusu olan, dosyasını danışmak isteyen herkese kapımız sonuna kadar açıktır. Bu olayın farklı bir boyutu…
Ancak bu elektronik posta ile gündeme taşımak istediğim önemli bir konu var. Değerli okurumuz buna vesile oldu. Daha öncede vurguladığım gibi "Hepatit B hastalığı asla ve asla Hepatit C hastalığına dönüşmez". Yani hastamızın düşündüğü gibi ihmal sonucu hepatit B hepatit C’ye dönüşmez. Ama kişi her iki hastalığı da birlikte taşıyor olabilir. Ancak bu durum çok sık karşılaşılan bir durum da değildir.
Fakat burada vurgulamak istediğim bir konu var ki değerli okurumuz bu olayı yerinde ve doğru bir şekilde saptamıştır. Hepatit C hastalığı Siverek ilçesinde yaygındır. Hatta Siverek bu konuda bir sınırdır. Yani ilçenin batısından (Adana-Urfa) gelen bir hepatit C yaygınlığı mevcut olup, bu yaygınlık Siverek’ten itibaren bıçak gibi kesilmekte olup, Diyarbakır’da olay tamamen Hepatit B hakimiyetine dönüşmektedir. Bir örnek vermek gerekirse kliniğimizin takibinde olan her 100 hepatit hastasının 95’i Hepatit B iken ancak beşi Hepatit C’dir. Ancak bu durum B’nin C’ye dönüşümü ile ilişkili değildir.
Peki bunun sebebi ne olabilir? Zor bir soru…Bir çok faktör etkin olabilir. Antakya ve Urfa bölgesinde diş tedavisi yapan "dişçilerin" (Diş hekimlerini kast etmiyorum!) dezenfeksiyon ve sterilizasyon kurallarına uymaması, damar içi madde kullanımının yaygınlaşması ve doğrudan kan teması gibi birçok faktör burada sorumlu olabilir.
Saygılarımla…