SEÇİM HAVASI NASIL ESİYOR?

Her ne kadar, dışarının havası soğuk, yağışlı ve fırtınalı ise de; seçim havası da benzer.. Özellikle de, Partilerin Genel Merkezi ve İttifakların, bulunduğu masalar.. Sürekli gündem değişikliği var.. Önce temayüller diyelim.. AK Parti Diyarbakır dahil 81 İl’de, hafta sonu “temayül yoklaması” yaptı.. Aday adaylarıyla alakalı.. İl ve ilçe teşkilatları “kime teveccüh, kime kırmızı kart” gösteriyor babında oylama yapıldı..  Bir nev-i ön eleme diyebiliriz!..

***

TEMAYÜL  SONUCUNA İLİŞKİN… Diyarbakır’ın özeline dair.. Bugün değil, her seçim döneminde “temayül yoklaması” yapılır, ama zerre-i miskal; “aday listesinin belirlenmesinde, etkisi olmamıştır..” Olmasına, izin ve rıza gösterilmediği gibi dikkate de alınmamıştır.. Çünkü, listeler hep teşkilat kadar seçmenin iradesi dışında belirlenmiştir..

***

SALONDAKİ İZLENİM… Gelirsek, 76 civarındaki aday adayına ilişkin temayül yoklamasından yansıyan izlenim, bu ne sinmişlik, sessizlik, yenilgi kabullenmişliği hakimdi.. Etkileri ve nedenleri farklı olabilir, ama “nerde o eski temayüller” dedirtmedi değil, hafta sonu organizasyonu!..

***

2 BİN 252 KİŞİ VAR MIYDI?.. Her ne kadar, İl Yönetimi 2 bin 252 teşkilat üyesi oy kullandı beyanında, bulunsa da!. Salon ve çevresindeki, insan faktörü.. Özellikle de aday adaylarının benim taraftarım dediği kesimle rakamsal ifade edildiğinde, görsel noktada arıza-i bir durum, kendini ifade etmiyor değil.. Yani pek alaka gösteren yoktu!.. Salonda coşku, heyecan desen, sıfır!.. Denir ya, sandığa sirayet etmezse iyi olur..

***

SONUÇLAR NEDEN GİZLİ… Hep ifade etmişimdir temayül yoklamasında tercihsel yönde aday adayına gösterilen ilgi, verilen oy yüzdeliği neden gizli tutulur.. Ve neden, kamuoyuyla paylaşılmaz?.. Kaldı ki, teşkilat üyeleri de bir seçmen olduğu gibi kent için kim iyi ve hayırlı işler yapacaksa onu tercih edeceğine göre şeffaf olunması gerekmez mi?

***

LİSTE BAŞI KİM OLUR?.. AK Parti’nin yerel kulislerinde, çok isim zikrediliyor.. Dün, Parti’nin önemli isimlerinden biriyle, sohbet ettim.. Özellikle liste başıyla alakalı; Ankara’da konuşulan bir isim var mı diye?!.. Verdiği yanıt şu oldu?!.. Ankara’da konuşulmayan, ne yazık ki Diyarbakır’da konuşulup, Ankara’ya pazarlanıyor?.. Vaziyet; vay da vay dedirtiyor..

***

HÜDA PAR FAKTÖRÜ… AK Parti’nin Diyarbakır listesinde, Hüda Par faktörü “cumhuriyet ittifakına” dahil olmasıyla artık çok konuşuluyor.. Özellikle, “sıralamada kaçıncı olunacak?”.. İlk üçe alınacak mı, yoksa 4’üncü sıra mı verilecek?!.. Malum, AK Parti’nin hal-i hazırda 12 milletvekilinden 3’üne sahip.. Bu da, 4 olarak gözüküyor.?  Peki Hüda Par kabul eder mi, işte o muamma!..

***

İTTİFAKLARIN LİSTEYE ETKİSİ… Görünen o ki, yüksek olacak.. Hüda Par bir faktör.. Eee, Yeniden Refah Partisi de dahil oldu.. MHP ve BBP de var.. Bir önceki seçimde, 7 sıra cumhur ittifakının kontenjanı idi.. Ön görüm şu; ilk üç AK Parti’nin, sonrası ittifaka dahil olanların kent genelindeki o potansiyeline göre, şekillenecek…

***

NAÇİZANE TAVSİYEM… AK Parti'ye dost tavsiyesi.. 2018’e kadar “milletin değerleriyle” örtüşen bir siyaset anlayışıyla yol alındı.. Ve milletin adamlarıyla, her ne kadar arada arıza-i isimler çıktıysa da, onlarla bütünleşen oldu.. Ama bu evreden sonra, değerlerden de, milletten de, ilkelerden de, ne huzur, millete tepeden bakanlar, alan işgaline başladı.. Milletin benimsemedikleri, vekil oldu..

***

Küçük olsun benim olsun, mantığı her alana sirayet etti. Ahbap, çavuş, dayı, teyze, hala.. Ve tabi ki, rant endeksli, çıkar odaklı, ihale peşkeşi, arazi ve arsa talanı, devlet malına çökmeler!.. Beri yanda, gayri ahlaki ilişkilerle, anılan isimlerin varlığı.. Dağdaki gelip, bağdakini kovan, küskünler ordusunun yaratılması.. İşte tüm bunlar, AK Parti’nin Diyarbakır özeline sirayetiyle, gelinen hal oldu!..

 ***

İşte, bu vahim halden kurtulmak için, Milletvekili listesinde “zafiyet, ahbap, çavuş, abi, hacı abi, ceket ilikleme” gibi, vesayetler söz sahibi olmamalı.. Halkın istemediği, benimsemediği kişilere, lisede ab-ı hayat tanınmamalı!.. Eğer ki, eski tas eski hamam misali bir hal dayatılırsa, Parti’nin meclisteki seçim aritmetiği hüsran olur!..

***

 

Özetle, AK Parti Diyarbakır kadar özellikle Doğu ve Güneydoğu’da “onun, bunun adamlarıyla değil” Milletin değerleriyle örtüşen adamlarla yol yürümelidir.. Seçmenin yaşadığı, mahallenin tozunu, dumanını solumuş, çilesini çekmiş, evi de barkı da, yaşamı da kentin ruhunda vücut bulmuş, Ömerlerle , yol almalı ki, hayırlı netice ve hayırlı işlere vesile olabilsin.. Yoksa tüm işlerin yolu hayırsıza çıkar..

***

MİLLET İTTİFAKI…

İktidar Partisinin kentteki esen rüzgarı kadar, Millet İttifakı’nın da, benzer bir havası hakim…Ama rüzgar, kent özelinden daha çok, Parti Genel Merkezine odaklı, esiyor.. Türkan Elçi’nin CHP rozetini takması, bir çok kişinin CHP endeksli hesaplarını da bozdu diyebilirim..

***

CHP, Deva, Gelecek ve Saadet ile İyi Parti’de “aday adayı başvuruları” sonlandı.. Onlar da görülen lüzum üzerine temayül yoklamasına girecekler… Ancak en çok üzerinde durulan; masadan çıkacak kararın ne olacağı?!.. Partiler kendi listelerinde mi, yoksa tek liste halinde mi, gidilecek Diyarbakır’da…

***

Partilerin saha araştırmalarına göre, Doğu ve Güneydoğu bölgesinde bir bütünlük içinde; CHP çatısı altında “tek liste halinde” seçime girmek, daha kazançlı olacak!.. Genel kanı bu yönde.. Nitekim, Diyarbakır’da İyi Parti İl Başkanının katılmadığı diğer 4 il başkanı Genel Merkeze bu minvalde istek ve rapor sondukları öğrenildi. Tüm bu gelişmeler “listelerin belirlenmesinde” ciddi bir çekişmenin de olabileceğine, işaret ediyor..  Özellikle, CHP ve İyi Parti açısından..

***

BİRİLERİ OMUZ MU VERDİ..

Diyen çok!.. Yoksa, Muharrem İnce ilk günde 100 bin imza bulması gerekirdi.. Ama, üçüncü günün sonunda buldu.. Akşener bir günde bulmuştu.. Ki o benim yüzde 7 gibi bir oyum, bir de Cumhurbaşkanlığı seçiminde, yüzde 30 oy almışlığım var diyen değildi.. Neyse; tebrik ederiz..

***

Bu arada, Sinan Oğan da 100 bin imzayı bulmuş.. Yani o da, Cumhurbaşkanı adayı artık.. Mevcut halde; 4 aday oldu.. Erdoğan, Kılıçdaroğlu, İnce ve Oğan.. Beşinci gelir mi?.. Zor.. Fatih  adaylığı çekti, Cumhur’a katıldı.. Geriye kalanlar, daha 3-5 binlerde.. Ne diyor Ahmet Özal, “bir imzaya 200 lira?”

***

Neyse “kedinin yetişemediği ciğere murdar” dediğini biliyoruz.. Ama kim ne derse desin; İnce ve Oğan’a  kendi cenahlarının dışında, dış orjinli “bir omuz verme oldu?!..”  Peki, yarış 4 isim arasında mı geçecek.. İşte burda ortaya konulan öngörüler var. O da; “İnce’nin Milli Eğitim Bakanlığı” teklifiyle Kılıçdaroğlu lehine fit olabileceği.. Oğan da bir beklenti, davet almanın umudu içinde..

***

GÜNÜN SÖZÜ

Melez siyasetin doğuracağı velet, çok renkli yüzlü olur!…