NEANDERTALLER (İNSAN TÜRÜ)

Avrupa ve Asya da binlerce yıl yaşamış insan türü neandertaller. Bizlere yani homo sapienslere en çok benzeyen insan türü.

En eski neandertal fosili 400 bin yıl öncesine ait ve 40 bin yıl öncesine kadar da yaşadıklarını varsayıyor bilim.

Fizikleri modern insana göre çok daha sert, kasları oldukça gelişmişti. Son bulgulara göre kuzey Irakta ki Şanidar mağarasında bulunan kalıntılarda

neandertallerin ölülerini gömdüğü ve mezarlarını çiçeklerle süslediği, yani akılsız mağara adamları değil normal zekâya sahip oldukları ortaya çıktı.

Yaşadıkları ilk dönemde Avrupa da yaşanan buzul çağından ötürü doğayla verilen çetin mücadeleler sonucunda vücutları da dirençli güçlü hale gelmiştir.

Lakin boyları günümüz insan türüne göre kısaydı. Beyinleri de kütle olarak homo sapiensten daha büyük.

Tarih ilerledikçe neandertaller ve sapiens insan türünün karşılaştıklarını görüyoruz.

Ve etkileşimde bulunuyorlar, hatta çiftleştiler. Avrupadan orta asyaya doğru geniş coğrafyalara yayıldılar.

Evrim araştırmacıları günümüzde hepimizin genetiğinde % 2 ile 4 arasında neandertal genlerinin olduğunu ileri sürüyorlar.

Çeşitli bölgelerden toplanan kalıntılarda taş ve kemikten yapılma flütlerin varlığı onların en eski müzisyenler olduğunu kanıtlıyor.

“Aklın yolu birdir” bu şahane atasözü çoğu zaman haklı çıkıyor. Kullandığımız pek çok nesnenin veya uyguladığımız ritüellerin ilk mucitleri esasen homo sapienler değil,

İlk mucitler bizden yüzbinlerce yıl önce yaşamış insan türleridir.

Arkeologlar İspanyanın güneyinde ki neandertal mağarasında derilerine sürdükleri düşünülen, sarı toz pigmentlere rastladılar.

Bunu makyaj malzemesi olarak kullandıkları düşünülüyor. Beyin fırtınasına kapılacak olursak; bir tür yaşam buluyor.

Çeşitli şeyler keşfedip hayata tutunuyor sonra yok oluyor. Tüm adet, uygulama ve gelenekleri ile birlikte. Ardından dünyanın diğer ucunda farklı insan türleri (birbirlerinden habersiz) aynı nesne, kıyafet, uygulamaları keşfediyor.

Ateşi, ok ve yayı, hayvan derilerinden giyim ve erzak saklama kabı, sanatı vs.

Demem o ki ne cevher varsa içeride gizli DNA da.

         Neandertaller’in kendi içlerinde konuşma dili geliştirip geliştirmediklerini bilmiyoruz.  Bilim için hâlâ bir çok şey sır.

Bu insan türünün nesli 40 bin yıl önce kısa zaman aralığında birden bire yok oluyor. Şu ana kadar yapılan keşifler bu durumu işaret ediyor.

Hiçbir zaman yerleşik yaşam tarzını benimsememişler, oldukça gezgin olmaları; homo sapiens kadar verimli üreyememelerine doğurganlıklarının da giderek azalmasına en nihayetinde soylarının tükenmesine en önemli etkeni olmuştur.

Homo sapiensin ilk türleri yiyecek bulmak için çeşitli hayvanlara mızrak fırlatıyorlardı ama neandertaller’in kısa kolları bu etkinliğe müsaade etmiyordu.

Büyük avlarına çok yaklaşmak zorundaydılar ve mücadeleden her daim sağ ayrılamıyorlardı.

Soylarının tükenmesine dair bir diğer iddia, sapiens türünün savaşarak neandertalleri katletmesi.

Bu ihtimal çok mantıklı gelmiyor. Kocaman coğrafya bomboş, krallıklar yok henüz üzerine savaşılacak metalar yok.

Dünyanın 2 insan türüne de yeter olduğunu düşünmekteyim. Zaten onca etkileşip birlikte yaşadıktan sonra bir anda topluca savaşa karar vermenin mantıklı açıklaması yok.

Kanıtlanamamış henüz keşfedilmemiş olmasına rağmen birçok araştırmacının neandertallerin hâlâ var olduğunu düşünenler de var.

Moğolistan’ın medeniyetten uzak bazı yerleşim yerlerinin yakınında değişik insana benzer bir türle karşılaştıklarını dile getirenler olmuş.

Avcıların tarifine göre; geniş yüzlü, kıllı, büyük burunlu, iri cüsseli hızlı adam ve kadınlar tam da neandertellerin fiziki özellikleriyle uyuşuyor.

Avrupada ki müzeler “neandertaller bugün aramızda olsa nasıl görünürdü?” sorusunun merakıyla canlandırma çalışmaları yaptılar.

 

 

Bu arada hem modern insan hem neandertaller, homo heidel bergensis isimli ortak bir atadan evrimleşti. Homo heideller yaklaşık 500 bin yıl önce Afrika da yaşamış.

Bilim kayıtlarına göre türün içinde ki bir grup Avrupaya göç ediyor ve neandertallere eviriliyor, Afrika da kalan grup ise homo sapiens evrim yolculuğuna çıkıyor.

2017 yılında Uşak ta yapılan kazılarda neandertallere ait yığınla iz ve taş parçaları bulundu ve hâlâ inceleniyor.

Bilimin ortaya koyduğu tezler makaleler buluntuların ışığındadır.

Çalışmalar sürdükçe evrimsel kökene dair bilinenler değişebilir, gelişebilir.

Zira 1970 li yıllarda neandertallerin hastalıklı insan kemikleri oldukları zannediliyordu.

İnsan genleri ile şempanze genleri kıyaslandığında % 1.23 oranında fark çıkarken,

İnsan geni ile neandertal geni kıyaslandığında % 0.12 fark çıkmaktadır. Buda gösteriyor ki şempanzelerden sonra evrimleşen insan türü neandertallerdir.

KİTAP ÖNERİSİ: CHARLES DARWİN – TÜRLERİN KÖKEN