DEPREM FUTBOLU DA VURDU

10 İl’i aynı anda vuran ve yüzyılın felaketi olarak değerlendirilen ard arda yaşadığımız iki büyük deprem yüreklerimizi yaktı, hayatımızı alt-üst etti. 15 milyondan fazla insan etkilendi, 85 milyon da bunun şokunu yaşadı ve yaşıyor. Dünya tarihinin en önemli afetlerinden biri olarak kayıtlara geçti. Şehirlerimiz yıkıldı, nice ocaklar tarumar oldu. Canlarımızdan olduk. Çok büyük bir yıkım ve travma ile karşı karşıya kaldık. Ama Allah’a hamd olsun. Öyle büyük bir milletiz ki yaralarımızı sarmasını biliyoruz. Millet olarak hiçbir savaşta bu kadar kayıp ve hasar görmedik. Ama yine de dayanışma ruhumuzu ayakta tutmasını bildik. Uzun yıllar bunun etkilerini yaşayacağız. Deprem artık hayatımızın bir gerçeği oldu. Bununla yaşamasını öğrenmek zorundayız. Bugüne kadar ders almadık, bu yüzden bunun acısını fazlasıyla yaşadık. Hiç olmazsa bundan ders çıkaralım ve yeni felaketlerin önüne geçelim. İşin kader boyutu olduğu kadar kendi ihmallerimizin bedelini de ödedik. Bunlar zaten çok konuşulacak. O işin ayrı boyutu. Biz işin spor tarafına bakalım. Depremler, sporu da fazlasıyla vurdu. Ve vurmaya da devam edecek. Spor ailesinden bir çok canımız gitti. Tarif edilemez acılar. İnsanlar şu anda sporu çok fazla düşünecek durumda ve psikolojide değil. Kim şampiyon olacak, kim küme düşecek kimsenin umrunda değil. Zaten olmamalı da. İnsanlar can derdiyken bunu düşünmek en hafif tabirle insanlıktan çıkmak olmalı.

Böyle bir ortamda bence Futbol Federasyonu, ligleri askıya almalı ya da iptal etmeliydi. Ama devam ettirme kararı aldılar. Nihayetinde böyle bir irade ortaya koydular. Yapacak bir şey yok. Ama önemli bir karar da aldılar. Deprem bölgesinde olan kulüpler için tercihi kendilerine bıraktılar. İsteyen çekilecek ve gelecek sezon yine aynı ligde devam edecek. Dileyen de devam edebilecek. Bence TFF bu anlamda doğru bir karar verdi. Diyarbekirspor, ligden  çekilme kararı aldı. TFF’nin kararına göre gelecek sezon yine 2.Lig’de yoluna devam edecek. Tesisi olmayan, sportif direktörünün ve futbolcuların yakınlarının vefat ettiği bir kulüp tablosu var. Çok zor bir durum. Bu durumda çekilmek en iyisi oldu.

Amedspor ise daha farklı bir karar aldı. Lige devam etme kararı aldı. Bu karara da saygı duymak lazım. Herkes için hayırlı olsun diyelim.

Bölgesel Amatör Futbol Ligi takımları da olumsuz yönden etkilendi. Bağlar Belediyespor bunlardan biri. Çekilmek istiyorlar. TFF, BAL ile ilgili karar vermedi henüz. Büyük ihtimalle profesyonel ligler için alınan karar burada da uygulanacak. Yani kimsenin futbolu düşünecek bir psikolojisi yok. Önce yaralarımızı saralım, spor çok daha sonra düşünülecek bir olay.