SEÇMEN YORGUN VE ÖFKELİ?..

31 Mart’a dair, son düzlüğe girildi.. İki hafta kaldı.. Seçim gündemi tamamen, İstanbul odaklı gelişiyor.. Beyanlar da, yorumlar da, yazılı, görsel medya dahil.. Her şey İstanbul’u kim kazanacak sorusuna, odaklanmış?.. Ki bu minvalde esen rüzgar, gidişatı yerelden daha çok genel seçim havasına sokuyor!..

***

Parti liderlerinin ağızlarından dökülen sözcüklerin satır arası da, 1 Nisan sonrasına dair!.. AK Parti de, DEM de, CHP de.. Yüzde 1 ila 3 bandında olan parti liderleri de, kendilerine yönelik bundan sonra ne yapabiliriz, fikir jimnastiği içerisinde.. Köşeye çekilme mi, emeklilik tadı mı, hatıralar mı?!.. Seçmen ise, sosyal, ekonomik, kültürel bir yorgunluk ve öfke seli içerisinde; sandık gelse de bu çile bitse modunda!..

***

Nitekim, bunu sahada görüyoruz!.. İşte Diyarbakır’da esen seçim rüzgarı!.. Yenişehir, Bağlar, Kayapınar ve Sur.. İlçelerden söz bile etmek istemiyorum.. Görünürde, bayrak ve afiş kirliliği var.. Belediye Başkan adaylarından daha çok, ilginçtir mahalle muhtarları daha bir aktif ve hareketli!.. Cadde, sokak ve kaldırım boşluklarına; bantlanan afişler.?

***

Bilboardlar!.? Ve ara arterlerdeki elektrik ve telekom panoları.. Var olan afişlere bakıyorum!.. AK Parti, DEM ve HÜDA PAR.. Büyükşehir Belediye Başkan adaylarının afişleri ön planda!.. Ana Muhalefet dahil, diğer partilerden yok gibi!.. Adayların süslü-püslü seçim araçlarından da, öyle itici, rahatsız edici, yetti be kardeşim noktasındaki ses kirliliği olmazsa da, farkındalık yüksek!..

***

Gelirsek partilerin seçim bürolarına!.. Yenileri de açılıyor.. Ama, insan sirkülasyonu noktasında bir kaç hafta öncekinden farkları yok.. O gün, mevcudiyetin hareketliliğiyle, bugünkü, hareketlilik aynı.. O eski coşku, kalabalık, çay, kahve, yemeklerin gelip-götürülmesi.. Hatta adayın seçim bürosuna uğrama gibi, bir dert edinmişliğinin de olmadığını, söylemek mümkün!.. Canlılık yok!..

***

Daha bir kaç ay önceki genel seçime dair şahit olunan hareketlilik ve seçmendeki canlılık, bugün yüzde onlara bile, tekabül etmiyor.. Nerdeyse Ramazan-ı Şerif’in bir haftasını geride bırakacağımız zamana rağmen, seçim bürolarına uğrayan yok.. Adayların akşam saatlerinde, şehir turu bile yok.. Ki bölgeye özgüdür, iftar sonrası şehrin sosyal aktiviteler açısından hareketliliğinin aktifliğine rağmen, seçim geri planda!?.

***

Nedenine gelince.. Yüksek dozajlı bir öfke ve tepki söz konusu… Kırgınlık, küskünlük ve de sosyal ve ekonomik yöndeki hayat pahalılığının getirmiş olduğu, yaşam yorgunluğu!.. Hele ki, emeklilerin haklı bir şekilde burunlarından solma hali!. Hepsi sandık gelse de, bu işkenceden kurtulsak der gibi!.. Yani seçim heyecanı yok!.. Etki tepki noktasında, partiler teşkilatlarında da aynı vasat söz konusu!

***

Önceki yazılarımda da aktarmıştım!.. Kim ne derse, ne tür gerekçeler sunarsa sunsun, 31 Mart’taki seçimlerde, en çok kararsız, en çok sandığı protesto edecek seçmen kitlesi ve illerin başında, şunu net ifade edebilirim ki, Diyarbakır başı çekecek!.. Çeyrek asır içerisinde bölgenin iki iddialı partisi olan AK Parti ve DEM Parti’de, seçmen ve taban ciddi bir yüzdelik oranıyla; gelecek açısından ders verici olacak!?..

***

Konuştuğum, tartıştığım, bize dair fikri beyanda bulunan seçmen kitlesine bakıyorum!.. “Bu seçimde ne yaparsınız, kime oy verirsiniz, tavrınız ne olacak, adayları tanıyor musunuz” noktasındaki sorulara, gelen yanıt!.. “Vallahi de, billahi de, kararsızım!.. Yorulduk artık, bu partilere oy vermekten.. Kimse samimi değil, kimse sokaktaki vatandaşı düşünmüyor..”

***

Ve şunu net ifade etmek istiyorum!.? Kimse de, gocunmasın.. Hele ki, seçimin favori iki partisi olan AK Parti ve DEM Parti’nin, “Büyükşehir ve kimi İlçe Belediye Başkan adaylarıyla” alakalı.. “Adayı tanıyor musunuz” yönündeki soruma gelen yanıt net!.. Ahalinin yüzde 70’inin üzerindeki kesim “ismen adayları tanımıyoruz..”  Bu da iki parti için, seçmen adaya değil, partiye oy veriyor.?

***

SEÇİMİN RENKLİLERİ..

Şehirde seçim havasını solduran, renklendiren, konuşturan, sohbetlere mevzu eden, “Mahalle Muhtar Adayları?”.. Merkez ve taşra olmak üzere, bin 46 mahalle muhtarlığı bulunuyor.. Kırsaldaki mahallelerin muhtar sayısı, düşük!.. Ama kent merkezinde denir ya maşallahları var.. Hayli bereketliler..

***

Tabi bu bereketlilik salt Diyarbakır’a özgü değil.. Bakıyorum, ülke genelinde tüm illerde durum aynı.. En düşük il merkezindeki mahallede, muhtar aday sayısı 10’dan başlıyor.. Diyarbakır’ın gelişmeye yeni açılan, modern yüzü diye ifade edilen kimi mahallelerde muhtar aday sayısı, 30’ları bile aşmış durumda..

***

Hele ki, bir çok ilden daha fazla nüfusa sahip olan, Bağlar’ın yeni yüzü Bağcılar mahallesi!.. 804 ilçenin nüfusunu geride bırakıyor.. 152 bin nüfusu var.. 50’ye yakın, muhtar adayı başvurusu var.

***

Kimi mahalledeki muhtar adaylığı aktifliği ve seçmeni etkileme faaliyetleri Belediye Başkan adaylarını, sollamış!.. Afişler mi, bilboardlarda tanıtımlar mı?.. Vaatler sıralayan da var?. İşi abartan bile var, çöp ve kaldırım hizmeti verme, elektrik dahil!.. Seçim bürosu açan mı, resimleri ve sloganlarıyla giydirilmiş seçim otomobilleri mi?..

***

Kadim şehrin 31 Mart’a dair soluduğu hava, belediye başkan adaylarından daha çok muhtarların yarışı!.. Nereye bakarsanız bakın, muhtar adaylarının afişlerinden geçilmiyor.

***

NETİCE İTİBARİYLE…

Velhasılı kelam!.. Seçime iki hafta kala, hal-i hazırdaki Diyarbakır’da esen seçim rüzgarı; öfke ve yoğunluğu dışa vuruyor.. Çünkü Diyarbakır çok yönlü istek ve beklentiler noktasında, hem AK Parti’den hem de DEM’den istediğini alamadığı gibi bulamadı.. Nokta!..

***

ERDOĞAN’IN GELİŞİ…

Cumhurbaşkanı Doğu ve Güneydoğu’ya özgü, seçim mitinglerini sıklaştırdı.? Malum önceki gün, Şırnak ve Mardin’de idi.. Dün de Van ve Hakkari’de miting yaptı.. Bir günde iki mitingi.. Nasıl bir enerji…? Diyarbakır için, 20 Mart deniliyordu.. O ertelendi.. Erdoğan, Diyarbakır’a özgü miting tarihini Nevroz sonrasına bıraktı.. Seçime 4 gün kala, Diyarbakır’a gelecek.. 27 Mart..

***

Kulis bilgilerine göre!.. Diyarbakır mitingi seçim mitingden daha çok, ülkenin kanayan milli meselelerini ele alan ve 1 Nisan sonrası, sahada hayata geçirilecek olan, çözüm” odaklı, anlaşma ve projeler ekseninde olacak.. Irak ve Kuzey Irak Kürt Yönetimi ile Türkiye’nin son görüşmelerinde varılan anlaşmalar içerecek Diyarbakır’daki konuşmasının muhtevası!..

***

Tabi, sıcak bir gelişme de Kandilden gelen mesaj oldu.. Murat Karayılan’ın Nevroz etkinliğinde, bir müjdelerinin olabileceği yönündeki açıklaması da, pür dikkat çekici.. yoğun kulisler yapılıyor.. “Silah mı bırakacak, yoksa farklı bir adım mı olacak?”..

***

Erdoğan’ın Diyarbakır’a gelişinin bir hafta ertelenmesinin, ilişkilendirebilirmiyiz bu gelişmeye, bilemiyorum.? Ama şimdiden not düşmek adına, bu bilgileri aktardım.. Nedeni de; birileri biz çok haberdarız demesin diye!..

***

GÜNÜN SÖZÜ..

Seçmenin tercihi net; yoranı değil, motive edeni seçerim!?